‘Duivelse’ Luis Suárez maakt geen excuses aan Ghana

Foto: ‘Duivelse’ Luis Suárez maakt geen excuses aan Ghana

Het is één van de meest beladen wedstrijden in de groepsfase van het WK: Ghana tegen Uruguay. Niet meteen twee landen waarbij je een enorme rivaliteit verwacht, maar sinds het WK van 2010 zijn de Uruguayanen aartsvijand nummer één in Ghana. Dat heeft alles te maken met Luis Suárez.

Het is de kwartfinale van het WK in Zuid-Afrika. Uruguay en Ghana hebben allebei één keer gescoord en staan aan het einde van de extra tijd nog gelijk in de stand. In de 120ste minuut krijgt Ghana de allerlaatste kans om te scoren. Vanaf de rechterkant wordt de bal voorgegeven vanuit een vrije trap. Doelman Fernando Muslera krijgt zijn vuisten er niet tegenaan en Stephen Appiah schiet op doel. Uruguay-aanvaller Luis Suárez staat op de lijn om de bal te blokken, maar die keert terug het veld in. Nu vliegt er een kopbal op Suárez af. Hij bedenkt zich geen moment en slaat de bal met zijn handpalm weg voor de doellijn.

Suárez doet alsof hij de bal wegkopte, maar de spelers van Ghana zien meteen dat het vals spel is. Ook de scheidsrechter trapt niet in het bedrog van de oud-spits van Ajax. Suárez krijgt rood en verlaat huilend het veld. Ghana krijgt via een penalty de ideale kans om door te gaan naar de halve finale. Asamoah Gyan schiet de bal echter keihard op de lat. Suárez kan weer lachen en schreeuwt het uit van geluk. In de strafschoppenserie die volgt trekt Uruguay aan het langste eind, tot groot verdriet van Ghana.

Geen excuses

Sinds die dag kan Luis Suárez zich beter niet in Ghana begeven. Hij wordt door de voetbalfans daar gezien als een duivel. Zelf is de spits zich van geen kwaad bewust, geeft hij aan op de persconferentie voor de wedstrijd van vrijdag. “Ik hoef mijn verontschuldigingen niet aan te bieden. Als ik een speler geblesseerd zou hebben, zou ik mijn excuses aanbieden. Maar in deze situatie raakte ik de bal, ik ontving een rode kaart en de Ghanese speler miste de penalty. Het is niet mijn fout. Ik miste de penalty niet. Het is niet mijn verantwoordelijkheid.”

De coach van Ghana, Otto Addo, gaf op de persconferentie aan persoonlijk wel begrip te hebben voor de actie van Suárez. “Voor mij is het geen groot gespreksonderwerp. Ik zou van elke speler hetzelfde verwachten om ervoor te zorgen dat zijn team doorgaat, zelfs als hij zichzelf opoffert met een rode kaart. Wat er in 2010 is gebeurd, is heel triest, maar we kunnen het niet veranderen. We willen koste wat het kost deze wedstrijd winnen.”

Wraak

Ghana kan vrijdag wraak nemen op Uruguay in de onderlinge wedstrijd. De Afrikanen hebben aan een gelijkspel genoeg om door de gaan naar de knock-outfase. Zuid-Korea moet dan winnen van Portugal om de kwalificatie van Ghana te dwarsbomen. Maar gezien de onderlinge historie zullen de Ghanezen er alles aan doen om Uruguay en specifiek Suárez pijn te doen met een nederlaag.

Een goede actie van Suárez?

  • Ja, alles voor de winst!
  • Nee, zeer onsportief.
105+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie