Slot alsnog op weg naar ideale Feyenoord-voorhoede

Foto: Slot alsnog op weg naar ideale Feyenoord-voorhoede

Het heeft even moeten duren en het seizoen als je kijkt naar de titel en Europese aspiraties is al voorbij, maar Feyenoord lijkt alsnog op weg om de beoogde voorhoede te krijgen. Trainer Arne Slot ziet langzaam de aanvallende puzzelstukjes in elkaar vallen en smeed zo alsnog de voorhoede die hij in de zomer voor ogen had. Deze keer niet voor een kampioenschap of Europese finale, maar voor de bekerfinale.

Inside: trainer Arne Slot vindt alsnog zijn beoogde aanvalstrio bij Feyenoord

De flitsende invalbeurt van Igor Paixão heeft het beslissende zetje gegeven. De Braziliaanse linksbuiten/rechtsbuiten dartelde tegen Heracles Almelo over het veld als vanouds en schoot met een uitgekiende streep een vrije trap binnen. De brede Braziliaanse Sanex-smile kwam weer tevoorschijn en Slot lachte ook breeduit.

Want zo gek hadden de Feyenoord-trainer en zijn kompaan op de transfermarkt Dennis te Kloese het toch niet gezien in de zomer. Santiago Giménez moest behouden blijven, maar nog belangrijker was dat het niveau van de buitenspelers omhoog ging. Een jaar eerder had Feyenoord al Paixão opgepikt uit de Braziliaanse Serie A. De rappe dribbelaar met prima voorzet kende een uitstekend debuutseizoen, waarin Feyenoord kampioen werd en hij als rechtsbuiten geïmplementeerd werd. Paixão komt eigenlijk liever vanaf links om met rechts de indraaiende voorzet te geven of (liever nog) uit te halen. In de kampioenswedstrijd tegen Go Ahead Eagles toonde hij aan dat ook vanaf rechts te kunnen, met een heerlijke uithaal.

Geduld was voor Feyenoord een schone Kroatische zaak

Feyenoord maakte zich op voor het echte doorbraakseizoen van Paixão en zette daarbij in op zijn veelzijdigheid. Ook centraal en zeker vanaf rechts kan de Braziliaan goed uit de voeten. Alleen moest er daarbij nog wel een linksbuiten komen. De hele zomer lang hadden Slot en Te Kloese geduld. Want na een juichend scoutingrapport en dito eigen beschouwingen bleek wel dat geduld een schone zaak is voor Luka Ivanusec. De Kroatische international heeft net als Paixão een geweldige (vrije) trap en glijdt ook eenvoudig over het veld met de bal aan een touwtje. Dat hij wat minder snel is, maakt hij goed met zijn inzicht en passing. Waar Paixão wat minder is in de steekpasses, blinkt Ivanusec daarin juist uit. Allebei nemen ze ook nog eens geweldige corners.

Dus toen Feyenoord aan het eind van de zomerse transfermarkt Ivanusec eindelijk binnen had voor een kleine 10 miljoen euro was de opluchting groot. De landskampioen heeft een kampioenswaardige aanval die alleen maar beter kan worden. Bij Newcastle United werd als vriendendienstje (Newcastle en Feyenoord hebben een goede band) Yankuba Minteh gehuurd. Zo heeft Slot ook nog een zeer snelle invalbuitenspeler achter de hand, zo was de gedachte.

De vorm van Luka Ivanusec (rechts) en Yankuba Minteh (links) komt net op tijd (of net te laat).

Klasse Ivanusec is terug, efficiëntie nog niet

In het begin van de competitie liet Ivanusec gelijk zijn klasse zien. Hij trok de lijn van Dinamo Zagreb en het Kroatische elftal door. Bij Dinamo schoot hij de ene bal na de andere erin. Bij Feyenoord begon hij met een assist tegen FC Utrecht (1-5) en een doelpunt tegen sc Heerenveen (6-1). Hij ging echter door de enkel en moest vier wedstrijden toekijken. Sindsdien was de vorm weg. Die vorm is sinds een paar weken weer te zien en met een stijgende lijn. Efficiënt is het met twee recente assists nog niet, maar dreigend is het des te meer.

En het belooft wat, want naast Ivanusec had de gedroomde rechtsbuiten Paixão moeite met het verbeteren van zijn debuutseizoen. De Braziliaan bleek grillig, waarbij hij in (Europese) topwedstrijden zijn beste spel liet zien. Zo hadden zowel Lazio als AS Roma hun hadden vol aan die passievolle buitenspeler van Feyenoord. In de Eredivisie was het net zo vaak behelpen met Paixão, die wel op veel steun van zijn coach Slot kon rekenen.

Paixão krijgt vertrouwen van Slot

Veel andere smaken had de Feyenoord-trainer ook niet tot zijn beschikking. Linksbuiten Leo Sauer (18) is nog veel te jong om op regelmatige basis top te presteren. Rechtsbuitens Minteh, Alireza Jahanbakhsh en Javairô Dilrosun konden ook niet bekoren. Zo bleef Paixão staan en was het rouleren met de rest. De grillige Gambiaan Minteh won uiteindelijk de roulatiestrijd en kreeg steeds meer kansen. Recentelijk gaat dat zelfs een enkele keer ten koste van Paixão.

Maar Paixão heeft als voordeel dat hij een onzichtbare connectie heeft met spits Giménez. Of de Braziliaan nou vanaf links of rechts komt. Hij weet vaak blind de bal bij de Mexicaan te krijgen. Dat leverde dit seizoen, maar vooral vorig seizoen heel veel doelpunten op. De stokkende teller van Giménez in de tweede seizoenshelft had ook zijn weerslag op Paixão. Minteh kreeg daardoor veel kansen op rechts, maar is misschien wel te snel voor de Mexicaanse spits. Vaak belandde de voorzetten van de Gambiaan net voor of achter Giménez. Wel komt er met Minteh altijd een supersnelle dreigende aanvaller in het veld. De ideale wisselspeler, zo voorzagen Slot en Te Kloese al.

Slot wil Ivanusec en Paixão in Feyenoord-basis krijgen

Nu spits Giménez weer back to business lijkt kan Slot alsnog die ideale voorhoede gaan smeden. Met twee spelers die als voorkeur linksbuiten hebben (Ivanusec speelt ook liever op links dan op rechts, hoewel hij en Paixão allebei rechtspoot zijn) moet de tactische klasse van Slot de doorslag geven. Hij zag in Paixão al een goede rechtsbuiten, ook omdat Oussama Idrissi net als Ivanusec veel beter op links is dan op rechts. De Braziliaan moet zich nu gaan schikken in die rol vanaf rechtsbuiten. Minteh kan dan als invaller waar nodig het verschil maken. De huurspeler keert komende zomer normaal gesproken terug naar Newcastle, maar Te Kloese en Slot willen hem maar al te graag erbij houden voor nog een seizoen. Al is het maar om die Paixão scherp te houden en die lach vaker te gaan zien.

De puzzelstukjes zijn daar en sluiten steeds beter op elkaar aan. Zo kan het Kroatisch-Mexicaans-Braziliaanse trio eindelijk furore gaan maken in De Kuip. Op 21 april in de bekerfinale hopen Slot en Te Kloese dat de puzzel echt klopt en dat zij Feyenoord de dit seizoen zo belangrijk geworden dennenappel gaan bezorgen.

Ivanusec en Paixão allebei in de basis?

  • Ja, beste optie
  • Nee, Ivanusec wel, Paixão niet
  • Nee, Paixão wel, Ivanusec niet
  • Nee, allebei niet
2080+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie