Ajax-duel met Anderlecht geeft Steijn hoop

Foto: Ajax-duel met Anderlecht geeft Steijn hoop

Ajax heeft nog een kleine drie weken te gaan voordat de eerste competitiespeelronde van start gaat. Met de 3-0 nederlaag tegen RSC Anderlecht is het vertrouwen in Amsterdam nog altijd ver te zoeken. Toch kan Maurice Steijn met zijn ploeg voldoende positieve punten uit het duel met de Belgen halen. Waar het verdedigend namelijk nog niet goed staat, maakt Ajax voetballend weldegelijk stappen.

Nederlaag Ajax tegen Anderlecht

Voor minimaal twee spelers van Anderlecht was de wedstrijd tegen Ajax een bijzondere. Jan Vertonghen stond namelijk het gehele duel in het centrum van de verdediging, terwijl Kasper Dolberg in de spits stond opgesteld. Na tien minuten spelen deed de Deen zijn oude club pijn. Via Louis Patris kwam de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied terecht bij de aanvaller, die op een schitterende manier de openingstreffer op het scorebord zette. Dolberg zag Gerónimo Rulli uitkomen en wipte de bal over de doelverdediger heen. De Argentijn zag deze vervolgens hoog tegen de touwen aan het doel in verdwijnen.

Anderlecht, dat aankomend weekend al de eerste competitiewedstrijd afwerkt, had weinig grip op de wedstrijd. Het was Ajax dat veelal in balbezit kwam en een hoeveelheid kansen creëerde. Onder meer Steven Bergwijn, Mohammed Kudus en Kenneth Taylor waren dichtbij de gelijkmaker. Zo zag Bergwijn zijn schot net niet ver genoeg de hoek in verdwijnen, raakte Kudus tijdens het duel de lat en was Taylor een aantal maal niet scherp voor het doel. Waar de twee aanvallers nog de factor ‘pech’ op de situatie konden plakken, zijn de gemiste kansen van Taylor een terugkerend thema in de ontwikkeling van de middenvelder.

Aangezien Ajax de mogelijkheden niet afmaakte, bleef Anderlecht overeind staan en kon het in de tweede helft nog tweemaal scoren. In de tachtigste minuut beleefde Olivier Aertssen een pijnlijk moment. De jonge verdediger probeerde een voorzet vanaf de linkerkant van het veld met een sliding weg te werken, maar maakte op deze manier een eigen doelpunt. Vervolgens maakte Anderlecht in de blessuretijd ook nog eens de 3-0, waarbij Benito Raman de doelpuntenmaker was. Het was ongetwijfeld geen eindstand waarop Steijn met zijn technische staf gehoopt had, maar gaf voldoende aanknopingspunten voor de komende weken.

Enthousiasme over Van den Boomen

Het is nauwelijks meer een verbazing dat Branco van den Boomen het bij Ajax goed doet. De middenvelder kwam deze zomer over van Toulouse en keerde terug bij zijn oude club, waar hij de jeugdopleiding had doorlopen. Het duel met Anderlecht maakte wederom duidelijk dat Van den Boomen een aantal grote kwaliteiten in huis heeft die Ajax goed van pas gaan komen. Vergeleken met Edson Álvarez, die voorheen op deze positie speelde, is hij als geen ander in staat om de bal afgemeten richting de andere kant van het veld te verplaatsen of zijn medespeler alleen voor het doel van de tegenstander te zetten. Tegen de Belgen leverde het ook weer een aantal grote kansen op.

Met zijn 28-jarige leeftijd brengt hij bovendien de nodige ervaring in de ploeg. Die is hard nodig, want gekeken naar de gemiddelde leeftijd kan Ajax wel wat oudere spelers op het veld gebruiken. In combinatie met Kenneth Taylor, die een niet al te best seizoen achter de rug heeft en staat te springen om een ervaren duopartner, past Van den Boomen uitstekend binnen het team. Het is nog wel altijd afwachten hoe hij in verdedigend opzicht in het elftal zal functioneren, maar dat moeten de komende weken tegen grotere tegenstanders uitwijzen. Zijn voetballende inbreng zal Steijn echter tevreden stemmen.

Combinatie Kudus en Bergwijn

Kudus heeft naar verluidt aan het clubbestuur van Ajax medegedeeld dat hij tijdens deze transferzomer hoopt te vertrekken. De Ghanees heeft het gevoel dat hij in de Johan Cruijff ArenA is uitgeleerd en wil in een grote competitie aan de slag gaan. Buiten het feit dat de interesse rondom Kudus nog altijd niet volledig op gang kwam, is het voor de Amsterdammers ook op het veld te hopen dat de middenvelder annex aanvaller in de hoofdstad actief blijft. De voorbije twee oefenduels toonden namelijk aan dat Kudus en Bergwijn met hun gezamenlijke kwaliteiten voor veel beweging en gevaar bij de opponent kunnen zorgen.

Tegen Shakhtar Donetsk waren Kudus en Bergwijn nog hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor alle doelpunten. Het duo slaagde er tegen Anderlecht niet in om hetzelfde te doen, maar aan kansen lag het niet. Beide spelers wisten elkaar tussen de linies uitstekend te vinden en gingen veel de combinatie met elkaar aan, waarbij ze Brian Brobbey zeker niet oversloegen. Het lijkt voor Steijn aankomend seizoen dan ook de droomvoorhoede te zijn. Met de vraagtekens rondom de toekomst van Kudus, die in de belangstelling zou staan van Chelsea en Manchester United, blijft Ajax echter nog altijd in onzekerheid achter.

Ervaring in centrum defensie

Evenals afgelopen seizoen vinden in de achterhoede de grootste problemen plaats. Steijn gaf de voorbije weken steevast Olivier Aertssen en Jorrel Hato de kans om zich te bewijzen. Waar Hato nog wel potentie heeft om in de toekomst een goede centrale verdediger te worden, heeft Aertssen simpelweg nog te weinig ervaring om een heel seizoen in Ajax 1 te spelen. Zijn eigen doelpunt tegen Anderlecht is hem nauwelijks kwalijk te nemen: het probleem is voornamelijk dat hij zijn duopartner niet weet aan te vullen. Het lijkt er daarom op dat hij na de voorbereiding een stap naar Jong Ajax zal terugdoen.

Dat Hato, in negatieve zin, bij alle doelpunten van Anderlecht betrokken was, zegt iets over de wedstrijd die hij speelde. Hato stond vaak te ver van zijn man af en moest daardoor vaak vele meters terug sprinten. Positioneel liet het optreden van het talent dan ook te wensen over, waardoor Ajax snel een speler moet aantrekken die hem daarbij kan helpen. De kans is aanzienlijk dat Josip Šutalo deze man zal zijn. De Kroaat toonde zowel bij zijn club als in het nationale team dat hij een hoog niveau kan aantikken en leiderschapskwaliteiten heeft, precies wat Ajax nodig heeft. Wanneer de transfer is afgerond, is alleen nog altijd niet bekend.

Loopt Ajax in de voorbereiding op schema?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
365+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:45
32+
Stevige kritiek op Chelsea-spelers: “Grote show”
23:28
140+
‘Ajax krijgt dramatisch nieuws uit Italië’
23:14
22+
‘Oud-Ajacied op weg naar Italië’
22:48
37+
Manchester United verwelkomt Frans toptalent
22:29
71+
Gaaei blikt terug op ‘moeilijke Ajax-momenten’
22:15
203+
‘Bakayoko maakt statement met afgeslagen aanbod’
21:46
174+
‘Bayern München grijpt keihard in’
21:30
164+
Rijkhoff spreekt zich uit over concurrentiestrijd
21:12
242+
‘Vertrek van Ajax-talent onhoudbaar’
20:47
44+
Manchester City haalt oud-PSV’er binnen
20:32
121+
Van den Boomen helpt Ajax langs Al-Wasl
20:10
56+
Lang voorzichtig: “Het is moeilijk om over te praten”
19:44
202+
“Op Gaaei is karaktermoord gepleegd”
19:25
169+
Mikautadze maakt droomtransfer, Ajax incasseert
19:11
539+
Farioli heeft slecht Ajax-nieuws richting eerste Europa League-duel
18:50
25+
Lang maakte moeilijk maanden mee: “Het was verschrikkelijk, een zwarte periode”
18:29
353+
‘Daarom haalt Arne Slot misschien de kerst niet’
18:10
285+
Nederland maakt Noa Lang met de grond gelijk na ESPN-interview
17:49
215+
Berghuis aanvoerder tegen Al Wasl, jeugdige debutant bij Ajax
17:30
47+
Van Gelder keek tijdens EK vol medelijden naar oude vedette
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie