PSV en Dortmund na negentig minuten volledig in balans

De eerste ontmoeting tussen PSV en Borussia Dortmund is geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Donyell Malen opende voor rust de score, na rust maakte Luuk de Jong gelijk uit een discutabele strafschop. De return in Dortmund staat voor 13 maart op de agenda.

PSV en Dortmund spelen gelijk

Met een andere opstelling dan normaal gesproken, trok het PSV van Peter Bosz ten strijde tegen Borussia Dortmund — een oude werkgever van de Arnhemse oefenmeester. Het idee was duidelijk: proberen om balbezit te houden, bij balverlies meteen druk zetten en waken voor de snelle omschakeling, liet Bosz bij RTL 7 weten. Met die gedachte in het achterhoofd begonnen de Eindhovenaren aan de eerste helft.

Al snel werd de thuisploeg gevaarlijk. Saibari maakte een mooie opmars richting het Duitse doel, maar de Marokkaans international kreeg de bal niet bij de opstomende Lozano. Dortmund was in de openingsfase slordig aan de bal. Ian Maatsen leek last te hebben van zenuwen, want hij verloor de bal twee keer onnodig op eigen helft. Daarmee leidde hij de eerste kans van PSV in. Malik Tillman en Luuk de Jong stevenden samen op het doel van Alexander Meyer af, maar de bal werd van richting veranderd.

Doelpunt Donyell Malen

Niet veel later werd ook Dortmund voor het eerst gevaarlijk. Voormalig PSV’er Donyell Malen kreeg wat ruimte om te schieten, maar de aanvaller kon niet krachtig genoeg uithalen. Het rollertje dat volgde bleek geen lastige bal voor Walter Benítez.

Ondanks goed voetbal van PSV, was het Dortmund dat de score opende. Malik Tillman verloor de bal op een gunstige positie voor de bezoekers. Na een voorzet kwam de bal voor de voeten van Malen, die zijn inzet via het been van Dest, de vingertoppen van Benítez en uiteindelijk de lat in het doel zag belanden, 0-1.

PSV leek even beduusd na de tegentreffer, maar toch lukte het de thuisploeg om voor rust zijn klasse te laten zien. Boscagli speelde een prachtige lange bal richting Bakayoko. De Belg kwam niet lekker uit en moest even wachten op hulptroepen. Toen die arriveerden, speelde Bakayoko de bal met een hakje naar Saibari. De Marokkaan haalde venijnig uit, maar de hoek was moeilijk. Meyer keerde zijn inzet.

PSV snel op 1-1 na rust

Het probleem van PSV voor rust was niet zozeer het kwaliteitsverschil met Dortmund. Sterker nog: de Eindhovenaren deden weinig onder voor de Duitsers. De crux zit hem in de afronding. De thuisploeg was voor rust niet scherp genoeg in de eindfase. Daar moest na de thee verandering in komen. Direct in de tweede helft was er al dreiging. Teze zette de bal voor richting Luuk de Jong, alleen die werd niet bereikt.

Gelukkig was daar voor PSV een fijn moment. Mats Hummels dacht de bal voor de voeten van Tillman weg te spelen, maar raakte de Amerikaan ook op zijn benen. De scheidsrechter besloot een strafschop toe te kennen. Die keuze werd later door de VAR niet teruggedraaid, ergo een strafschop. Bij Dortmund begrepen ze daar niets van, maar desondanks vond de strafschop doorgang. Luuk de Jong twijfelde niet en schoot de bal zelfverzekerd in de linkerhoek, buiten het bereik van Meyer; 1-1.

Wissel Hirving Lozano

De voorsprong uitbreiden, dat was de volgende stap voor PSV. Aan de andere kant moesten de Eindhovenaren echter rekening houden met een dreigende Malen. In een tijdsbestek van twee minuten was de Nederlander eerst aan de linkerkant en vervolgens aan de rechterkant dichtbij een treffer. De verdedigers van PSV verwerkten zijn inzetten naar behoren.

Daarna leek het wel alsof PSV hernieuwde energie had gevonden. Alsof het uit een ander vaatje tapte. In de laatste twintig minuten pinde de thuisploeg de Duitsers vast op eigen helft en creëerde het een aantal kansjes. Met nog een kwartier te gaan kreeg Johan Bakayoko aardig wat ruimte, maar zijn schot liet te wensen over. Om de aanval nog wat meer schwung te geven, wisselde Bosz Hirving Lozano voor Ricardo Pepi.

Kans Sergiño Dest

Aanval is de beste verdediging, zal Bosz gedacht hebben in de slotfase. Dat is in elk geval wat zijn spelers uitdroegen. Geen enkel moment leek het erop dat PSV genoegen wilde nemen met een remise. Bijna was er ook de voorsprong voor de Eindhovenaren. Sergiño Dest liet Ryerson achter zich na een mooie actie, maar zijn schot belandde op de vuisten van doelman Meyer. Kort daarna was er weer gevaar voor Dortmund, maar Hummels loste de situatie koeltjes op.

In het restant bleven de kansen schaars. Geen van beide ploegen maakte in de slotfase écht aanspraak op nog een doelpunt. Gekeken naar de kansenverhoudingen zal niemand in Eindhoven gek opkijken dat het bij 1-1 is gebleven. Gevoelsmatig zat er misschien meer in. Op 13 maart speelt PSV de return in Dortmund, waar nog alles op het spel staat.

Scoreverloop: 0-1 (24′) D. Malen, 1-1 (56′) L. De Jong.