Wat is ROI?

Wat is ROI

Als je regelmatig sportweddenschappen plaatst, wil je natuurlijk graag inzicht krijgen in je resultaten. Een van de meest makkelijke manieren om jouw resultaten overizchtelijk te krijgen is via het berekenen van je ROI.

Het is een methode die ook veel wordt gebruikt in de financiële wereld. Wil jij weten hoe je deze methode kunt toepassen op jouw weddenschappen en waar je precies op moet letten? Lees dan snel verder!

ROI = Return on Investment

ROI, of Return on Investment, is een financiële maatstaf die de winst of opbrengst van een investering relateert aan de kosten ervan. Een positieve ROI geeft aan dat de investering winstgevend is, terwijl een negatieve ROI aangeeft dat de investering verliesgevend is. ROI wordt veel toegepast in de economie. Beleggers en aandeelhouders passen deze methode toe om het rendement op hun investeringen te berekenen.

Ook voor sportwedders kan ROI een nuttige methode zijn om een beter inzicht te krijgen in de resultaten. In feite is elke afgesloten weddenschap immers een soort van investering en ook wij willen natuurlijk graag weten wat het rendement van die weddenschappen is. In de wereld van sportwedden wordt ROI ook soms gebruikt, maar een meer passende tool hiervoor is de yield berekening. Yield is bijna hetzelfde als ROI.

ROI berekenen

Het berekenen van je Return on Investment is simpel en doe je met de volgende formule:

ROI = Opbrengsten – Kosten van investering / Kosten van investering * 100

Voorbeeld berekening ROI

Wed jij wel eens op voetbalwedstrijden? Dan kan het bijhouden van jouw ROI erg belangrijk zijn om inzicht te krijgen in wat je nou precies wint of verliest. In het volgende voorbeeld berekenen we de ROI in een virtuele situatie.

Voorbeeld

Hans zet €50 euro op zijn LeoVegas account. In zes maanden tijd wint en verliest hij meerdere weddenschappen. Uiteindelijk komt bij op een bankroll van €57,50 te staan. Om zijn ROI te berekenen kan je nu de berekening hierboven gebruiken. €57,50 (Opbrengsten) – €50 (kosten van investering) / €50 (kosten van investering) * 100 = 15%

De ROI van Hans’ gokactiviteiten gedurende deze periode is dus 15%. Dit betekent dat hij een rendement van 15% heeft behaald op zijn initiële investering van €50. Het is belangrijk op te merken dat de ROI geen informatie geeft over de individuele winsten of verliezen tijdens de weddenschappen, maar het percentage rendement op de totale investering weergeeft. Een ROI kan natuurlijk ook negatief zijn. Als Hans in bovenstaand voorbeeld €7,50 verlies had gemaakt, zouden we tot een ROI van -15% zijn gekomen.

  1. Unibet

    €50 aan freebets bij €10 inzet!
    24+. Om deel te nemen is registreren vereist. Plaats een sportweddenschap van minimaal €10 om de 5x €10 free bets te krijgen. Weddenschappen moeten geplaatst zijn met cash. Er zijn geen minimale odds vereist voor het verkrijgen van de free bets. Wanneer de free bets op je account staan, zijn deze zeven dagen geldig. De promotievoorwaarden van Unibet zijn van toepassing. Volledige voorwaarden

Voordelen van de ROI berekening

Gebruik jij de ROI berekening om jouw resultaten bij te houden? Goed bezig! Op deze manier weet jij precies wat er onder de streep over blijft. De grootste voordelen van de ROI berekening zijn:

1. Inzicht in resultaten

Een groot voordeel van het berekenen van je ROI is dat je objectief naar je eigen wedresultaten kunt kijken. Misschien dacht je dat je goed bezig was, maar blijkt uit je ROI wel iets heel anders. De cijfers liegen niet.

2. Duidelijk overzicht sterke en zwakke punten

Misschien wel het grootste voordeel van je ROI is dat je in een oogopslag een duidelijk overzicht hebt van je sterke en zwakke punten. Als je trouw je weddenschappen bijhoudt, kun je namelijk ook je ROI laten berekenen per sport, competitie en type weddenschap. Misschien blijkt daaruit dat je met enkelvoudige weddenschappen in de Bundesliga vaak goede value weet te vinden, maar dat je verlies maakt met weddenschappen in de Premier League en combinatieweddenschappen. Dergelijke informatie is natuurlijk goud waard.

3. Maakt vergelijken met andere punters makkelijker

Een andere prettige bijkomstigheid van ROI is dat we bij deze methode verder kijken dan alleen naar de winst in euro’s. Het draait bij de berekening van je ROI immers om percentages: een punter die bijvoorbeeld met een totale inzet van €200 in totaal €30 winst heeft gemaakt, kan een hogere ROI hebben dan een punter die € 45 winst heeft gemaakt met een totale inzet van € 400. Dankzij ROI kun je jouw wedkwaliteiten makkelijker meten met andere punters die misschien over een veel grotere of kleinere bankroll beschikken.

4. Andere wedders volgen

Misschien heb je weinig tijd om zelf op zoek te gaan naar goede weddenschappen, maar wil je toch graag aan de slag met gokken op voetbal. Je zou dan kunnen besluiten om een andere wedder het huiswerk te laten doen door simpelweg precies dezelfde weddenschappen af te sluiten. Op bijvoorbeeld voetbalwedden.net vind je veel goede wedders die gratis hun wedtips met je delen. Het is echter wel van belang dat je de wedders eruit weet te pikken die op de lange termijn winstgevend zijn. Aan de hand van hun ROI krijg je direct een helder beeld van hun wedkwaliteiten.

Nadelen van de ROI berekening

ROI wordt veel gebruikt in de commerciële sector maar is bij sportwedden niet perse de meestgebruikte methode. Dit komt omdat er ook een aantal nadelen zitten aan deze berekening.

1. Veel weddenschappen nodig voor een realistisch beeld

ROI geeft pas een realistisch beeld van je prestaties wanneer je zo’n 100 weddenschappen hebt gespeeld. Bij een lager aantal speelt de geluksfactor namelijk een te grote rol. Stel dat je net begint met wedden op voetbal. Je eerste weddenschap is een thuisoverwinning van Newcastle United op Everton tegen een odd van 2.00. Je wint, dus je hebt nu een ROI van maar liefst 100%. Hoera! Een weddenschap winnen is natuurlijk altijd fijn, maar het heeft weinig zin om na één gewonnen weddenschap direct naar je ROI te kijken. Als je deze weddenschap had verloren, had je een ROI van -100% gehad.

Des te meer weddenschappen je hebt gespeeld, des te meer waarde je kunt hechten aan de ROI. Na slechts één gespeelde weddenschap is die waarde vrijwel nihil, maar na 100, 500 of misschien wel 1000 of meer gespeelde weddenschappen is de ROI wel een ontzettend nuttige tool. De tool is ook juist handig om vooraf te bereken wat je potentiële winst is op een weddenschap.

  1. LeoVegas

    Claim €50 Free Bet
    Minimale storting: €10. Inzetvereiste: Gelijk aan storting [100%1. Alleen inzetten op sport. Max Kwalificerende Inzet Bijdrage: 100%. Tijd om in te zetten: 14 dagen. Opt-in vereist. Tijd om te claimen: 14 dagen [Alle sporten, min odds 1.8]. Max waarde van Gratis Inzet: €50. Gratis inzet beschikbaar op alle sporten [min. kans 1.8]. Gratis inzet beschikbaar op zowel Prematch & Live markten. Gratis inzet 7 dagen geldig. Bonusvoorwaarden voor de sportwedden welkomstbonus voor nieuwe spelers van toepassing. • Algemene voorwaarden van toepassing. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Bonussen en promoties alleen 24+. Volledige voorwaarden

2. Weinig inzicht in risicovolle weddenschappen

Een ander nadeel is dat risicovolle weddenschappen met extreem hoge odds de ROI-weegschaal behoorlijk uit balans kunnen brengen. Zeker bij een gewonnen klapper komt dat regelmatig voor. Stel dat je van plan bent om een goede punter te gaan volgen. Een logische stap is om de ROI van de verschillende kandidaten met elkaar te vergelijken. Hoe hoger de ROI, hoe beter, nietwaar?

In principe klopt dat, al gaat die vlieger niet altijd op. Als een punter bijvoorbeeld bijna al zijn winst heeft gemaakt dankzij één megaklapper, is hij dan degene die je zou willen volgen? De geluksfactor speelt bij deze speler een veel te grote rol.

Overigens is het tegenovergestelde ook waar. Een punter die consequent extreem lage odds speelt, kan op het eerste oog goed bezig zijn. Toch kun je hier je vingers maar beter niet aan branden, want zelfs na tientallen gewonnen weddenschappen kan één enkele uitglijder zijn ROI volledig onderuit halen. Het is daarom van belang om altijd goed te kijken hoe iemands ROI tot stand is gekomen.

3. ROI houdt geen rekening met zeldzaam hoge inzet

Net zoals ROI niet gemaakt is voor uitschieters qua odds, geldt dat ook voor uitschieters qua inzetten. Als je bijvoorbeeld 100 weddenschappen van €1 hebt geplaatst en één weddenschap van € 100, dan heeft die laatste weddenschap een wel erg dikke vinger in de pap zodra je je ROI gaat berekenen.

Verschil tussen ROI en yield

Het verschil tussen ROI en yield bij voetbalweddenschappen ligt heel dicht bij elkaar en qua berekening komt dit op hetzelfde neer. In de ROI-berekening wordt gekeken naar de verhouding tussen de totale opbrengsten en de totale investering. Bij yield wordt de verhouding tussen winst en verlies en het ingezette bedrag bekeken.

ROI richt zich op het totale financiële plaatje, zonder daarbij in details te treden. Met het berekenen van een ROI weet je simpelweg één ding. Je hebt winst gemaakt of je hebt verlies geleden over een bepaalde periode. Aan het percentage kan je aflezen hoeveel winst of verlies je procentueel hebt gerealiseerd.

Yield richt zich ook op het totale plaatje. Het vergelijkt het totale gewonnen bedrag met het totale ingezette bedrag over meerdere weddenschappen. Bijvoorbeeld, als je in totaal €500 hebt ingezet en je hebt na een tijdje een bankroll van €580. Je ehbt dus effectief €80 gewonnen. De yield is dan: €80 / €500 * 100 = 16% Deze maatstaf geeft aan hoeveel procent winst is behaald in verhouding tot het totale ingezette bedrag.

Beide methodes lijken erg op elkaar en berekenen allebei de winstgevendheid, maar doen dit met een andere terminologie. Ook bij de yield berekening is het noodzakelijk om verder te kijken.

Voorbeeld 1

Peter wedt al enkele jaren en heeft in totaal 345 weddenschappen geplaatst. Hij heeft €4.500 ingezet en €4.846 in totaal uitbetaald gekregen. Zijn yield is dus 7,68% (346 / 4.500 * 100) en zijn winst is €346.

Voorbeeld 2

Sandra is een groot voetbalfan en wedt sinds de opmars van de Oranjeleeuwinnen op voetbal. Ze heeft in totaal 120 weddenschappen geplaatst. Daarin heeft ze €650 ingezet. In totaal heeft ze €712 uitbetaald gekregen. Haar yield is dus 9,54% (62 / 650 * 100) en haar winst is €62.

In bovenstaand voorbeeld is te zien dat Sandra een hogere yield heeft. Je zou kunnen concluderen dat zij de betere wedder is. Wat je niet aan de yield kan zien is de effectieve winst. Sandra heeft namelijk veel minder geld ingezet en daardoor heeft ze “slechts” €62 winst gemaakt. Peter daarentegen zit al in de honderden euro’s winst.

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie