Champions League-finale

Champions League

De UEFA Champions League is een van de meest prestigieuze voetbalcompetities ter wereld. De winnaar van de Champions League-finale mag zich niet alleen de sterkste club van Europa noemen, maar plaatst zich tevens voor de strijd om de Europese Supercup en de wereldbeker voor clubteams.

De geschiedenis en de toekomst van de Champions League

De Champions League bestaat officieel pas vanaf 1992. Het nieuwe toernooi is de opvolger van de Europacup I, dat officieel als Coupe des Clubs Champions Européens bekend stond. De Champions League-beker bleef onveranderd en staat in Nederland bekend als ‘de cup met de grote oren’. Leo Beenhakker werd gezien als bedenker van deze benaming, maar in werkelijkheid blijkt De Telegraaf dit te hebben bedacht in 1971.

Geschiedenis Europacup I

In het seizoen 1955-1956 werd de Europacup I voor de eerste keer afgewerkt. Michel Leblond maakte op 13 juni 1956 het eerste doelpunt ooit in de grootste finale van het Europese clubvoetbal, maar kon niet verhinderen dat Stade de Reims in het Parc des Princes (Parijs) met 4-3 werd verslagen door Real Madrid. De Spaanse grootmacht was in die tijd oppermachtig in Europa en won de eerste vijf edities van de Europacup I.

In de eerste zeven seizoenen van de Europacup I stond er telkens een Spaanse club in de finale. Real Madrid werd in het seizoen 1960-1961 weliswaar uitgeschakeld, maar aartsrivaal FC Barcelona bereikte de eindstrijd wel. Het Portugese Benfica bleek met 3-2 te sterk. Een jaar later wist de formatie uit Lissabon ook Real over de knie te leggen in de finale. Na deze dubbelslag kreeg Béla Guttmann geen verbeterd contract bij Benfica, waarna de trainer vertrok en de historische woorden sprak: “Zonder mij zal Benfica in geen honderd jaar een Europese finale winnen.” Guttmann heeft tot op de dag van vandaag gelijk gekregen.

Ajax wist als eerste Nederlandse club de finale van de Europacup I te bereiken, maar verloor in 1969 met 4-1 van AC Milan. Een jaar later was het alsnog raak voor Nederland: Feyenoord bleek in Milaan met 2-1 te sterk voor het Schotse Celtic (2-1 na verlenging). Na het succes van de aartsrivaal lukte het Ajax in 1971 alsnog om de Europacup I te winnen dankzij een 2-0 overwinning op het Griekse Panathinaikos. Ook in 1972 en 1973 werd de prestigieuze beker naar Amsterdam gehaald.

Feyenoord won de Europacup I als eerste Nederlandse club, in 1970

Na de primeur van Feyenoord en de triomftocht van Ajax werd de Europacup I nog één keer gewonnen door een Nederlandse club. In 1988 kreeg Benfica vanaf de penaltystip klop van PSV, dat zich als derde Nederlandse club tot sterkste team van Europa kroonde.

Invoering van de Champions League

In 1992 maakte de Europacup I plaats voor de Champions League. In het eerste seizoen bestond de opzet uit één voorronde (acht clubs), een eerste en tweede ronde, de groepsfase en de finale. De twee groepswinnaars plaatsten zich voor de eindstrijd van het seizoen 1992-1993. Op 26 mei 1993 werd AC Milan, met spelers als Frank Rijkaard en Marco van Basten, in het Olympiastadion van München met 1-0 verslagen door het Franse Olympique Marseille. Basile Boli kroonde zich als eerste matchwinner in een CL-finale.

Sinds de invoering van de Champions League, dat verschillende keren is veranderd qua opzet, heeft alleen Ajax Nederland kunnen vertegenwoordigen in de finale. In 1995 en 1996 stond de Amsterdamse formatie in de finale. Patrick Kluivert bezorgde Ajax de winst in de finale van 1995 dankzij een late treffer tegen AC Milan (1-0), maar een jaar later bleek een andere Italiaanse topclub te sterk vanaf de penaltystip: Juventus.

Door de jaren heen hebben de topcompetities (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje) steeds meer landen mogen afvaardigen. Commercieel werd het toernooi steeds interessanter, waardoor clubs gigantische bedragen kunnen verdienen door deel te nemen aan het hoofdtoernooi. Vroeger werd de Champions League als miljoenenbal bestempeld, maar tegenwoordig klinkt steeds vaker miljardenbal.

Real Madrid op eenzame hoogte

De Spaanse topclub Real Madrid is onlosmakelijk verbonden aan de Champions League. Sinds de invoering van de Europacup I ging ‘de cup met de grote oren’ maar liefst vijftien keer naar De Koninklijke. Na de reeks van 1956-1960 won de Spaanse grootmacht de prestigieuze beker eveneens in 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017, 2018, 2022 en 2024.

Geen enkele club komt zelfs maar in de buurt van het Madrileense succes. AC Milan staat tweede helft, maar won de Europacup I annex Champions League ‘maar’ zeven keer. Na Bayern München, Liverpool (elk zes keer) en FC Barcelona (vijf keer) staat Ajax op een fraaie zesde plaats met vier eindzeges.

Toni Kroos (Real Madrid)
Toni Kroos met de Champions League-bokaal van 2024 (Pro Shots)

Wanneer is de volgende CL-finale?

De Champions League-finale van het seizoen 2024-2025 zal worden gespeeld in de Allianz Arena. Op 31 mei 2025 strijden de op dat moment beste twee clubs van Europa om de felbegeerde bokaal. De finale van 2026 is toegewezen aan het Hongaarse Boedepast (Puskás Aréna).

Laatste update: 3 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie