NAC maakt gehakt van Excelsior in sensationale eerste finalewedstrijd

De play-offs om promotie/degradatie blijken weer een recept voor veel vermaak. De eerste ontmoeting in de finale tussen NAC Breda en Excelsior leverde een spectaculaire wedstrijd op met alles erop en eraan. NAC profiteerde optimaal van twee rode kaarten van Excelsior en staat met één been in de Eredivisie (6-2).

Verslag van NAC Breda – Excelsior vanuit het stadion

De wedstrijd werd ingeleid door een flinke vuurwerkshow, die tegenwoordig bij belangrijke wedstrijden zelden ontbreekt. Nadat de grote hoeveelheid rook wegtrok, kon er worden afgetrapt voor een doordeweeks avondje NAC. Toegeschreeuwd door het fanatieke publiek kwam de thuisploeg zoals verwacht aanvallend uit de startblokken. Elf minuten duurde het voordat het Rat Verlegh Stadion voor het eerst kon juichen. Een corner van Dominik Janošek werd doorgekopt en bij de tweede paal binnengewerkt door Aime Omgba: 1-0.

Excelsior was erop gebrand snel te antwoorden en veroorzaakte gevaar uit een vroege voorzet van Siebe Horemans. Troy Parrot nam hem in ontvangst en kon van dichtbij schieten, maar NAC-doelman Pepijn van de Merbel gooide zich perfect in de baan van het schot. Niet lang daarna gaf Cuco Martina de voorsprong weg door een fout in de opbouw. Lazaros Lamprou onderschepte en zette Lance Duijvestijn helemaal vrij voor de keeper, die met een stiftje de gelijkmaker scoorde: 1-1

Een sensationele wedstrijd in een geweldige voetbalsfeer in Breda.

Bekend recept van Janošek

Als een bekend recept haalde NAC het gevaar weer uit corners van Janošek. Stijn van Gassel kon nog redden op een kopbal van Boy Kemper, maar de daaropvolgende corner moest door Duijvestijn van de lijn gehaald worden. Een VAR-check wees uit dat hij daarbij zijn hand gebruiken, en dus mocht de doelpuntenmaker met rood vertrekken. Janošek benutte de penalty en zette NAC weer op voorsprong: 2-1. De supporters, die net zo fanatiek bier dronken als op vrijdagavonden, zaten nog niet op hun stoel, of twee minuten later kopte Jan van den Bergh de volgende corner binnen: 3-1. De Belg maakt een bijzondere tijd door, vertelde hij na afloop.

NAC zat op rozen en het publiek sprong gelukkig op en neer, maar Excelsior kwam snel weer terug in de wedstrijd. Mimeirhel Benita ging alleen op het doel af en werd hardhandig gestopt door NAC-doelman Van de Merbel, die geel en een penalty tegen kreeg. Ondanks een hels fluitconcert en wilde afleidingspogingen van de B-Side achter het doel schoot Parrot rustig de 3-2 binnen. Met vijf goals, twee penalty’s en een rode kaart werden de neutrale en gekleurde toeschouwers uitstekend vermaakt in de eerste helft.

Nog meer spektakel

Het begin van de tweede helft bood ruimte om even bij te komen. Na twaalf minuten kwam de eerste grote kans voor NAC na een voorzet van Boy Kemper op Sigurd Haugen. De Noorse spits, die onlangs aan SoccerNews vertelde graag bij NAC te blijven, kwam net tekort om de bal te raken. Aan de andere kant was Excelsior gevaarlijk na een dribbel van Couhaib Driouech en een schot van afstand van Arthur Zagré, dat op de lat belandde.

Gezien het tijdrekken van doelman Van Gassel, leken de tien man van Excelsior de schade te willen beperken. Dat werd nog lastiger nadat Zagré zijn tweede gele kaart kreeg en de uitploeg met negen spelers overbleef. Niet lang daarna scoorde invaller Martin Koscelník dan ook de 4-2. Het hek was van de dam, want NAC rook bloed. Verdediger Van den Bergh dribbelde maar eens de zestien in en gaf perfect voor op Elías Omarsson, een andere invaller, die vrij binnen kon koppen: 5-2. Na een aanhoudend slotoffensief maakte Omarsson in de slotminuten ook nog de 6-2, waarmee NAC optimaal profiteerde van het overwicht en een uitstekende uitgangspositie verdiende voor de return.

Wie speelt volgend jaar in de Eredivisie?