AZ via penaltystip naar Conference League

AZ heeft donderdagavond de groepsfase van de Conference League bereikt. De Alkmaarders verspeelden een comfortabele marge tegen SK Brann Bergen (3-3), maar sloegen in de strafschoppenserie alsnog toe.

Alkmaarders ontsnappen in Bergen

In de beginfase domineerde Brann Bergen, maar al snel kreeg AZ de controle over de wedstrijd. In de twaalfde minuut resulteerde dit al in een Alkmaarse voorsprong. Sven Mijnans wist onder druk teamgenoot Mayckel Lahdo te bereiken en hij schoot van buiten het strafschopgebied de 0-1 tegen de touwen.

AZ had het Conference League-ticket virtueel in handen, maar weigerde gas terug te nemen. Het wachten was op de 0-2. Ruben van Bommel (lat) en Vangelis Pavlidis (net niet bereikt) waren al dreigend alvorens Sven Mijnans op fraaie wijze de marge verdubbelde in Noorwegen.

Van Bommel trefzeker

De Alkmaarse formatie had het in deze fase goed voor elkaar, maar vlak voor rust moest men desondanks een tegenvaller slikken. Pantelis Hatzidiakos werd bij een hoekschop verrast en daardoor kwam Fredrik Pallesen Knudsen in de positie om de 1-2 binnen te koppen.

Ondanks de aansluitingstreffer bleek Brann Bergen na rust niet in staat om AZ onder druk te zetten. De manschappen van trainer Pascal Jansen liepen zelfs uit naar 1-3. Van Bommel haalde de trekker over en leek daarmee het tweeluik te beslissen.

AZ tóch in de problemen

AZ dacht de Conference League te hebben bereikt, maar niets bleek minder waar. Een vrije trap van Joachim Soltvedt bracht de Noren weer terug in de wedstrijd. Het geloof bij Brann Bergen keerde weer terug en in de 82ste minuut wist Japhet Sery de verhoudingen zelfs weer in evenwicht te brengen: 3-3.

De wederopstanding van Brann Bergen zorgde voor overwerk op Noorse bodem. In de verlenging slaagde zowel de thuisploeg als AZ er niet in om echt gevaarlijk te worden, op een mogelijkheid voor Mijnans na. Wel moest de Noorse formatie in de slotseconden van de dertig extra minuten met tien man verder na een stevige tackle.

Strafschoppenserie

In de strafschoppenserie faalden Brann Bergen en AZ niet bij de eerste vijf pogingen. Doelman Mathew Ryan redde de zesde Noorse poging echter, waardoor Alexandre Penetra zich tot de held van Alkmaar kroonde.

Scoreverloop: 0-1 (12′) M. Lahdo, 0-2 (29′) S. Mijnans, 1-2 (45′) F. Knudsen, 1-3 (50′) R. Van Bommel, 2-3 (66′) J. Soltvedt, 3-3 (82′) J. Sery