Verliezend AZ geeft tegen Zrinjski Mostar 0-3 voorsprong weg

AZ beleefde donderdag in Bosnië en Herzegovina een pijnlijke avond. De club kwam voor rust tegen HSK Zrinjski Mostar op een 0-3 voorsprong te staan, maar gaf deze in de tweede helft volledig weg: 4-3. Daardoor ging AZ met lege handen naar huis.

Ruime voorsprong voor AZ

De Alkmaarders begonnen nog uitstekend aan het duel. De ploeg van Pascal Jansen slaagde erin om de tegenstander terug te dringen op eigen speelhelft en was via Jordy Clasie direct gevaarlijk. Een afstandsschot van de middenvelder werd aangeraakt en was daardoor lastig te pakken voor Marko Marić, maar de keeper slaagde erin om de bal aan te tikken.

Vlak daarna was het echter alsnog raak. Op aangeven van Mayckel Lahdo kreeg Myron van Brederode de gelegenheid om de openingstreffer te maken, waarin hij slaagde: 0-1. AZ maakte na ruim een half uur spelen ook de tweede treffer. De kopbal van Dani de Wit kwam nog tegen de keeper aan, maar in de rebound maakte Sven Mijnans alsnog het doelpunt.

De Wit kreeg het vlak voor de theepauze voor elkaar om alsnog te scoren, waardoor beide teams met een 0-3 stand de kleedkamers opzochten. Het gaf AZ het nodige vertrouwen voor de tweede helft, dat op deze manier ideaal de poulefase leek te beginnen. In de tweede helft liep het echter volledig anders voor de Nederlandse club.

Terugvechtend Zrinjski Mostar

Zrinjski en AZ waren namelijk pas een paar minuten in de tweede helft bezig, toen de thuisploeg wist te scoren. Zvonimir Kožulj verraste Mathew Ryan met een vrije trap in de korte hoek en maakte de 1-3. De bezoekers gingen vervolgens hard op zoek naar een ruimere voorsprong en raakten via Vangelis Pavlidis de paal.

De gastheer kreeg meer vertrouwen en kwam door een doelpunt van Josip Ćorluka nóg dichterbij AZ te staan. Waar de uitploeg verder achteruit ging lopen, slaagde Zrinjski erin om de gelijkmaker te forceren. Die kwam van Aldin Hrvanović. Tien minuten voor tijd was het Zvonimir Kožulj die zijn club vervolgens op een voorsprong zette.

Bij AZ brak daarna de paniek uit. De ploeg ging nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker en was enkele keren dichtbij. Zo leek Pavlidis met een kopbal een treffer te maken, maar de aanvaller kreeg de bal niet tussen de palen. Daardoor pakte Zrinjski een overwinning en ging AZ verrassend genoeg met een nederlaag naar huis.

Scoreverloop: 0-1 (10′) Myron van Brederode, 0-2 (32′) Sven Mijnans, 0-3 (44′) Dani de Wit, 1-3 (48′) Zvonimir Kožulj, 2-3 (68′) Josip Ćorluka, 3-3 (70′) Aldin Hrvanović, 4-3 (81′) Zvonimir Kožulj