Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Poland

-

Netherlands
16 juni 15:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Hattrickheld Lookman bezorgt Atalanta historische Europa League, Nederlanders vieren mee

Foto: Hattrickheld Lookman bezorgt Atalanta historische Europa League, Nederlanders vieren mee

Atalanta Bergamo heeft de Europa League veroverd. In Dublin pakten de Italianen voor het eerst in de clubgeschiedenis een Europese prijs. Ademola Lookman was de grote man bij Atalanta door tegen Bayer Leverkusen bij de 3-0 zege alle drie de goals te maken. De prijs zorgde ook voor veel vreugde bij de Nederlanders van La Dea.

Atalanta Bergamo heeft voor het eerst een Europese prijs gewonnen door Bayer Leverkusen te verslaan

Atalanta verkeert in een uitstekende vorm, maar verloor wel de eerste van de twee finales die het haalde. In de eindstrijd van de Coppa Italia ging het met 1-0 onderuit tegen Juventus. Daarin viel Marten de Roon ook nog eens geblesseerd uit. De middenvelder baalde gigantisch om zijn eerste Europese finale te missen, terwijl hij mogelijk ook niet op tijd fit is voor het EK. In Dublin stond Teun Koopmeiners als enige Nederlander in de Atalanta-basis. Mitchel Bakker en Hans Hateboer zaten op de bank. Leverkusen is aan een absoluut droomseizoen bezig, en gaat vol voor de treble. In de Ierse hoofdstad was er uiteraard weer een basisplaats voor Jeremie Frimpong, die een aanvallende rol kreeg.

Snelle 2-0

Het dit seizoen ongenaakbare Leverkusen begon de eindstrijd als favoriet, maar kwam er in de beginfase van de eindstrijd nauwelijks aan te pas. Gianluca Scamacca, die in Nederland niet kon overtuigen bij PSV en PEC Zwolle, kwam met een ongevaarlijk kopballetje. Na 12 minuten was het wel raak voor Atalanta. Teun Koopmeiners bereikte Davide Zappacosta, die oprukte aan de rechterkant van het strafschopgebied. Een aantal spelers misten de bal, waarna Lookman attent reageerde en de bal in de korte bovenhoek schoot: 1-0.

Zo kwam Atalanta terecht op voorsprong, een kwartier later was het zelfs weer raak. Lookman pikte op, passeerde een verdediger en plaatste de bal uitstekend in de verre hoek: 2-0. De uitzinnige Italiaanse fans ging uit hun dak.

Leverkusen wist dat het aan de bak moest en ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Alejando Grimaldo kwam in schietpositie, maar vond het doel niet. Een steekbal op Florian Wirtz, verkozen tot beste speler van de Bundesliga , was daarna te scherp. Aan de andere kant kreeg Charles De Ketelaere een schietkans. De Belg kon een verwoestend schot lossen, de doelman pareerde vrij simpel. De ploegen gingen met een 2-0 tussenstand de rust in.

In de rust kwam spits Victor Boniface bij de Duitsers voor verdediger Josip Stanisic, waardor Frimpong een linie terugzakte. Bij Atalanta viel Giorgo Scalvini in voor de geblesseerde Sead Kolasinac. Een voorzet van Koopmeiners werd door twee verdedigers verwerkt, nét voordat De Ketelaere de derde in een leeg doel kan leggen. Atalanta was na rust ook weer begonnen. Frimpong kreeg een kansje via een volley. Het moest snel, ter hoogte van de penaltystip, en de international schoot hoog over.

Hattrickheld Lookman

De frustratie nam wat toe bij Leverkusen, dat stroperig speelde. Atalanta was in de duels ook net wat slimmer en kreeg meer mee van de scheidsrechter. Koopmeiners kreeg geel na vasthouden van Wirtz, die de Nederlander voorbij speelde. Een treffer van Die Werkself zou spanning terugbrengen in het duel, maar een kwartier voor tijd viel de beslissing. En hoe! Lookman speelde de wedstrijd van zijn leven. Hij maakte zich vrij en pegelde de bal kiezelhard in de kruising. Wat een goal weer! Bij Atalanta gingen ze nu echt helemaal los; het kon niet meer fout gaan.

In de slotfase kwam Hateboer nog binnen de lijnen, die ook zo ook kon zeggen een Europese finale te hebben gespeeld. In de laatste minuten kwam er nog een VAR-moment, maar Pol van Boekel besloot dat Leverkusen geen penalty verdiende. Het bleef bij 3-0 waarna het feest kon beginnen voor de Italianen. Ze schreven geschiedenis met de eerste Europese prijs ooit en de tweede trofee naar de beker in 1963. Voor het eerst won een Italiaanse club het tweede Europese clubtoernooi sinds 1999 door Parma. Koopmeiners, Hateboer, Bakker en De Roon konden juichen, voor Leverkusen betekende het dat het de ongeslagen status verloor dit seizoen. Na liefst 51 duels ongeslagen te zijn verloor het nu dus voor de eerste keer.

Scoreverloop: 1-0 (12′) A.Lookman, 2-0 (26′) A.Lookman, 3-0 (’75) A.Lookman

Vind je Atalanta Europese top?

  • Echt wel
  • Net daaronder
86+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie