Ernest Poku

Leeftijd: 20

Het laatste nieuws over Ernest Poku

Ernest Poku is een Nederlandse aanvaller met Ghanese roots. Hij speelt momenteel voor AZ, waar hij in 2021 debuteerde op het hoogste niveau.

  • Poku speelt momenteel voor AZ
  • In 2021 debuteerde hij op het hoogste niveau van Nederland
  • De aanvaller is geboren in Amsterdam, maar wees Ajax af
  • Poku won in 2023 de UEFA Youth League met AZ
  • Hij is jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Poku werd op 28 januari 2004 geboren in Amsterdam. Met een vriendengroep speelde de aanvaller voor amateurclub SV Robinhood, dat op laag niveau acteerde. “Ik heb heel lang gewoon plezier gemaakt”, beaamde hij in 2022 tegenover ELF Voetbal Magazine. “Samen met mijn vrienden in een team. Dat vond ik heel leuk. Ik dacht nog helemaal niet over op hoog niveau voetballen. Ik deed het voor mijn plezier. Op mijn vijftiende ging ik pas naar FC Amsterdam om op een iets hoger niveau te spelen.”

In het shirt van FC Amsterdam maakte Poku grote stappen als voetballer. Al na één seizoen had hij de scouts van Ajax en AZ overtuigd, maar de club uit zijn geboortestad wilde hem eerst een aantal proeftrainingen laten afwerken om er zeker van te zijn. Poku besloot de interesse van Ajax links te laten liggen en gaf zijn jawoord aan AZ. “Dat bleek achteraf een goede keuze”, zo luidde zijn conclusie.

(Pro Shots)

Debuut bij AZ

Poku doorliep de hoogste jeugdelftallen van AZ. Op 30 april 2021 maakte de aanvaller zijn debuut als profvoetballer in de Eerste Divisie-wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en Jong AZ (0-1) Poku stond slechts vijf minuten binnen de lijnen toen hij teamgenoot Yusuf Barasi in staat stelde om matchwinner te worden. Op 18 oktober van datzelfde jaar produceerde de AZ’er zijn eerste treffer in de Keuken Kampioen Divisie, thuis tegen Jong Ajax (1-1).

Ten tijde van zijn eerste doelpunt was Poku al gedebuteerd in de A-selectie van AZ. Op 14 augustus 2021 maakte de aanvaller zijn Eredivisie-debuut in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (1-0 nederlaag). Amper twee jaar later had de Amsterdammer een groot aandeel in de UEFA Youth League-winst van AZ. In de finale tegen Hajduk Split scoorde hij tweemaal.


Interlandcarrière

Poku heeft verschillende jeugdelftallen van Nederland debuteren. Op 12 oktober 2023 debuteerde de AZ-aanvaller in Jong Oranje, dat in de EK-kwalificatiefase een 0-3 overwinning behaalde op Jong Georgië.

Laatste update: 2 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie