Ajax heeft in de voorbereiding nog lange weg te gaan

Foto: Ajax heeft in de voorbereiding nog lange weg te gaan

Ajax speelde zaterdagmiddag op De Toekomst het eerste oefenduel van het seizoen. Tegen FC Den Bosch konden voornamelijk de talenten laten zien wat ze waard waren en Maurice Steijn overtuigen van hun kwaliteiten. Daar slaagden de meesten allerminst in, waardoor de oefenmeester met Ajax nog een lange weg te gaan heeft. Welke vijf conclusies kunnen we uit de wedstrijd trekken?

Gelijkspel Ajax tegen FC Den Bosch

Waar Ajax er deze voorbereiding voornamelijk voor kiest om tegen clubs uit de hoogste divisies te spelen, was FC Den Bosch de enige uitzondering. De Amsterdammers hielden daarbij rekening met het ontbreken van de internationals en de grote aanwezigheid van talenten. Met Tristan Gooijer als meest onbekende naam in de eerste helft, viel het nog wel mee. Markant genoeg kwam Ajax vóór rust echter wel op een achterstand te staan, nadat Remko Pasveer pijnlijk in de fout ging. Jaron Vicario was de afmaker.

Na de theepauze was er voor de meeste supporters weinig herkenbaarheid meer aanwezig. Tom de Graaff, Rida Chahid, Ar’jany Martha, Oualid Agougil, Jaydon Banel, Gabriel Misehouy, David Kalokoh, Olivier Aertssen, Diyae Jermoumi, Donny Warmerdam en Julian Brandes kregen allemaal de gelegenheid om zich te laten zien, en het Amsterdamse spel ging bepaald niet vooruit. Dat Misehouy en Kalokoh uiteindelijk nog scoorden en daarmee voorkwamen dat Ajax met een nederlaag de eerste wedstrijd afsloot, kwam voornamelijk voort uit geluk. Ajax weet dan ook waar het staat.

1. Pasveer is geen eerste keeper

Pasveer mocht in de eerste helft op het veld verschijnen en gezien zijn 39-jarige leeftijd was het de verwachting dat hij voornamelijk rust in de achterhoede zou brengen. Niets was echter minder waar, want na een kwartier maakte hij al een fout die je in het hedendaagse voetbal vooral ziet bij jonge keepers. De doelverdediger probeerde met zijn centrale verdedigers op te bouwen, maar zag zijn directe tegenstander over het hoofd en zag de bal zo het eigen doel in verdwijnen.

Het was niet de eerste keer dat de Nederlander op een dergelijke verkeerde inschatting te betrappen was. Afgelopen jaar speelde hij een groot gedeelte van de eerste seizoenshelft en kwam het ook vaak voor dat Pasveer zijn ploeggenoten in de problemen bracht. Daarmee lijkt de keeper, die hoogstwaarschijnlijk zijn laatste seizoen bij Ajax ingaat, zijn langste tijd te hebben gehad. Ajax moet simpelweg hopen dat Gerónimo Rulli het gehele seizoen fit blijft, want met Pasveer kan de club op topniveau niet meer verschijnen.

2. Wijndal moet twee tandjes erbij zetten

Het eerste seizoen van Owen Wijndal bij Ajax was allerminst om over naar huis te schrijven. De Amsterdammers werkten afgelopen zomer hard voor zijn komst, maar hij liet nog maar weinig zien in de Johan Cruijff ArenA. Het resulteerde er in de tweede seizoenshelft zelfs in dat Youri Baas en Jorrel Hato de voorkeur boven hem kregen, terwijl Wijndal veel meer ervaring bij zich droeg. Zijn doel is dan ook om aankomend seizoen wel het gehele jaar in het basisteam te starten, maar tegen FC Den Bosch maakte hij een valse start.

De linksback was een van de spelers van het eerste team die in de eerste helft op het veld mocht verschijnen en maakte daarbij een zeer zwakke indruk. Niet alleen lukte het hem in Amsterdamse aanvallen niet om met een voorzet Max de Waal te dienen, ook kwam hij in verdedigend opzicht veelvuldig in de problemen. Door zijn mindere spel kreeg de tegenstander zelfs meerdere vrije schietkansen. Wijndal zal daarom een tandje erbij moeten zetten om een vervroegd afscheid bij Ajax te voorkomen.

3. Vervanger Timber loopt niet op de toekomst rond

Met het vertrek van Jurriën Timber, is er een groot gat ontstaan voor Ajax. De centrale verdediger zette in de opbouw zijn teamgenoten op de juiste plek, had de kwaliteit om een vrije man op het middenveld te creëren, leverde met een lange pass de bal eenvoudig op de stropdas van een ploeggenoot af en stond in defensief opzicht zijn mannetje. Sven Mislintat is druk op zoek naar een vervanger voor hem, waarbij het de conclusie is dat deze niet in de huidige jeugdopleiding rondloopt.

Vooral de eerste helft was daarvoor interessant. Anass Salah-Eddine en Hato stonden gezamenlijk centraal in de verdediging en moesten proberen om Vieri Kotzebue af te stoppen. De centrumspits was voornamelijk in het positie kiezen en zijn lichamelijke kracht de betere, waardoor hij tegen Ajax relatief eenvoudig overeind bleef staan. Voor Steijn was na de wedstrijd dan ook duidelijk dat beide spelers uitstekend aan de linkerkant kunnen spelen, maar dat ze centraal nog veel kwaliteiten tekortkomen.

4. Godts heeft gevoel voor positie kiezen

Als er een talent is die een spannend seizoen ingaat, dan is het Mika Godts wel. De Belg maakte afgelopen winterstop zijn overstap naar Amsterdam en was in de bekerfinale al belangrijk door zijn penalty erin te schieten. De linksbuiten hoopt aankomend voetbaljaar definitief door te breken in het eerste team en zal daarvoor een paar stappen moeten maken, maar over het talent valt niet te twijfelen. Dat maakte de wedstrijd tegen FC Den Bosch ook nog maar eens duidelijk.

Godts moet de komende maanden nog flink werken aan zijn scorend vermogen. In de eerste helft kreeg hij een aantal grote kansen, maar lukte het hem steeds niet om de bal op doel te krijgen. Het kan liggen aan scherpte of kwaliteit, of heeft te maken met het gebrek aan ritme. Duidelijk is wel dat het hem telkens lukte om op de goede plaats te staan en ruimte voor zichzelf te creëren. In het kielzog van Dusan Tadic en Steven Bergwijn heeft hij het komende jaar de tijd om zichzelf verder te ontwikkelen.

5. Steijn heeft scherpte nog niet teruggebracht

Over het algemeen gezien was er tegen FC Den Bosch nog nauwelijks iets veranderd ten opzichte van afgelopen jaar. De scherpte bij de spelers ontbrak, waardoor het spel lamlendig en langzaam oogde en de tegenstander alle tijd had om zich telkens te hergroeperen. Aan de ene kant is het logisch: Steijn is pas ruim een week bezig, heeft nog altijd een jong team tot zijn beschikking en heeft de tijd nodig om zijn type voetbal erin te slijpen, waar de voorbereiding juist voor is bedoeld.

Het is tegelijkertijd een wake-upcall die laat zien waar Ajax momenteel staat. De komende weken is het aan Steijn om de spelersgroep naar zijn hand te zetten en er een strijdbaar collectief van te maken dat lastig is te verslaan. Dat zal de oefenmeester ongetwijfeld bloed, zweet en tranen kosten, maar in het verleden liet hij bij zijn voormalige clubs zien dat hij daartoe in staat is. Het enige verschil tussen die tijd en de huidige periode is dat Steijn bij Ajax minder lang het geduld en vertrouwen zal krijgen om met de selectie stappen te zetten.

Conclusie

De zomervakantie heeft de spelers van Ajax dan wel de nodige lichamelijke en geestelijke rust opgeleverd, maar op andere gebieden heeft het de club voorlopig weinig gegeven. Daar zijn meerdere ingrediënten voor nodig. Zo moet Mislintat snel met een aantal directe versterkingen komen die het niveau van het team omhoog brengen, zullen de sterkhouders moeten opstaan, is het de taak van Steijn om duidelijkheid te creëren en zou het doorbreken van een talent ook geen overbodige luxe zijn. Een valse start zegt echter nog niets over de nabije toekomst: wordt vervolgd.

Gaat het huwelijk tussen Steijn en Ajax een succes worden?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
605+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie