Damian van Bruggen

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Damian van Bruggen

Damian van Bruggen is een Nederlandse centrale verdediger. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van NK Olimpija naar Almere City FC.

  • Van Bruggen speelt momenteel voor Almere City FC
  • In 2023 promoveerde de verdediger naar de Eredivisie
  • Hij kwam eerder uit voor VVV-Venlo, NK Inter Zapresic, Slaven Belupo en NK Olimpija
  • Van Bruggen heeft een verleden bij Ajax en PSV, maar speelde niet voor het eerste team
  • Van Bruggen is een voormalig jeugdinternational van Nederland

Clubcarrière

Van Bruggen werd op 18 maart 1996 geboren in Utrecht. Zijn voetbalcarrière ging van start bij amateurclub SC Buitenboys, dat hij in 2004 inruilde voor FC Omniworld (nu Almere City FC). Na zeven jaar maakte de rechtsbenige verdediger in 2011 de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax. In Amsterdam tekende Van Bruggen zijn allereerste profcontract.

Debuut voor Jong Ajax

Op 16 augustus 2014 maakte Van Bruggen zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong Ajax boekte hij die dag een 0-2 overwinning op het veld van Fortuna Sittard. In de 61ste minuut mocht hij Ricardo van Rhijn aflossen. Limburg bleek een speciale provincie voor de verdediger, die op 12 december op bezoek bij MVV Maastricht (2-2) zijn eerste doelpunt maakte als profvoetballer. In totaal speelde Van Bruggen zestig officiële wedstrijden voor Jong Ajax, waarvoor hij twee keer wist te scoren.

Van Bruggen behoorde meermaals tot de wedstrijdselectie van Ajax 1. Dat gebeurde in februari 2016 voor de eerste keer, maar speeltijd werd hem niet gegund door trainer Frank de Boer. Uiteindelijk speelde hij geen enkele officiële wedstrijd voor de Amsterdamse hoofdmacht.

Transfer naar PSV

In de zomer van 2016 liep Van Bruggen uit zijn contract met Ajax. De verdediger besloot een gevoelige overstap te maken naar PSV, waar hij een tweejarig contract tekende met een optiejaar. Ook in Eindhoven speelde de rechtspoot geen enkele officiële wedstrijd in het eerste elftal. Van Bruggen speelde dat seizoen wel 32 wedstrijden in de Eerste Divisie namens Jong PSV, waaronder een aanzienlijk aantal als aanvoerder.

Verhuurd aan VVV

PSV verhuurde Van Bruggen in het seizoen 2017-2018 aan promovendus VVV-Venlo. Op 12 augustus 2017 maakte de verdediger zijn Eredivisie-debuut in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (3-0 overwinning). Na 81 minuten mocht hij invallen voor Tristan Dekker. Op 18 november maakte Van Bruggen zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau en koos daarvoor meteen een aantrekkelijk affiche uit: op bezoek bij Feyenoord (1-1) kopte hij raak vanuit een hoekschop. Een week later scoorde hij tegen Willem II (3-3) opnieuw.

In het seizoen 2017-2018 speelde Van Bruggen 29 officiële wedstrijden (drie doelpunten) voor VVV-Venlo. PSV besloot de optie in zijn contract niet te lichten, waarna hij definitief werd vastgelegd door de Limburgers. Met twintig wedstrijden werd de verdediger in het seizoen 2018-2019 minder vaak ingezet. Zijn perspectief nam verder af in zijn derde VVV-seizoen, waardoor de verdediger in januari 2020 afscheid nam in De Koel.

Avontuur in het buitenland

Van Bruggen vertrok in 2020 voor het eerst naar het buitenland. De verdediger maakte de overstap naar het Kroatische NK Inter Zapresic, dat zestien keer een beroep op hem deed. In augustus vertrok hij alweer om zijn geluk te beproeven bij een andere club uit Kroatië: Slaven Belupo. Voor deze club speelde de rechtspoot in totaal 55 officiële wedstrijden (één doelpunt).

In februari 2022 verliet Van Bruggen de Kroatische voetbalvelden. Hij verlengde zijn buitenlandse verblijf wel door een aanbieding van Olimpija Ljubljana te accepteren. In Sloveense dienst speelde de verdediger in een half jaar tijd zestien officiële wedstrijden.

Van Bruggen en Feyenoorder Santiago Giménez kijken naar de bal (Pro Shots)

Promotie met Almere City

Van Bruggen keerde na een periode van tweeënhalf jaar terug naar Nederland. De verdediger keerde terug naar Almere City FC, waar hij eerder als jeugdspeler actief was. Op 5 augustus 2022 maakte hij zijn officiële debuut voor de club tijdens het weerzien met VVV-Venlo (3-0 nederlaag). Van Bruggen werd door trainer Alex Pastoor gepromoveerd tot aanvoerder. Hij fungeerde in het seizoen 2022-2023 als sterkhouder van Almere City, dat via de play-offs voor het eerst in de geschiedenis promoveerde naar de Eredivisie.


Interlandcarrière

Van Bruggen doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Op 15 november 2016 debuteerde de verdediger voor Jong Oranje, dat in een oefeninterland de leeftijdsgenoten van Portugal in bedwang hield (1-1). Bondscoach Art Langeler liet hem eveneens opdraven in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Finland (2-0 nederlaag).

Laatste update: 1 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie