Mank Feyenoord geeft Slot toch nog perspectieven

Foto: Mank Feyenoord geeft Slot toch nog perspectieven

Feyenoord heeft Europees gezien een slecht resultaat gehaald thuis tegen AS Roma. De gehavende ploeg van trainer Arne Slot kwam verrassend goed voor de dag, maar moest toch een tegentreffer en daarmee een gelijkspel slikken (1-1). Wat zijn de positieve punten die we kunnen halen uit deze heenwedstrijd van de tussenronde van de Europa League? Zijn er kansen voor wraak in Stadio Olimpico?

Analyse: perspectieven van Feyenoord na de thuiswedstrijd tegen AS Roma

Feyenoord leek blij te zijn met het gelijke spel, althans dat leek na de 67e minuut zo. Op dat moment toonde Romelu Lukaku zijn klasse door in de strakke dekking van Dávid Hancko toch strak raak te koppen. De Rotterdammers schrokken, want uit het niets toonde Roma zijn gevaar. Spelers als Lukaku en zeker ook Paulo Dybala kunnen plots de wedstrijd omgooien. Daarna was vooral Het Legioen dat de mannen van Slot opzweepte naar een slotoffensief. De coach zelf leek geen urgentie te zien om aanvallend te wisselen en meer pressie te zetten en de spelers volgden dat. Regelmatig werd gekozen voor het balletje terug en in de ploeg houden in plaats van het risicovolle aanvallende passje, waardoor een speler voor de keeper gezet kon worden.

Dat er daarom 1-1 op het scorebord stond aan het einde van de avond, was niet zo raar. Igor Paixão had Feyenoord op slag van rust op voorsprong gezet en gelijk na rust kreeg Feyenoord ook een grote kans. De Rotterdammers misten de overtuiging om net dat laatste zetje te geven aan de wedstrijd. Roma vond het best, wetende dat een gelijkspel in De Kuip een goed resultaat is. Zeker gezien vorig seizoen, toen de Romeinen met 1-0 verloren. De ploegen hielden elkaar zo in balans. Feyenoord en Slot wisten ook dat met het fysiek gemankeerde elftal het voorkomen van verlies al als een prestatie gezien kon worden.

Thomas Beelen voetbalt met net zoveel rust als partner Hancko

Toch geven alle blessures en deze wedstrijd zicht op nieuwe zaken. Waar spelers door blessures of andere fysieke mankementen wegvallen, staan anderen op, zoals Thomas Beelen. De deze zomer van PEC Zwolle gekochte centrale verdediger (22) moest het tot AS Roma-thuis doen met een paar invalbeurten en een sporadisch wedstrijdje. In totaal kwam hij pas in 11 wedstrijden in actie: 8 in de Eredivisie, en in zowel de Champions League, KNVB Beker en nu Europa League had hij 1 basisplaats. Logisch ook als je de back-up ben van Dávid Hancko, die niet alleen één van de beste Feyenoorders is, maar ook de speler met veruit de meeste speelminuten van de Feyenoord-selectie. Af en toe mocht Beelen invallen voor Gernot Trauner, maar de back-up voor de rechter centrale verdediger is rechtsback Lutsharel Geertruida. Als die dan allebei uitvallen, blijft Beelen over.

Daar heeft Slot geen spijt van gehad. Beelen was één van de beste spelers op het veld en toonde dezelfde rust als zijn partner en voormalig concurrent Hancko. Hij wachtte geduldig tot dat de AS Roma-aanvallers instapten om zo de juiste pass te geven en de ruimte te creëren. Ook legde hij de bal een paar keer perfect weg naar de linkerkant, waar Quilindschy Hartman vrij diep stond. Verdedigend maakte hij nog een enkele fout. Zo ging hij binnen het kwartier al het boekje van de scheidsrechter in toen hij zijn directe tegenstander Lukaku opzichtig vasthield. Ondanks die gele kaart ging hij niet anders voetballen en greep hij ook verdedigend een paar keer uitstekend in. Bij zijn naam stond een honderdprocent-tacklescore (1 uit 1), 2 uitverdedigde ballen, 3 onderscheppingen en 2 teruggewonnen ballen. Ook won hij 2 van zijn 3 grondduels. Alleen in de lucht legde hij het nog af, lastig ook tegen ene Lukaku, met 3 verloren duels (van de 3). Aanvallend was hij uitstekend met 91 passnauwkeurigheid (64 van de 70), 1 geslaagde dribbel (van 1) en 4 van de 6 dieptepasses kwamen aan. Nog geen cijfers om gelijk een basisplaats op te eisen, maar wel cijfers met veel perspectief.

Thomas Beelen had het moeilijk tegen Romelu Lukaku, maar liet genoeg positieve dingen zien.

Boezemvrienden Hartman en Wieffer regelen het bij Feyenoord

Wie wel altijd een basisplaats hebben, zijn Quilindschy Hartman en Mats Wieffer. De inmiddels boezemvrienden zijn niet alleen de smaakmakers buiten het veld, ook op het veld moet het bij Feyenoord op dit moment van dat duo komen. Zij zijn namelijk altijd goed voor een 7 en soms met uitschieters omhoog. Wieffer maakt weinig foutjes, is in de duels sterk (wint bijna altijd de meeste duels op het veld) en is dribbelend lastig van de bal te krijgen. Hartman is de druisende linksback die een heerlijke voorzet in huis heeft. Dat zagen we bij de 1-0 toen hij het balletje heerlijk over de Roma-verdediging schepte, waardoor zelfs de kleine Paixão met het hoofd kon scoren. Natuurlijk maakt Hartman verdedigend soms een foutje, maar hij herstelt zich altijd snel. Hartman heeft namelijk een uitstekende tackle in huis en heeft de snelheid ook om te corrigeren. Tegen Roma ging alles over links, want Hartman was op dreef. Hij creëerde met 4 kansen het meeste van iedereen op het veld. Zo kon hij lekker combineren met die andere smaakmaker Paixão.

Passievolle Paixão weer helemaal terug bij Feyenoord

De Braziliaanse vleugelflitser is weer helemaal terug. Ook in zijn mindere periodes hield Slot vast aan de Braziliaan met de mooie achternaam (Paixão staat voor passie, apaixonar = verliefd worden). Paixão bleef de liefde voelen van Slot en nog meer van Het Legioen. Hoeveel dribbels ook smoren, de Braziliaan probeert het altijd nog een keer. De eerste kennismaking van hem met AS Roma vorig seizoen was een zware. Hij liep zich regelmatig vast op de Italiaanse defensie. In Stadio Olimpico was hij als invaller van grote waarde door de 1-1 te maken. Het was alleen niet genoeg, een briljante actie van Dybala zorgde voor verlenging en uiteindelijk het Feyenoord-verlies. De derde Roma-wedstrijd voor Paixão was de allerbeste. Hij bleef gaan, van links naar rechts en natuurlijk ging er ook weleens wat mis, maar daar is hij een buitenspeler voor. Ondanks dat Yankuba Minteh aan de andere kant meer snelheid heeft, is Paixão veel dreigender. Hij bleef maar dreigen toen hij aan het dribbelen was en twee man passeerde. “Schieten!”, riep Het Legioen, maar Paixão bleef geduldig en zocht het gaatje. Uiteindelijk hobbelde bal net voorlangs. Het toonde wel aan dat Paixão gegroeid is. Voorheen ramde hij bij de eerste de best balaanname in de zestien gelijk op doel, nu keek hij voordat hij schoot. Even later toonde hij ook zijn kalmte in de lucht. Hij stond helemaal vrij en bleek ook goed te kunnen koppen ondanks zijn geringe lengte.

Gaat Feyenoord nog vol voor de Europa League?

Dat geeft perspectieven voor Slot. Een Paixão in vorm is goud waard voor Feyenoord en kan daardoor nog veel betekenen in de strijd in de Eredivisie. Slot heeft het al vaker laten doorschemeren dat AS Roma ook maar een wedstrijd is. Hij deelt niet het gevoel van De Kuip, dat revanche wil nemen op de Romeinen. Slot ziet de Eredivisie ook als belangrijker dan ver komen in de Europa League blijkbaar. Terwijl Feyenoord zich toch niet meer in de landstitelstrijd kan mengen? Of vreest Slot nog voor FC Twente om de tweede plaats?

Al met al kan Slot in ieder geval blij zijn met wat de wedstrijd tegen AS Roma Feyenoord bood. Tot zijn tevredenheid kon het geïmproviseerde Feyenoord-elftal ook zijn gewilde spel laten zien. Daarnaast lieten verschillende spelers zien dat er perspectief zit in de Rotterdamse breedte. Ook invallers Luka Ivanusec en de debuterende Givairo Read toonden namelijk hun klasse. De Kroaat liet zien dat hij heel veel gevoel heeft in zijn rechterbeen en bijna maakte hij onverwachts uit een directe vrije trap de winnende. De 17-jarige Read toonde aan dat hij voor niemand bang is. Dat geeft Slot houvast, want wie weet kan hij nu wel iets kneden dat Feyenoord in staat stelt te winnen in Stadio Olimpico.

Hoeveel procent kans geef jij Feyenoord om van AS Roma te winnen?

  • 100 procent
  • 75-99 procent
  • 50-74 procent
  • 25-49 procent
  • 1-24 procent
  • 0 procent
286+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie