Paixão bezorgt Feyenoord KNVB Beker in vurige finale

Foto: Paixão bezorgt Feyenoord KNVB Beker in vurige finale

Feyenoord heeft de KNVB Beker van 2024 gewonnen. De ploeg van trainer Arne Slot was met veel pijn en moeite NEC de baas. De bekerfinale, die ontsierd werd door vuurwerk en stakingen en teleurstellende prestaties, eindigde in 1-0. Igor Paixão was de breeduit lachende matchwinner. Feyenoord kan daarom een veertiende Dennenappel bijzetten.

Wedstrijdverslag bekerfinale 2024: Feyenoord – NEC

De bekerfinale begon als een heerlijk swingende open wedstrijd. Tegen de verwachtingen in was het NEC dat aandrong vanaf de start. Onder aanvallende impulsen van Tjaronn Chery en op rechts van Bart van Rooij gingen de Nijmegenaren over Feyenoord heen. Van Rooij was helemaal klaargestoomd voor deze bekerfinale. De NEC-rechtsback, terug van een blessure, was gelijk de gevaarlijkste van de ploeg van trainer Rogier Meijer.

Toch was het eerste schot van de wedstrijd van Feyenoord. Igor Paixão wilde de eerste test uitvoeren op het NEC-doel. De Braziliaan kon met zijn schot Jasper Cillessen niet bang maken. De NEC-goalie ving de bal in zijn handen. Een voorzet van Van Rooij leverde de eerste echt grote kans op van de wedstrijd. Hij leverde de bal panklaar op het hoofd van Koki Ogawa die de linkerhoek uitkoos. Timon Wellenreuther kon op katachtige wijze redding brengen.

Strijd op het veld, vuurwerkstrijd op tribune

De wedstrijd ging op en neer en de strijd werd niet alleen op het veld gevoerd. Feyenoord-supporters besloten de bekerfinale van wat extra vuur te voorzien met fakkels en ander vuurwerk. De NEC-aanhang kon volgens hen niet achterblijven en overtrof zelfs het vuurwerk van de Rotterdammers. Daardoor kon scheidsrechter Serdar Gözübüyük niets anders doen dan de bekerfinale tijdelijk staken. Het zou niet de enige keer zijn geweest.

In de verdere eerste helft kwam Feyenoord er iets beter in. NEC kreeg met een omzetting te maken van Slot. De Feyenoord-coach besloot om met Dávid Hancko een aanvallende linkspoot op linksback te zetten. Lutsharel Geertruida mocht het centrum weer eens bewaken. Daardoor kon Van Rooij minder gevaarlijk worden en had Feyenoord over links weer het overwicht.

De bekerfinale stond letterlijk in vuur en vlam zondag.

Minteh maakt bijna het verschil in eerste helft

Ook in aanvallend opzicht want waar Santiago Giménez en Igor Paixão in de eerste helft niet opvielen deed Yankuba Minteh dat wel. De Gambiaanse vleugelflitser dreigde op links meerdere malen te scoren, maar zijn schoten waren niet gevaarlijk genoeg. Ook Hancko liet zich beter zien en leek zich als linksback een stuk beter te voelen. Zo stelde hij anderen in staat tot kansen en kopte hij ook nog net naast. Ook Calvin Stengs ging zich mengen in het Feyenoord-spel. Zijn pogingen misten echter scherpte. Bij NEC hoopte ze inmiddels op de omschakeling. Dirk Proper was dicht bij de openingstreffer en Tjaronn Chery vond zelfs het net. Zijn goal werd echter afgekeurd wegens buitenspel.

Giménez en Paixão als herboren uit kleedkamer

NEC had het goed voor elkaar en Feyenoord had de rust nodig om weer wat bij te zetten. De donderspeech van Slot werkte deze keer, want we zagen een heel ander Feyenoord uit de kleedkamer komen. Vooral Paixão en Giménez waren als herboren. Giménez dacht de, zeker voor hem, bevrijdende openingstreffer te maken. Een afgemeten bal schoot hij hard binnen, maar Cillessen redde uitstekend.

Deze opleving zorgde ook weer voor een (negatieve) oplevering op de tribune. Feyenoorders hadden besloten dat het vuurwerkgevecht nog niet over was en staken weer fakkels af. Dat zorgde voor veel rookontwikkeling waardoor Gözübüyük weer besloot om de wedstrijd stil te leggen. Hij stuurde daarna de teams zelfs naar de kleedkamer omdat een spandoek door een van de fakkels in de brand was gevlogen. Dat vuurtje werd snel geblust, maar de bekerfinale stond al een hele tijd in vuur en vlam. Aantrekkelijk voor de kijker werd het niet. Zij hadden al genoeg plaspauzes gehad.

Paixão zet Feyenoord-deel De Kuip nogmaals in vuur en vlam

Toen alles gedoofd was ging het spel weer verder en schroefde Feyenoord het tempo nog wat op. De opgeleefde Paixão scoorde uiteindelijk ook. Hij kreeg de bal keurig afgelegd van Giménez en haalde uit richting het hoekje. Via de paal was Cillessen kansloos en ontplofte het Feyenoord-deel van De Kuip.

Paixão lacht breeduit: hij bezorgt Feyenoord de beker.

Feyenoord met tien man verder na twee keer geel in één minuut voor Minteh

De wedstrijd werd richting het einde ook harder en Gözöbüyük had gele kaarten nodig om alles onder controle te houden. Ook floot hij een doelpunt van Feyenoord af. Geertruida dacht de beslissing te hebben geforceerd, maar hij stond een fractie buitenspel. De VAR greep in en bracht Het Legioen tot bedaren. Minteh was in de 73ste minuut niet tot bedaren te brengen toen hij met rood eraf moest. Door twee grove charges in één minuut kreeg hij twee keer geel te zien en dus rood. De beelden gaven de scheidsrechter geen ongelijk en Minteh was troosteloos.

Ondertussen rook NEC bloed. Invaller Sylla Sow kreeg de bal op een presenteerblaadje en had binnen moeten tikken. Hij gleed de bal echter naast. Aan de andere kant had een andere invaller de wedstrijd moeten beslissen. Ayase Ueda, erin gekomen voor Giménez, kreeg een heerlijk steekballetje van Quinten Timber. De Japanner kon vrij uithalen, maar schoot naast.

Wellenreuther blinkt ook uit in bekerfinale

NEC drong in de slotminuten aan maar Wellenreuther weigerde te capituleren. Vrije kopbal van Chery werd knap gevangen en ook een vlammend afstandsschot van Sandler was prooi voor de Duitse goalie. Want niet alleen Paixão, ook Wellenreuther bezorgde Feyenoord de Dennenappel. Zelfs met tig corners diep in blessuretijd bleef Wellenreuther overeind. Die keeperskeuze voor Slot voor het restant van de Eredivisie is ook gemaakt. Voor nu viert alles en iedereen bij Feyenoord feest.

Scoreverloop bekerfinale Feyenoord – NEC: 59′ 1-0 I. Paixão.

Genoten van de bekerfinale?

  • Ja, hier zat alles in
  • Nee, dit was verschrikkelijk
81+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie