Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is

Foto: Machtsstrijd in Amsterdam: hoe Ajax volledig stuurloos is

De helft van de raad van commissarissen stapte op, Michael van Praag stond onder grote druk en Alex Kroes zat weer op de tribune: het afgelopen voetbalweekend ging het lang niet alleen over de zege van Ajax op FC Twente (2-1). Het beloven spannende tijden te worden in Amsterdam, waarbij allerminst helder is hoe de toekomst gaat lopen.

Inside: Kroes op Ajax-tribune, rvc stapt op

Wie dacht dat Ajax al op zoek kon gaan naar een nieuwe algemeen directeur, heeft het mis. Kroes kan op steeds meer steun rekenen en doet er alles aan om spoedig alsnog aan de slag te gaan. Zondagmiddag was hij in de Johan Cruijff ArenA ‘gewoon’ aanwezig om het duel met FC Twente te bekijken. Dat deed hij zeker niet alleen omdat het zijn club is. Kroes weet als geen ander dat tijdens elke wedstrijd een camera op hem zal inzoomen en dat hij op deze wijze een duidelijk statement kan afgeven naar zijn omgeving. En dat begint steeds sterkere vormen aan te nemen.

De rvc van Ajax kwam de voorbije weken dermate onder druk te staan, dat meerdere bestuurders het niet langer zagen zitten om te blijven zitten. Daarom lieten afgelopen weekend Annette Mosman, Georgette Schlick en Cees van Oevelen weten dat ze zullen vertrekken zodra Ajax erin is geslaagd om een nieuw trio binnen te halen. Voorzitter Michael van Praag, Leo van Wijk en Danny Blind blijven wel gewoon zitten, maar de vraag is hoelang dat nog gaat duren. Vooral de positie van Van Praag staat naar verluidt stevig onder druk, wat komt door de Bestuursraad.

Bestuursraad maakt statement met brief

De Bestuursraad is met 73 procent van de stemmen grootaandeelhouder en weet dat het dan ook een machtige partij is binnen de vereniging. Aan de rvc lieten de leden weten dat ze graag zouden willen dat deze het besluit gaat heroverwegen. Het is echter de grote vraag of Van Praag dit als voorzitter serieus gaat doen. Hij is namelijk van mening dat Kroes een grote fout heeft gemaakt door een aandelenpakket te kopen op het moment dat alleen hij wist dat hij algemeen directeur van Ajax zou worden en dat het besluit om hem te ontslaan de enige juiste is.

Voor veel mensen binnen de club ligt dat anders. Zij vinden het niet slim van Kroes dat hij de actie uitvoerde, maar zetten het onder de noemer ‘onwetendheid’. Wie namelijk wil verdienen aan aandelen, gaat deze toch niet bij Ajax aanschaffen? Sinds dat de vereniging op de beurs is, zijn de aandelen nooit stevig gestegen of gedaald. Kortom: voor een vermogend persoon als Kroes is het volledig oninteressant om met het doel ‘eigen gewin’ aandelen van Ajax te kopen. Volgens de Bestuursraad denkt de rvc te veel in regeltjes en moet het ook denken aan het belang van de Amsterdamse club.

“De bestuursraad is zich zeer zeker bewust van de bestuurlijke regels en de complexiteit, aangezien Ajax een beursgenoteerde onderneming is. Toch gelooft zij dat een heroverweging mogelijk is, welke kan leiden tot een terugkeer van Alex Kroes bij Ajax in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook”, zo schrijft de raad in een brief. Ajax zou de situatie rondom Kroes op een andere manier moeten bekijken en hem de vrijheid moeten geven om de gevallen topclub omhoog te helpen. Voor Van Praag lijkt dit, in ieder geval voorlopig, geen enkele optie te zijn.

Alex Kroes laat zich zien op de tribune van de Johan Cruijff ArenA.

Veel steun voor Kroes

Hoewel Van Praag Ajax ooit naar grote hoogten bracht, kan hij bij de Amsterdamse fans en leden op weinig steun rekenen. Dat vertelde Arno Vermeulen in NOS Studio Voetbal: “Ik denk dat Kroes er beter voor staat, aangezien hij de fans achter zich heeft en er een motie van wantrouwen dreigt. Er is 25 april nog een ledenvergadering, desnoods 21 mei nog een buitengewone vergadering van aandeelhouders. Ik denk dat het niet houdbaar is en hij het onderspit gaat delven en dat Kroes er uiteindelijk toch als winnaar uitkomt, óf de AFM (Autoriteit Financiële Markten, red.) moet toch onderzoek gaan doen.”

Een terugkeer van Kroes lijkt Van Praag niet meer te willen meemaken. De bestuurder heeft gedurende zijn loopbaan veel complimenten gekregen en zal naar verwachting niet over zijn eigen schaduw willen heenstappen. Als Ajax ervoor kiest om een andere koers op te gaan en Kroes terug te halen, dan lijkt Van Praag eveneens zijn vertrek te gaan aankondigen. De kans is daarbij aanzienlijk dat Van Wijk, die tegelijkertijd met de voorzitter in de rvc terechtkwam, zich solidair zal gedragen en in zijn kielzog Ajax ook zal verlaten. Alleen Blind zou dan nog overblijven.

Blind treft geen blaam

De voetbalman in de rvc lijkt zijn positie wél te gaan behouden. Niet alleen liet hij in zijn eerdere jaren als rvc-lid al zien dat hij samen met Marc Overmars en Erik ten Hag een groot team kon opbouwen, ook heeft hij weinig te maken met de huidige chaos. Het besluit om afscheid te nemen van Kroes, is dan wel ondersteund door Blind, maar de voormalige verdediger houdt zich vooral bezig met de voetbalzaken binnen de vereniging. Dat kan hij de komende jaren blijven doen, met alle kennis die hij ruimschoots aan de buitenwereld heeft laten zien.

Nog interessanter gaat zijn wat Louis van Gaal doet. De adviseur van de rvc is goed met Kroes én Van Praag. Ondersteunt hij de rvc in de beslissing om de algemeen directeur weg te sturen? En vertrekt de oud-toptrainer ook als Van Praag zijn afscheid aankondigt? Of houdt hij zich afzijdig en blijft hij in de nieuwe rvc ook een adviserende rol vervullen? Ondertussen heeft Ajax er niets aan. De club is stuurloos en de bestuurlijke onrust binnenskamers zal ook komend seizoen zijn uitwerking hebben op het veld. De machtsstrijd moet snel over zijn, maar gaat nog wel even duren.

Moet Van Praag opstappen?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
350+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie