Tiki Taka Touzani

Tiki Taka Touzani is een televisieprogramma. Het programma is voortgekomen uit de YouTube-serie van Soufiane Touzani, die voetbaltrucjes demonstreert en daarbij in gesprek gaat met bekende voetballers.

Soufiane Touzani werd op 27 oktober 1986 geboren in Rotterdam. De behendige Rotterdammer leerde op jonge leeftijd de trucjes op straat en die nam hij mee naar het voetbalveld. Hij werd bij Spartaan’20 ontdekt door Feyenoord, dat hij later inruilde voor de toenmalige profclub HFC Haarlem. Een toekomst als profvoetballer werd hem echter door de neus geboord door een ernstige vergroeiing aan de wervelkolom (scoliose). Na een operatie kreeg Touzani het doktersadvies om zijn voetbalcarrière te beëindigen.

Touzani accepteerde dat zijn voetbaldroom voorbij was, maar artsen gaven hem wel toestemming om trucjes met de bal te ondernemen. In 2002 maakte een vriend beelden van zijn voetbalkunstjes en dat werd filmpje werd een regelrechte hit op YouTube. Het avontuur smaakte naar meer, waardoor Touzani zich op achttienjarige leeftijd als professioneel straatvoetballer liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Mede dankzij het computerspel FIFA Street van EA Sports groeide de bekendheid van Touzani in rap tempo. Op social media steeg diens populariteit tot ongekende hoogte en zelfs een stervoetballer als Neymar liet zich inspireren door de voetbalkunstjes van de geboren Rotterdammer. TOUZANI TV leidde er zelfs toe dat Touzani ingangen kreeg bij de grootste clubs ter wereld. In 2008 werd hij uitgenodigd voor een voetbalshow met Ronaldinho, die in San Siro werd gepresenteerd als nieuwe topaankoop.

TV-doorbraak

Het digitale succes van Touzani bereikte ook de televisiewereld. In de periode 2011-2013 werd de vlogger onderdeel van het TROS-programma Zappsport, waarna hij tussen 2013 en 2015 een aandeel kreeg in de komische voetbalquiz van Jack Spijkerman (Koning Voetbal).

In 2017 kreeg Touzani een eigen programma op RTL 7: Tiki Taka Touzani. In dit programma bezocht hij Nederlandse profvoetballers in binnen- en buitenland. De baltovenaar daagde de voetballers uit om uitdagende challenges aan te gaan, in combinatie met boeiende gesprekken. Spin-offs daarvan maakte hij in daaropvolgende jaren met spelers van het Nederlands elftal en speelsters van de Oranje Leeuwinnen.

Laatste update: 12 januari 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie