Van Basten fileert ‘slap’ Ajax: “Niet het niveau”

Foto: Van Basten fileert ‘slap’ Ajax: “Niet het niveau”

Marco van Basten heeft zondag niet genoten van de tweede helft van Ajax. De Amsterdammers trokken tegen Hannover 96 weliswaar de zege over de streep (2-1), maar de manier waarop kon de oud-bondscoach totaal niet bekoren.

Oefenzege verbloemt pover optreden

“Het is goed dat je wint, dat geeft toch wat minder gedoe dan als je dit soort wedstrijden verliest”, reageert Van Basten namens Ziggo Sport. “Je probeert wel de goede dingen aan te stippen en positief te blijven. Maar als je de tweede helft kijkt, dan is het een uitdaging om positief te blijven. Het was initiatiefloos, slap, niet goed. In de eerste helft gaven ze hoog druk, veroverden ze de bal en creëerden ze een aantal kansen.”

“De tweede helft was echt lamlendig”, verzucht Van Basten. Steven Berghuis kwam in deze helft op het middenveld terecht, maar stelt de oud-topvoetballer: “Hij was alleen maar passes aan het strooien, maar dat had geen enkel effect. Hij was echt dramatisch, vond ik. Ook van achteruit was er weinig initiatief. Geen druk meer, laag tempo, alles wat je niet moet doen deden ze. Ze komen nog goed weg met 2-1.”

Middenveld niet goed genoeg

Van Basten is al met al vooral kritisch. “Ik vind het middenveld met Hlynsson, Taylor, Berghuis en Tahirovic niet goed genoeg. De spelers hebben niet het niveau dat je bij Ajax 1 wil aantikken. Er moet echt wat bij.” Daar voegt hij aan toe: “Het was aan de bal erg pover. De opbouw van achteruit liep niet snel, veel balverlies. Als het met een te laag tempo gaat, dan wordt er gewoon weinig gecreëerd. Als je dan ook niet snel omschakelt, dan is het gewoon droevig.”

Over oud-collega John van ‘t Schip (‘een oer-Ajacied’) is Van Basten milder. “Ik denk dat hij daar wel capabel voor is. Of ik door zou gaan met Van ‘t Schip? Dat is niet aan mij. Ik ken John en daarom kan ik daar geen eerlijk oordeel over geven. Maar hij is wel een type dat is opgegroeid bij Ajax en overal ervaring heeft opgedaan. Volgens mij is hij wel in staat om deze klus te klaren. Hij moet wel gesteund worden door het bestuur en de selectie moet goed genoeg zijn.”

Eens met Van Basten?

  • Ja
  • Nee
211+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie