Onana over ‘apengeluiden’: “Zie die gast nog zo voor mij”

Foto: Onana over ‘apengeluiden’: “Zie die gast nog zo voor mij”

Amadou Onana sprak met Het Nieuwsblad over het racisme dat hij in zijn verleden tegenkwam. De 22-jarige middenvelder van Everton maakte al op jonge leeftijd de nodige incidenten mee.

Onana over racistische momenten

In zijn tienerjaren werd de Belgische international geselecteerd voor de provinciale ploeg van Anderlecht. Daar beleefde hij een pijnlijk moment. “Ik zie die gast nog zo voor mij. Ik weet niet meer precies welke scheldwoorden hij riep, maar hij maakte apengeluiden. Gewoon omdat ik op zijn zoon verdedigde en hem getackeld had”, zo vertelt Onana.

Het was volgens Onana zijn ergste ervaring met racisme. Hoewel de Belgische profvoetballer het niet direct door had, zag hij dat zijn zus het wél binnenkreeg. “Ik was toen 12 of 13 en mijn zus stond vlak naast die man. Dat was echt moeilijk voor haar. Zij was al 25 en zich dus veel meer bewust van die dingen.”

Dat moment stond volgens hem zeker niet op zichzelf. “Het gebeurde wel vaker dat ze dingen riepen als ‘vuile zwarte’ of ‘ga terug naar je land’, ‘je bent ouder dan wat op je paspoort staat’… Bij de jeugd en in het amateurvoetbal is het racisme veel moeilijker te verdragen dan wat ik in de grote stadions meemaak.”

Lange route naar Everton

In 2017 vertrok Onana uit België en tekende hij bij TSG 1899 Hoffenheim, waar hij in de jeugdopleiding kwam te voetballen. Drie jaar later haalde Hamburger SV hem binnen. Hij zou daar slechts een jaar spelen om vervolgens naar LOSC Lille te vertrekken. Everton besloot hem in de zomer van 2022 naar Engeland te halen. Bij de Engelse club ontwikkelde hij zichzelf tot een basisspeler.

Verdwijnt het racisme ooit uit het voetbal?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, zeker niet
55+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie