Waarom PSV verloor van zichzelf en niet van de ‘schijtbakken’

Foto: Waarom PSV verloor van zichzelf en niet van de ‘schijtbakken’

Twee keer had PSV in De Kuip dit seizoen, in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en in de competitie, al Feyenoord aan de zegekar gebonden. Drie keer in successie winnen bij de grootste concurrent in het immer volgepakte en fanatieke hol van de leeuw… Dat zal toch niet lukken? Dat was juist en kwam door het collectief van de Rotterdammers en de Eindhovenaren die scherpte misten.

PSV heeft bekernederlaag bij Feyenoord meer aan zichzelf te wijten dan aan scheidsrechter en VAR

“Dit voelde als verliezen.” Die woorden gebruikte PSV-trainer Peter Bosz voorafgaand aan de bekerkraker met Feyenoord toen hij terugblikte op het 1-1 gelijkspel van afgelopen weekend op bezoek bij FC Utrecht. De Eindhovenaren leken wel een beetje in zak en as te zitten, maar staken ook vooral de hand in eigen boezem.

Bosz benadrukte meerdere keren dat zijn ploeg in de Domstad simpelweg niet goed gespeeld had. Waar de remise na dik negentig minuten spelen tegen de formatie van Ron Jans eigenlijk gewoon helemaal terecht was geweest. Dat PSV hiervan ietwat ondersteboven leek, was aan de andere kant ook weer niet zo gek.

Hét record

In de zeventien wedstrijden daarvoor hadden de Brabanders immers altijd weten te winnen in de competitie. Het verbreken van ‘het record’ van PSV onder Guus Hiddink uit het voetbaljaar 1987-1988, zeventien duels achter elkaar winnen, was hierdoor de voorbije maanden echt een issue geworden.

Dat record werd uiteindelijk dan wel geëvenaard, maar niet verbeterd. Waardoor de Eindhovense club zich tijdens de voorbije dagen in alle rust kon gaan voorbereiden op de clash tegen Feyenoord in de achtste finale van de KNVB Beker. Tegen de sterkste en moeilijkste tegenstander die PSV dit seizoen in Nederland zou gaan treffen, zo liet Bosz zich ook nog ontvallen.

Aangeslagen PSV-kopjes

Had hij de kopjes van zijn, door het eerste puntenverlies in de Eredivisie aangeslagen manschappen, weer fris kunnen krijgen voor de strijd met het elftal van andere succestrainer Arne Slot? Voetbalgek Nederland ging er eens goed voor zitten, op de tribune en voor de televisie. Voor een doordeweekse topper.

Feyenoord startte zoals verwacht furieus met vrijwel meteen een schot van Santiago Giménez op doel, maar daarna namen de Brabantse bezoekers de controle over. Belangrijk moment in de wedstrijd was nadat het eerste halfuur net nog niet afgelopen was. Toen was er namelijk een actie van Bart Nieuwkoop aan de rechterkant, waardoor er ‘iets’ gebeurde bij het thuispubliek.

Slecht verdedigen

De Kuip leek als in een soort van extase te komen, dat oversloeg op het veld. PSV leek hierdoor van slag, ging meer op afstand dekken en Quinten Timber profiteerde door de openingstreffer bekeken binnen te schieten. Rotterdam ontplofte bijkans, terwijl de ploeg van Bosz logischerwijs baalde. Dit doelpunt was namelijk niet nodig geweest, áls er beter was opgelet door de gasten.

PSV, waar aanvalsleider Luuk de Jong overigens bijkans de hele bekerwedstrijd compleet onzichtbaar was net zoals zijn secondanten Johan Bakayoko en Hirving Lozano, kreeg zelf hierna ook nog kansen via onder meer twee keer Guus Til, maar of de paal voorkwam een doelpunt óf Feyenoord-goalie Justin Bijlow lag knap in de weg. Belangrijk moment voor Bosz en zijn mannen was toen invaller Noa Lang in het strafschopgebied onderuit ging.

Furieus om penaltymoment

De behendige aanvaller werd, zo was duidelijk in de herhaling te zien, op de achterlijn onderuit geschoffeld door Mats Wieffer. Scheidsrechter Higler wuifde dit echter weg, terwijl de VAR in Zeist niet ingreep. Heel PSV reageerde furieus, maar daarmee was de gelijkmaker natuurlijk niet gemaakt.

Wat de Eindhovense club hierna ook nog probeerde, er werd niet meer gescoord. Waardoor één van de twee prijzen, de KNVB Beker, die PSV dit seizoen hoopte te pakken, volledig buiten handbereik is geraakt. Een heel grote teleurstelling voor de Brabanders, die fors investeerden om de prijzenkast zoveel als mogelijk te kunnen gaan vullen.

Dat trainer Bosz – die tijdens het duel nog de woorden ‘schijtbakken zijn jullie’ tegenover de vierde man langs de lijn had gebruikt – na afloop tijdens de persconferentie nogmaals zijn woede liet blijken over de niet gegeven penalty, was begrijpelijk voor de voetballiefhebber. Maar om alleen dáár nou de nederlaag aan op te hangen, dat ging een beetje te ver.

Spiegel kijken

PSV moet zichtbaar even wennen aan wat verliezen ook alweer is. Het devies is nu: de hand in eigen boezem steken en proberen zo goed als mogelijk zaterdag in eigen huis tegen Almere City FC de draad weer op te pakken in de competitie.

PSV moet vooral bij zichzelf te rade gaan?

  • Ja
  • Nee
2723+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie