Preview: Welke clubs plaatsen zich voor de halve finale van de Europa League?

Foto: Preview: Welke clubs plaatsen zich voor de halve finale van de Europa League?

De kwartfinales van de Europa League begonnen afgelopen week vol spanning en sensatie. Liverpool, AC Milan en West Ham United kregen vorige week een flinke tegenslag te verwerken. Atalanta, AS Roma en Bayer Leverkusen staan er juist goed voor richting de tweede confrontatie in de kwartfinales. Tijdens de Champions League-duels op dinsdagavond werd duidelijk dat een voorsprong na de eerste wedstrijd geen garantie biedt voor succes. De vraag blijft welke clubs zich zullen plaatsen voor de halve finale. Hier vind je informatie over de ontmoetingen, evenals wedtips voor de wedstrijden AS Roma – AC Milan, Atalanta Bergamo – Liverpool en West Ham United – Bayer Leverkusen.

AS Roma – AC Milan

Stadio Olimpico, Rome

Europa League Final Stage

18 april 2024

21:00

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 18 april 2024 21:02.

Het verhaal van AS Roma deze jaargang is opmerkelijk te noemen. De afgelopen twee seizoenen stond de ploeg onder leiding van José Mourinho en maakte het team indruk in Europese competities. Echter, begin dit jaar moest The Special One vertrekken bij de club, waarna clubicoon Daniele De Rossi het roer overnam. Op 16 januari werd De Rossi aangesteld als manager en sindsdien heeft het team elf competitiewedstrijden gespeeld in de Serie A. Tijdens deze periode verloor AS Roma alleen van koploper Internazionale (2-4). Verder behaalde de ploeg acht overwinningen en speelde Roma tweemaal gelijk. De Rossi toont in zijn eerste maanden als coach aan tot de betere trainers van Italië te behoren. Dankzij deze sterke reeks is AS Roma van de negende naar de vijfde plaats opgeklommen.

Niet alleen in de Serie A presteert AS Roma goed onder De Rossi, maar ook in de Europa League laten de spelers uitstekend spel zien. Zo werd Feyenoord na strafschoppen verslagen in de eerste tussenronde en werd Brighton & Hove Albion over twee wedstrijden verslagen in de achtste finale. In de kwartfinale treft Roma AC Milan, een bekende tegenstander. In de eerste ontmoeting, in Milaan, wist Roma met 0-1 te winnen dankzij een doelpunt van Gianluca Mancini uit een hoekschop. Afgelopen weekend nam AS Roma het op tegen Udinese in de competitie. De stand was 1-1 toen Evan N’Dicka plotseling naar de grond ging tijdens het duel. De wedstrijd werd gestaakt en moet op een later tijdstip worden afgemaakt. Het is nog onduidelijk wat er precies gebeurde met N’Dicka tijdens dat moment, maar de verdediger maakt het goed. Hij zal logischerwijs niet deelnemen aan de return tegen AC Milan.

Het team van Stefano Pioli staat momenteel op de tweede plaats in de Italiaanse competitie. Stadsgenoot Internazionale leidt met een voorsprong van veertien punten en gaat binnen enkele weken kampioen van Italië te worden. AC Milan lijkt echter al zeker van een plek in de top vier en heeft zich daarmee gekwalificeerd voor de Champions League van komend seizoen. De voorsprong op Juventus, de nummer drie, bedraagt zes punten. Tenzij er in de laatste zes competitiewedstrijden iets onverwachts gebeurt, zal AC Milan tweede worden in de Serie A.

Het seizoen begon voor de club in de Champions League. In de zware poule met Newcastle United, Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain eindigde AC Milan op de derde plaats. Dit betekende dat de club afzakte naar de Europa League. In de tussenronde werd Stade Rennes over twee wedstrijden verslagen. In de achtste finale stond Slavia Praag de Italianen, waarbij AC Milan thuis al bijna de klus klaarde met een 4-2 overwinning. In Praag werd vervolgens met 1-3 gewonnen, waardoor de Tsjechen met 7-3 over twee wedstrijden werden verslagen. Tegen AS Roma slaagde het team van Pioli er niet in om thuis een voorsprong te nemen. Het verloor met 0-1 door een tegendoelpunt uit een standaardsituatie. De achterstand is echter overbrugbaar, waardoor alles nog mogelijk is voor de club. Afgelopen weekend kregen veel basisspelers rust tegen Sassuolo, wat resulteerde in een 3-3 gelijkspel. Pioli lijkt duidelijk bezig te zijn met de tweede ontmoeting met Roma.

AS Roma – AC Milan

Hoewel AS Roma de afgelopen maanden uitstekend heeft gepresteerd, wordt AC Milan beschouwd als de favoriet voor dit duel. De odds tussen de twee clubs ontlopen elkaar niet veel bij Unibet. Dat AC Milan het voordeel van de twijfel krijgt is begrijpelijk gezien de prestaties van de afgelopen seizoenen. Het team onder leiding van De Rossi van AS Roma blijft echter lastig te plaatsen. Eén ding lijkt zeker: er komt een moment waarop AC Milan moet aanvallen om de halve finale nog te kunnen bereiken. Dit betekent dat er ruimte zal ontstaan in de achterhoede. De tip: wedden op ‘Meer dan 2,5 doelpunten’. Deze weddenschap heeft een odd van 1.89 bij Unibet.

Meer dan 2,5 doelpunten

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Atalanta Bergamo – Liverpool

Gewiss Stadium

Europa League Final Stage

18 april 2024

21:00

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 18 april 2024 21:02.

De ploeg van Gian Piero Gasperini blijft een raadsel, zoals de afgelopen seizoenen vaker is gebleken. Atalanta kan soms flink scoren en lijkt dan kanshebber te zijn voor een prijs, maar op cruciale momenten laat de ploeg het vaak afweten. In de eerste ontmoeting tegen Liverpool in de kwartfinales van de Europa League had het team zo’n opleving. Er werd met 0-3 gewonnen op Anfield. Gianluca Scamacca was de ster van de wedstrijd met twee doelpunten. Nu moet het team er thuis voor zorgen dat Liverpool niet terug kan komen. Atalanta krijgt in elke wedstrijd kansen om te scoren, maar heeft het dit seizoen ook al een aantal keer af laten weten. Eerder deze jaargang verloor Atalanta bijvoorbeeld met 4-0 van Internazionale; dat mag donderdagavond niet gebeuren voor de Italianen.

Naast de Europa League en de Serie A neemt Atalanta ook nog deel aan de Coppa Italia. Het drukke schema is terug te zien in de competitieresultaten. De bekertoernooien lijken meer prioriteit te krijgen van Gasperini. In de Serie A heeft de club twee keer op rij niet gewonnen. Eerst werd er met 2-1 verloren van Cagliari, en afgelopen weekend speelde Atalanta met 2-2 gelijk tegen degradatiekandidaat Hellas Verona. Opvallend was dat Atalanta na twintig minuten spelen met 2-0 voor stond, maar die voorsprong werd dus uit handen gegeven.

Bij Liverpool lijkt het in drie wedstrijden de verkeerde kant op te gaan. Anderhalve week geleden stond het team van Jürgen Klopp bovenaan in de Premier League en behoorde een treble tot de mogelijkheden. Echter, na een gelijkspel tegen Manchester United (2-2) en een verrassende nederlaag tegen Crystal Palace (0-1) afgelopen weekend, heeft Manchester City de koppositie overgenomen. The Reds staan nu twee punten achter, en zijn afhankelijk geworden van een misstap van Manchester City.

Naast de teleurstellende resultaten in de Premier League werd Liverpool ook in de Europa League vernederd door Atalanta. Hoewel een nederlaag altijd kan voorkomen, is een 0-3 verlies op Anfield een zeldzaamheid voor Klopp. Het drukke speelschema lijkt zijn tol te eisen, wat ook te zien was in de opstelling tegen Atalanta afgelopen week. Belangrijke spelers zoals Mohamed Salah, Dominik Szoboszlai, Trent Alexander-Arnold en Andrew Robertson begonnen allenmaal op de bank. Klopp lijkt Atalanta wellicht onderschat te hebben. De Duitse trainer zal graag willen vertrekken bij de club met een treble, maar om dat te bereiken moet Liverpool in Bergamo drie keer vaker scoren dan Atalanta, en dat is alleen nog maar om een verlenging af te dwingen. Er staat Liverpool een zware opgave te wachten.

Voorspelling Atalanta Bergamo – Liverpool

Liverpool wordt duidelijk als de favoriet gezien voor dit duel, ondanks dat de Engelsen een uitwedstrijd spelen in Italië. Heel gek is het niet, want op papier is Liverpool natuurlijk ook beter dan Atalanta. De ploeg van Gasperini mag in eigen huis ook verliezen en dan is de halve finale nog altijd mogelijk. Voor Atalanta is het vooral taak om zelf één keer te scoren, dan lijkt de opdracht voor Liverpool namelijk onmogelijk te worden. Tip: kies voor de Uniboost ‘Uitploeg wint en meer dan 3,5 doelpunten in de wedstrijd’. Bij Unibet krijg je voor deze weddenschap een odd van 3.10.

Uitploeg wint en meer dan 3,5 doelpunten in de wedstrijd

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

West Ham United – Bayer Leverkusen

London Stadium

Europa League Final Stage

18 april 2024

21:00

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 18 april 2024 21:02.

Vorig seizoen wist West Ham United de Conference League te winnen, waardoor de club automatisch gekwalificeerd was voor de Europa League. Onder leiding van David Moyes bereikte het team vrij eenvoudig de knock-outfase van dit toernooi. In de achtste finale was SC Freiburg de tegenstander. Na een 1-0 nederlaag in de eerste wedstrijd, veegde West Ham de achterstand in eigen huis weg door met 5-0 te winnen. Tegen Bayer Leverkusen heeft het team opnieuw zo’n prestatie nodig. Na een 2-0 nederlaag in Leverkusen moet West Ham iets bijzonders doen om zich te plaatsen voor de halve finale. Er moet worden gewonnen van Leverkusen, maar dat lukte nog niemand dit seizoen.

In de Premier League staat West Ham momenteel op de achtste plaats. Het lijkt erop dat kwalificatie voor een Europese competitie via de Premier League dit seizoen niet meer haalbaar is. Afgelopen zondag leed West Ham een 0-2 nederlaag tegen Fulham, waarbij Andreas Pereira tweemaal het net wist te vinden. Moyes gaf ondertussen een aantal spelers rust met het oog op de tweede ontmoeting tegen Leverkusen.

Bayer Leverkusen beleeft een sensationeel seizoen onder leiding van Xabi Alonso. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de club is de Duitse titel gepakt, waarmee de heerschappij van Bayern München is doorbroken. Afgelopen weekend behaalde Leverkusen een klinkende 5-0 overwinning op Werder Bremen in de kampioenswedstrijd, waarin sterspeler Florian Wirtz een hattrick scoorde. De fans van Leverkusen konden hun geluk niet op en bestormden het veld in een uitzinnige viering van het historische moment.

Na het genieten van het kampioenschap moesten de spelers zich snel weer voorbereiden op de komende wedstrijd. Leverkusen heeft dit seizoen nog geen wedstrijd verloren en kan tegen West Ham een speciaal record behalen door 44 wedstrijden ongeslagen te blijven over alle competities: iets wat nog nooit eerder is gedaan door een club in Europa. De ploeg is ook als enige in de top vijf grote competities nog zonder nederlaag in 2023/24. Daarnaast maakt Leverkusen nog steeds kans op een treble, met de Europa League als volgende doel. De landstitel is al binnen, maar de Duitse beker kan later ook nog worden toegevoegd aan de prijzenkast (de finale tegen FC Kaiserslautern – dat in de 2. Bundesliga tegen degradatie vecht – wordt gespeeld op 25 mei). In de eerste ontmoeting met West Ham scoorde Leverkusen tweemaal in het laatste kwartier. Opvallend was dat West Ham slechts 27% balbezit had en maar één schot afleverde, tegen 33 van de Duitse ploeg.

Wedtip West Ham United – Bayer Leverkusen

Het wordt interessant om te zien hoe fris de spelers van Leverkusen zullen zijn voor de return in de kwartfinales van de Europa League. Aan de winstreeks van Leverkusen lijkt dit seizoen geen einde te komen. West Ham had in Duitsland weinig kans en zal naar verwachting ook thuis niet veel vaker in balbezit zijn. Tip: wedden op ‘Meer dan 1.5 schoten op doel door Victor Boniface’, die in het heenduel de openingstreffer maakte. Deze weddenschap heeft een odd van 2.60 bij Unibet.

Meer dan 1.5 schoten op doel door Victor Boniface

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

21:50
8+
Real Madrid-tovenaar zaait lof met dé actie van de eerste helft
21:37
119+
‘PSV-middenvelder blijft ondanks belangstelling in Eindhoven’
21:10
25+
UEFA komt met heerlijk nieuws voor EK-fans
20:54
40+
‘Feyenoord-hater Sarri kan zich opmaken voor nieuwe klus’
20:35
359+
‘Vitesse heeft geen bankrekening en accountant meer’
20:10
0+
Opstellingen: Bayern München en Real Madrid maken zich op voor eerste halve finale,
19:55
29+
‘Barcelona-aanwinst moet na halfjaar al verhuizen’
19:42
173+
Eventuele Lozano-vervanger getipt bij PSV: ‘Type Wayne Rooney’
19:18
159+
Vitesse-bom staat op barsten, dag des oordeels in zicht
18:50
68+
Bij Bayern-Real valt nog altijd de naam van Makaay: “Dat maakt het bijzonder”
18:30
350+
‘Nieuwe rol Kroes zorgt voor ‘ongewenste situatie’ bij Ajax’
18:10
219+
“Kans dat Slot hem meeneemt is meer dan vijftig procent”
18:00
81+
Ontknoping Vrouwen Eredivisie nadert; wie pakt de titel?
17:50
50+
Zoon van Peter Bosz vindt nieuwe job in Eredivisie
17:30
191+
‘Nieuw inkijkje in transfergeruchten over Virgil van Dijk’
17:10
27+
Den Bosch verrast en benoemd twee nieuwe hoofdtrainers
16:50
377+
Ajax doet ultieme poging om talent te behouden
16:30
1203+
‘Atlético opnieuw om de tafel met Feyenoord’
16:10
21+
Goed nieuws voor Malen richting Champions League-kraker
15:51
87+
‘Dortmund moet stevig in de buidel tasten voor Nederlander’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie