De beste momenten van de WK 2022 kwalificaties

Foto: De beste momenten van de WK 2022 kwalificaties

Het begin van september stond in het teken van internationaal voetbal. Ook in Europa streden landenteams met elkaar om een ticket voor het WK in Qatar te bemachtigen. Er gebeurde heel wat tijdens deze krachtmetingen, maar wij zetten de absolute hoogtepunten even op een rijtje.


Ronaldo interland-topscorer aller tijden


Dat Cristiano Ronaldo een fenomeen is, staat buiten kijf. De Portugees, die deze zomer de overstap maakte van Juventus naar Manchester United, heeft veel records op zijn naam staan. En afgelopen interlandperiode kwam daar nog een record bij, want Ronaldo werd tijdens de wedstrijd Portugal-Ierland topscorer aller tijden op internationaal gebied. En dat record pakte hij in stijl.


In de kwalificatiewedstrijd tegen Ierland stond Portugal tot de 89ste minuut met 0-1 achter, totdat hun vedette het op zijn heupen kreeg. Ronaldo maakte de 1-1, wat zijn 110de interland-doelpunt betekende. Daarmee passeerde hij de oude recordhouder; de Iraniër Ali Daei. Maar daar bleef het niet bij in de wedstrijd tegen de Ieren. In de zesde minuut van de extra tijd kopte Ronaldo ook nog knap de winnende binnen voor Portugal, waardoor de teller nu op 111 doelpunten staat voor de aanvaller. 


Portugal staat er met 13 punten uit vijf wedstrijden goed voor om zich te kwalificeren voor het WK van volgend jaar. En Ronaldo zal dan zeker wat te bewijzen hebben, aangezien Portugal op het afgelopen EK al in de achtste finale werd uitgeschakeld.


Misser van het jaar


In de kwalificatiepoule van Nederland waren er de afgelopen weken genoeg opvallende momenten. Zo ook in de wedstrijd Letland – Noorwegen. De Noren stonden mede dankzij topspits Erling Haaland al op een 0-2 voorsprong toen invaller Joshua King in de slotfase een bijna niet te missen kans toch liet liggen. Het filmpje ging de hele wereld over en is misschien wel de grootste misser van het jaar. Het is in ieder geval de grootste blunder van de afgelopen interlandperiode. Al deed Duitser Timo Werner woensdag tegen IJsland ook een goede poging om de grootste misser op zijn naam te schrijven.




Frankrijk stelt teleur


Voor het Franse team van trainer Didier Deschamps was het niet bepaald een geslaagde interlandperiode. Nadat Les Bleus met 1-1 gelijk speelden tegen Bosnië & Herzegovina, gebeurde hetzelfde in een uitwedstrijd tegen Oekraïne. Het hoogtepunt uit die wedstrijd was de openingstreffer van de Oekraïense nummer 10 Shaparenko, die een afvallende bal heerlijk binnenschoot.


Wereldkampioen Frankrijk lijkt het de laatste tijd even helemaal kwijt te zijn. De Fransen werden dit jaar op het EK al in de achtste finales uitgeschakeld door Zwitserland en maakt nu dus ook tijdens de WK-kwalificatie geen sterke indruk. Desondanks staan de Fransen nog wel bovenaan in de kwalificatiepoule, mede doordat afgelopen dinsdag wel ‘gewoon’ gewonnen werd van Finland door twee doelpunten van Antoine Griezmann.


Na de gelijke spelen tegen Bosnië en Oekraïne liet de Franse middenvelder Paul Pogba weten dat Frankrijk niet meer het beste land van de wereld is op voetbalgebied. Hij vertelde de pers dat de Fransen agressiever moeten spelen en harder moeten werken om weer in de vorm te komen van 2018, het jaar dat Frankrijk wereldkampioen werd. 




Denemarken wint alles


Het was een grote verrassing toen Denemarken het afgelopen EK de halve finale bereikte. Maar ook na dat toernooi is het Deense elftal goed blijven presteren. Sterker nog, Denemarken is het enige land dat tot dusver geen enkel punt liet liggen in de WK-kwalificatie. In een poule met onder andere Oostenrijk, Schotland en Israël staan de Denen na zes wedstrijden keurig op 18 punten. Engeland leek de interlandperiode ook zonder puntverlies af te gaan sluiten, maar speelde woensdag gelijk tegen Polen.


Wat ook opvalt is dat de Denen tot dusver nog geen enkel tegendoelpunt kregen. Dat wist geen enkel ander land voor elkaar te krijgen. De afgelopen interlandperiode won Denemarken met 2-0 van Schotland, met 1-0 van Faeröer en met 5-0 van Israël. Als de Deense ploeg de vorm behoudt waarin ze nu verkeren, dan zouden ze op het WK in Qatar opnieuw kunnen verrassen.




Nederland neemt revanche op Turkije


Het hoogtepunt van de afgelopen weken voor het Nederlands elftal was natuurlijk de dikke overwinning die de Oranjeleeuwen boekte tegen Turkije. Het werd dinsdag 6-1 voor Nederland, dat heel de wedstrijd heer en meester was tegen de Turken. En dat was opvallend, want in de vorige ontmoeting in de WK-kwalificatie wonnen de Turken met 4-2 van Nederland door een hattrick van de Turkse spits Burak Yilmaz. 


Vanaf minuut één liet Nederland dinsdag al zien dat het niet van plan was opnieuw verrast te worden door de Turken. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd werd al na een minuut spelen gemaakt door Davy Klaassen, die even later bij de 2-0 van Memphis Depay voor een heerlijke assist zorgde. Depay zorgde voor een primeur door zijn eerste hattrick ooit te maken en verder kwamen voor Nederland ook invallers Guus Til en Donyell Malen op het scorebord. Door de winst tegen Turkije staat Nederland nu bovenaan in de poule met 13 punten. Noorwegen heeft hetzelfde aantal punten, maar een minder doelsaldo.


De WK-kwalificatie is nog niet afgelopen. In oktober staat de volgende interlandperiode op het programma. Op 8 oktober speelt het Nederlands elftal een uitwedstrijd tegen Letland en kort daarna nemen de Oranjeleeuwen het in eigen huis op tegen Gibraltar.

Wat is het mooiste moment van de afgelopen interlandperiode?

  • Ronaldo interland-topscorer aller tijden
  • Misser van het jaar
  • Frankrijk stelt teleur
  • Denemarken wint alles
  • Nederland neemt revanche op Turkije
26+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie