Van Bommel vergroot Ajax-crisis

Ajax moet serieus rekening houden met deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Een topvier-klassering is ver weg na de 2-0 nederlaag bij provinciegenoot AZ.

AZ boekt overwinning op dolend Ajax

Trainer John van ‘t Schip kon in Alkmaar geen beroep doen op Steven Berghuis, waar Jordan Henderson op de bank moest plaatsnemen. Ajax begon de wedstrijd tegen AZ met een ongewoon systeem door vijf verdedigers op te stellen. Met deze speelwijze hoopte de Amsterdamse formatie minder kwetsbaar te zijn in defensief opzicht, maar vroeg in de wedstrijd ging het wéér fout. Ruben van Bommel schoot de Alkmaarders al na zeven minuten op 1-0.

Zowel Anton Gaaei als Josip Sutalo ging allesbehalve vrijuit bij de treffer van Van Bommel. Diezelfde AZ’er had nog voor rust de 2-0 op zijn schoen. Doelman Diant Ramaj werd naar de verkeerde kant gestuurd, maar had de mazzel dat het schot centimeters naast vloog. In die fase had Ajax helemaal niets in de melk te brokkelen en was het wachten vooral op de tweede AZ-treffer.

Gaandeweg de eerste helft werd het spel van Ajax ietsjes beter. Gaaei mocht na een prima aanval een schot lossen, maar doelman Mathew Ryan maakte diens poging onschadelijk. De onfortuinlijke rechtsback maakte verder een povere indruk en werd nog voor rust uit zijn lijden verlost. Ook Branco van den Boomen slaagde er niet in om de Amsterdammers langszij te schieten.

Van Bommel scoort opnieuw

De spelers van Ajax bleven ook in de tweede helft worstelen met de eigen vorm. In de 67ste minuut werd dit afgestraft door de AZ’ers. Na een voorzet vanaf de rechterflank werd Van Bommel bereikt in het vijandelijke strafschopgebied en hij kreeg van de Ajacieden alle tijd en ruimte om doelman Ramaj in de korte hoek te verschalken: 2-0.

Vlak voor tijd dacht Ajax de spanning terug te brengen. Brian Brobbey werkte op knappe wijze de 2-1 binnen, maar de VAR constateerde buitenspel en dus werd de Ajacieden zelfs geen eretreffer gegund.

Scoreverloop: 1-0 (7′) R. Van Bommel, 2-0 (67′) R. Van Bommel