Eredivisie-clubs vegen vloer aan met Mark Rutte

Foto: Eredivisie-clubs vegen vloer aan met Mark Rutte

Veel Eredivisie-clubs vinden de beslissing van minister-president Mark Rutte en de regering om geen publiek meer toe te laten bij voetbalwedstrijden je reinste symboolpolitiek. Want er vinden toch helemaal geen besmettingen met het coronavirus plaats in stadions?

Feyenoord-directeur Mark Koevermans reageert in De Telegraaf: “Logischerwijs staat de volksgezondheid op één. In die zin is het te begrijpen dat het kabinet nu met meerdere ingrijpende maatregelen komt in een poging het tij te keren.” Vervolgens toont hij zich echter kritisch: “Je kunt je wel afvragen in hoeverre de maatregel van het voor drie weken verbieden van publiek bij wedstrijden echt gaat helpen. Natuurlijk zal er iets minder gereisd worden als mensen niet naar het stadion komen. Maar er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de gang naar het voetbalstadion onveiliger zou zijn, dan pakweg een bezoek aan de supermarkt. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat buitenevenementen veel minder een mogelijke besmettingshaard zijn dan alles wat binnen gebeurt.”

‘Laat het voetbal niet in de kou staan’

De beleidsbepaler gaat verder: “Juist om dat definitief aan te tonen waren we met het Erasmus MC en Casper van Eijck net een grootschalig onderzoek onder onze bezoekers begonnen. Ook dat valt direct stil, nu er de komende weken toch zonder publiek moet worden gespeeld. Dit is extra zuur gezien de enorme inspanningen en forse investeringen die juist onze bedrijfstak de afgelopen maanden deed om wedstrijden veilig te kunnen organiseren.” Koevermans vreest de financiële gevolgen: “Clubs zullen de komende weken de toch al fors knellende broekriem nu wel nog weer verder moeten aanhalen. En dan maar hopen dat het spelen zonder publiek tot drie weken beperkt blijft en vooral dat Den Haag het voetbal niet in de kou laat staan nu clubs langzamerhand in echt onoverkomelijke problemen komen.”

PSV was juist van plan om méér toeschouwers toe te laten. Algemeen directeur Toon Gerbrands: “Maar dat was binnen de maatregelen, niet door de maatregelen daarmee krapper te maken. In het uitvak hadden we nog een aantal lege plaatsen en links en rechts nog een aantal. Maar als er wordt geroepen dat er geen publiek mag komen, dan komt er geen publiek.” Rob Toussaint van Heracles Almelo laat in het Algemeen Dagblad weten: “Ik zie geen duidelijke lijn. Waarom beslissen burgemeesters hoeveel mensen er in de Efteling en het Rijksmuseum mogen en doen ze dat niet bij de stadions? Onze regio staat er nog altijd vrij goed op en de meeste fans komen uit de buurt.”

Robert Eenhoorn van AZ zegt: “Ik hoop dat de maatregelen die nu genomen worden van korte duur zijn. Dat hoop ik ook voor de branche. Betaald voetbal als geheel is de laatste tijd goed bezig geweest en we weten allemaal dat de branche een klap krijgt als er niet met publiek wordt gevoetbald.” Eric Gudde van de KNVB doet een oproep aan Den Haag: “Het moeten spelen zonder publiek maakt natuurlijk wel dat de roep om steun uit Den Haag nog harder en luider wordt. Dat zal het kabinet ook begrijpen. Zoals ze dat eerder ook al deden. We gaan ervan uit dat als een ieder zich aan de nieuwe maatregelen houdt, wij weer zo snel mogelijk met publiek kunnen spelen.”

Terechte kritiek?

  • Vind ik wel
  • Vind ik niet
1120+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie