De Belgische miljoenenprooien van PSV

Foto: De Belgische miljoenenprooien van PSV

Naast gevestigde namen als Hirving Lozano en Luuk de Jong, zijn het de Belgen Ismael Saibari en Johan Bakayoko die opvallen vanwege hun oersterke spel in de PSV-machine. Een duo waar ongetwijfeld de Europese top op zal loeren en dat heel veel miljoenen in de Eindhovense clubkas zal laten gaan vloeien. Dollartekens in Brabantse ogen.

PSV heeft briljanten in handen met Ismael Saibari en Johan Bakayoko

Hij traint goed. En hij valt de laatste tijd ook goed in. Dit was de uitleg van PSV-trainer Peter Bosz voorafgaand aan de kraker tegen Feyenoord voor de basisplaats die hij aan de 22-jarige Ismael Saibari, geboren in Spanje maar inmiddels in het bezit van een Belgisch-Marokkaans paspoort, had gegeven.

Bosz kon simpelweg niet meer om de aanvallende middenvelder heen, zo verklapte hij ook nog in de minuten voordat hij uiteindelijk de clash met de naaste achtervolger uit Rotterdam zou gaan winnen. Een topper waarin diezelfde Saibari overigens een beresterke indruk achter wist te laten. Niet alleen door het openingsdoelpunt aan te tekenen, maar ook door zijn positioneel goede inzicht.

Spelinzicht

Saibari heeft de gave om weg te draaien bij zijn tegenstander en dan juist die versnelling te plaatsen die nodig is om zichzelf vrij te spelen. Zoals in De Kuip afgelopen zondag dus. Iets wat hij overigens ook al in de Champions League op bezoek bij Sevilla had gedaan, toen de rechtspoot zelfs op werkelijk schitterende wijze een doelpunt wist te maken door de bal in de kruising te deponeren.

Wederom een bewijs dat hij thuishoort in de basis van PSV, al is de concurrentie daar – zeker in aanvallend opzicht – moordend. Krullenbol Saibari, een artiest aan de bal die vaak een brede lach op zijn gezicht heeft, schijnt zich daar echter niet zo druk om te maken. Hij weet wat hij kan, en laat dat dus vaak ook zien als dat moet.

De technische leiding van de Eindhovense club heeft dit natuurlijk al lang en breed gezien, want zijn contract is inmiddels verlengd tot medio 2028. De vraag is echter hoelang deze groeibriljant nog in het rood-witte shirt van de huidige nummer één van de Eredivisie te bewonderen zal zijn. De scouts van Europese topclubs zullen namelijk hun rapporten over Saibari intern al ingeleverd hebben.

Bluffer met bravoure

De ultratalentvolle PSV’er is daarnaast een bluffer met bravoure, die zeker niet op zijn mondje is gevallen. “Ik wist van te voren dat we gingen winnen”, riep hij na de winstpartij tegen grootste titelconcurrent Feyenoord. En over de fysieke kracht van hem en Bakayoko liet Saibari zich ontvallen: “Wij Belgen gymmen meer dan Nederlanders, denk ik”

De naam van zijn Eindhovense secondant Johan Bakayoko (20) – contract tot medio 2026 op De Herdgang – aan de rechterkant is gevallen. Weliswaar klein, maar heel sterk. Qua kracht, balbehandeling en doelgerichtheid. Inmiddels een regelrechte vaste waarde geworden in de succesformatie van Bosz en zijn rechterhanden Rob Maas en Stijn Schaars. De linkspoot is een speler van weinig gekke uitspattingen of grote woorden; hij laat liever zijn, vooral, linkervoet spreken.

Belgische talentenfabrieken

Niet geheel toevallig haalde PSV in de voorbije jaren Bakayoko op bij het roemruchte Anderlecht met een sterke jeugdopleiding en werd het talent van zijn collega Saibari ontdekt bij de Belgische topclub Racing Genk, de uitstekende talentenfabriek niet ver over de grens met Zuid-Limburg. De Eindhovense club wist na enig eigen speurwerk hierdoor dat het in de basis wel goed moest zitten met deze twee spelers.

De ontwikkeling van deze aanvallers is daarna eigenlijk alleen maar crescendo gegaan. In de succesformatie van Bosz hebben zij dit seizoen een steeds belangrijkere rol, door doelpunten maar ook door assists die bij tijd en wijle worden afgeleverd. Op de bank in het stadion wordt hiervan gesmuld, maar zeker ook op de tribunes bij de fans van de Brabanders én de supporters van andere clubs. De echte liefhebbers van goed voetbal welteverstaan.

Op doorreis

PSV heeft regelrecht goud in handen met deze balverliefde twintigers. Binnen de technische top zal men hopen op nóg meer ingenieuze acties op het veld en, op termijn, op megabedragen in de clubkas qua transfersommen. Johan & Ismael zijn de Belgische miljoenenprooien voor de Europese topclubs, die ongetwijfeld hun namen al hoog op het verlanglijstje zullen hebben staan. Via Eindhoven onderweg naar de rest van de wereld. Op doorreis naar de top van de voetbalwereld.

Net zoals voor Noa Lang, net zo een talent dat aanvallend denkt en ook doet, ligt voor Saibari en Bakayoko een mooie sportieve toekomst in het verschiet. In nóg grotere stadions, bij nog grotere clubs. Het is op dit moment alleen nog de vraag wannéér zij de volgende grote stap naar het allergrootste voetbaltoneel zullen gaan maken.

PSV moet Saibari en Bakayoko aan het einde van dit seizoen verkopen

  • Eens
  • Oneens
334+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie