Voorbeschouwing: beslissingen gaan vallen in halve finales play-offs voor promotie/degradatie

Foto: Voorbeschouwing: beslissingen gaan vallen in halve finales play-offs voor promotie/degradatie

Het wordt voor vier ploegen een enorm spannende zaterdagavond. FC Emmen – NAC Breda en Excelsior – ADO Den Haag zijn twee affiches waarbij het erop of eronder is. Twee van deze ploegen plaatsen zich voor de finale en kunnen zich nog verheugen op een plekje in de Eredivisie komend seizoen. Wie redt het en mag zich volgende week melden?

FC Emmen NAC Breda

De spanning in Drenthe is nog onverminderd groot wanneer deze twee ploegen het opnieuw tegen elkaar opnemen. In Breda werd het namelijk 1-1, dus de kansen lijken nog redelijk gelijk te liggen. Coach Alfons Arts heeft de degradant van vorig seizoen naar deze play-offs geleid. Want sinds hij de touwtjes op interim basis in handen kreeg werden de laatste vier competitieduels gewonnen, waarna in de eerste ronde van de nacompetitie ook FC Dordrecht over twee duels werd uitgeschakeld.

De grote man tot nu toe in deze play-offs is Vicente Besuijen. In beide duels tegen Dordrecht (2-2 en 0-1) was de aanvaller trefzeker en hij zorgde uit bij NAC met een benutte strafschop ook voor de beslissende 1-1. De vleugelspeler zal dan ook zeker mogen rekenen op een plekje in de basisopstelling. Joey Konings hoopt daar ook op. Hij zal Arts ervan moeten overtuigen dat hij een betere aanvallende optie is dan Desley Ubbink of Bradley van Hoeven.

Het is weer ouderwets onrustig bij NAC Breda, op een moment waarop je eigenlijk zou willen dat je in rust kan strijden voor een Eredivisie-ticket. Na een opstootje zou teammanager John Karelse ontslagen worden maar de Raad van Commissarissen floot dat terug, waarna fans weer om het opstappen van de RvC vroegen. Ondertussen moet coach Jean-Paul van Gastel, die eerder dit seizoen eigenlijk weg wilde, zorgen dat de promotie behaald wordt. Na de 1-1 moet het nu in Drenthe afgemaakt worden.

De 3-1- en 0-5-overwinningen op nummer drie Roda JC in de eerste ronde geven flink vertrouwen, maar de puzzelstukjes lijken ook pas de laatste weken goed in elkaar te vallen. Zo heeft spits Sigurd Haugen sinds de laatste competitiewedstrijd een basisplaats en alle drie de play-offduels was hij goed voor één doelpunt. Hij zal waarschijnlijk ook nu de voorkeur krijgen boven Tom Boere en Elias Mar Ómarsson. Ook is de kans groot dat Martin Koscelník opnieuw tweede viool speelt achter Roy Kuijpers.

Wedtip FC Emmen – NAC Breda

Beide teams zijn pas later in het seizoen in vorm gekomen, wat bij Emmen gebeurd is sinds Alfons Arts het roer heeft overgenomen. In een wedstrijd tussen twee ploegen die enorm aan elkaar gewaagd zijn kan het voordeel van mogen spelen in het eigen stadion wel eens de doorslag gaan geven. Unibet geeft een quote van 2.60 voor een thuiszege.

FC Emmen wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Excelsior – ADO Den Haag

De heenwedstrijd was niet zo spectaculair als de laatste keer dat deze twee ploegen tegenover elkaar stonden. Vorig seizoen zorgden na de 4-4 in Den Haag strafschoppen ervoor dat Excelsior naar de Eredivisie wist te promoveren. Daar had de ploeg van coach Marinus Dijkhuizen nog hoop om de nacompetitie te kunnen ontlopen, maar concurrent RKC Waalwijk wist net een plekje hoger te eindigen. Ondanks dat ADO in de eerste wedstrijd meer kansen creëerde, wisten de Rotterdammers toch met 1-2 te winnen.

Zo kan Excelsior het in eigen huis afmaken en een ticket voor de finalestrijd gaan boeken. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het fijne is wel dat van de laatste drie thuisduels er twee ruim gewonnen werden. FC Volendam en Heracles Almelo gingen met 4-0 ten onder. Kik Pierie, Serano Seymor en Lennard Hartjes zijn geblesseerd. Het is het meest belangrijk dat Couhaib Driouech fit genoeg is om ook in deze return te spelen. De buitenspeler zorgt voor het grootste gevaar namens de Kralingers.

In de winterstop maakte ADO Den Haag duidelijk wat de ambities waren. Met Nick Marsman, Timothy Derijck en Alex Schalk werden drie ervaren krachten ingevlogen en voor de overname van Jari Vlak werd een paar ton neergelegd. Alles om ervoor te zorgen dat de derde stad van Nederland weer een club in de Eredivisie zou krijgen. Maar de laatste maanden ging het een stuk minder. In de vierde periode eindigde de ploeg van coach Darije Kalezić als zestiende en een tweede plek na speelronde 25 werd uiteindelijk uit handen gegeven.

Als nummer vijf mocht ADO zich alsnog melden in de nacompetitie, waarin De Graafschap over twee duels verslagen werd: 2-3 en 2-2. Die eerste zege is de enige overwinning in de laatste vijf wedstrijden. Voor deze return keert Amir Absalem terug van een schorsing, maar het is de vraag of hij de plek van Joel Ideho gaat innemen. Die laatste zorgde voor de assist op de goal van Henk Veerman in het heenduel. Die zal opnieuw de aanval leiden, met de eveneens ervaren Daryl van Mieghem naast zich.

Wedtip Excelsior – ADO Den Haag

Waar normaliter de Eredivisieclub in een slechte vorm de play-offs ingaat en de KKD-club met een goede vorm is dat hier enigszins andersom. Het is erg knap dat Excelsior in het hol van de leeuw won, maar ADO zal zich niet zomaar gewonnen geven. Toch denken wij dat het de Rotterdammers gaat lukken ook deze tweede wedstrijd te winnen. Inzetten op thuiswinst geeft bij Circus een odd van 1.87.

Excelsior wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie