Maak kennis met Kyanno Silva, het Nederlandse toptalent van Benfica

Foto: Maak kennis met Kyanno Silva, het Nederlandse toptalent van Benfica

De beroemde jeugdopleiding van Benfica herbergt een verbogen Nederlandse parel. De zeventienjarige Kyanno Silva staat al op de radar van de KNVB, maar is bij het grote publiek nog niet bekend. In zijn eerste interview ooit met stelt de vleugelaanvaller zich voor: “Cristiano Ronaldo is mijn voorbeeld.”

SoccerNews.nl spreekt Kyanno Silva een dag voordat hij met Benfica Onder 19 tegen Sporting Lissabon speelt. In de vorige twee wedstrijden tegen de aartsrivaal scoorde hij en die lijn wil hij graag voortzetten. “Dit is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen”, vertelt Kyanno. “Benfica en Sporting zijn rivalen, dat haalt wat extra’s in mij naar boven. Ik wil mezelf laten zien, winnen en scoren. Ik leef voor het maken van doelpunten.”

Kyanno herinnert zich zijn eerste goal voor Benfica nog goed, die maakte hij ook tegen Sporting. Hij zat net drie maanden in Lissabon nadat hij was overgekomen van Sparta Rotterdam. Hij liep in zijn beginperiode een liesblessure op, maar kon in de derby weer invallen. Vijf minuten voor tijd scoorde hij de gelijkmaker. “Dat was een goed moment om terug te keren en mijn eerste goal te maken. Die blessure was vervelend. Mijn lichaam moest wennen aan de overstap. In Portugal trainen ze vaker in de gym, meer fysiek en conditioneel. Daardoor kreeg ik last van mijn lies. Maar nu ben ik eraan gewend en sterker dan ooit.”

Interesse van Arsenal en Chelsea
In de Onder 16 van Sparta werd Kyanno gescout door onder meer Arsenal en Chelsea. De Engelse topclubs onderzochten de mogelijkheid om hem naar Londen te halen, maar door de nieuwe wetten na de Brexit kon Kyanno geen visum krijgen. Benfica zag het talent ook en pikte hem in 2021 op. “Toen ik hoorde van de interesse probeerde ik zo goed mogelijk te blijven spelen. Ik stond er meteen voor open en samen met mijn familie besloot ik de stap te maken. We hebben het goed besproken en we vonden het beter voor mijn ontwikkeling. Benfica is één van de topclubs in Europa met een grote geschiedenis. Alles is hier top geregeld. Ik heb nog geen moment spijt gehad.”

Kyanno omschrijft zichzelf als een buitenspeler met een goede actie, sterk in de één tegen één en met scorend vermogen. Door zijn tweebenigheid kan hij net zo makkelijk binnendoor als buitenom zijn man passeren. “Ik kan met links en rechts even goed schieten. Sinds mijn zevende heb ik samen met mijn vader veel geoefend met mijn linkerbeen. Mijn vader heeft zelf ook gevoetbald. In Portugal op hoog amateurniveau en in Nederland eventjes bij Excelsior, maar daarna ging hij het leger in.”

Vaderlijke lessen
Zijn vader Nuno werd geboren in Lissabon en was fanatiek voetballer, maar in het leger ging zijn knie kapot. “Aan Kyanno wil ik laten zien hoe het anders kan”, zegt Nuno Silva. “Hij heeft zichzelf omhoog gevochten. Kyanno is nooit direct naar Feyenoord of Ajax gegaan, maar hij is begonnen bij SVV Schiedam en de amateurs van Feyenoord. Door veel samen te oefenen is hij tweebenig geworden. Hij weet dat hard werken wordt beloond.”

Het jonge talent heeft meer voorbeelden, want zijn oom Miguel speelde als rechtsback bij Benfica, Valencia en de nationale ploeg van Portugal. Kyanno heeft de lessen van zijn familie goed in zich opgenomen. “Ik doe alles om ervoor te zorgen dat ik de top kan halen. Ik let op mijn voeding, doe extra trainingen en ga niet naar feestjes die tot laat duren. Ik weet dat ik talent heb, maar ik moet ook hard werken. Het is niet lastig om die focus te houden, want ik weet waarvoor ik het doe. Ik wil prof worden en met voetbal mijn brood verdienen.”

Natuurlijk heeft Kyanno grote dromen, maar hij beleeft het voetbal van dag tot dag. “Ik focus me op de trainingen en de wedstrijden. Wat daarbuiten gebeurt, maakt me niet zoveel uit. Ik ben een rustige jongen en doe mijn eigen ding. Voetballen, chillen met vrienden, in de stad hangen, gamen, veel FIFA natuurlijk. Basketballen vind ik ook leuk. Dat is het wel zo’n beetje.”

Portugees paspoort
Het leven in Lissabon bevalt hem prima. Hij woont er samen met zijn ouders en zijn zusje, die hem volgden naar Portugal. De eerste twee maanden woonde hij alleen op de campus van Benfica. “Ik deed daar alles. Trainen, eten, slapen. Ze maken ontbijt, lunch en avondeten voor de spelers. Iedereen heeft een kamer samen met een teamgenoot. Dat zijn allemaal jongens die uit andere steden of uit het buitenland komen. Na twee maanden kwamen mijn ouders naar Lissabon en nu wonen we gewoon samen in een huis. Dat is wel makkelijker.”

Thuis spreekt de familie Nederlands, maar Kyanno heeft ook het Portugees opgepakt. Hij krijgt twee keer in de week Portugese les op de club en kan alles verstaan. “Praten gaat nog niet vloeiend, maar het lukt wel aardig. Mijn vader helpt me soms.” Door de nationaliteit van zijn vader heeft Kyanno na zijn transfer naar Benfica meteen een Portugees paspoort kunnen aanvragen. Hij kan voor de nationale ploeg van Portugal uitkomen, maar richt zich op de Nederlandse jeugdteams. “Nederland is mijn land.”

Jeugdinterlands
“Op mijn veertiende deed ik al mee met stagemomenten van de KNVB, maar ik zat nooit in de definitieve teams. Vorig jaar kreeg ik te horen dat de KNVB me weer ging volgen en toen werd ik opgeroepen voor Oranje Onder 18. Ik was erg trots. Het was één van mijn doelen om jeugdinternational te worden”, aldus de aanvaller, die deze week opnieuw werd opgenomen in de voorselectie van Oranje Onder 18.

In september vorig jaar maakte Kyanno minuten tegen de leeftijdsgenoten van Engeland, België en de Faeröer Eilanden, tegen wie hij een doelpunt voorbereidde. In de selectie zaten vooral grote talenten van Nederlandse clubs, zoals Jaden Slory van Feyenoord en Isaac Babadi van PSV. “Het is leuk om die jongens te spreken. Je hoort dan hoe het met iedereen gaat en hoe het bij andere clubs gaat. Met Julian Rijkhoff sprak ik over Borussia Dortmund, omdat hij net als ik in het buitenland zit.”

Celebration
Kyanno heeft zich naar zijn idee snel ontwikkeld bij Benfica. Hij speelt als 17-jarige tegen oudere spelers en moet grote, sterke verdedigers zien te passeren. “Ik ben in korte tijd een betere speler geworden. Ik ben nog dreigender aan de bal en fysiek sterker. Ik laat me niet makkelijk van de bal afzetten.” In het omschakelen naar verdedigen kan hij zichzelf nog verbeteren. “Daar ben ik mee bezig. Ik maak liever doelpunten, maar verdedigen hoort erbij. De coaches vinden het erg belangrijk, want zo kun je als aanvaller het team nog meer helpen.”

In november maakte Kyanno zijn debuut in de UEFA Youth League, de Champions League voor spelers Onder 19. Tijdens een invalbeurt tegen Maccabi Haifa scoorde hij met zijn linkerbeen. Na zijn doelpunt liet hij zijn eigen manier van juichen zien. “Die is voor mijn vrienden uit Rotterdam. Met mijn rechterhand maak ik een W voor mijn gezicht, omdat ik in Rotterdam-West ben opgegroeid. Met mijn linkerhand maak ik een 7, mijn rugnummer. Als mijn vrienden op tv meekijken, filmen ze het en zetten ze het op Instagram of Snapchat. Zelf voetballen ze ook, maar niet bij een profclub.”

Dromen van Manchester United
Kyanno zou later best eens in de Eredivisie willen spelen, maar is daar nu niet mee bezig. Hij heeft andere doelen. “Ik wil zo snel mogelijk in het eerste van Benfica spelen. Daar werk ik naartoe. Uiteindelijk is het mijn droom om bij Manchester United te komen, omdat Ronaldo daar ook heeft gespeeld. Hij is mijn voorbeeld. Ik had vroeger een shirt van hem en in de wedstrijden deed ik zijn celebration na als ik scoorde. Ik heb ook rugnummer 7 vanwege hem.”

Kyanno zag Ronaldo twee jaar geleden in levenden lijve spelen bij een wedstrijd van Manchester United tegen Atlético Madrid. Hij was op bezoek in Engeland, waar hij via zijn management Rio Ferdinand ontmoette. “Ferdinand is een legend van vroeger. Hij is een soort mentor voor mij. Hij vertelt me wat hij heeft meegemaakt en geeft me adviezen over wat ik moet doen. We hebben niet elke dag contact, maar hij appt bijvoorbeeld als ik een mooi doelpunt heb gemaakt.”

Een appje van Rio Ferdinand is mooi, maar nog liever maakt Kyanno zijn vader trots. “Ik hoop dat ik een mooie carrière krijg. Dan zou mijn vader nog trotser zijn. Hij zegt tegen me dat ik er alles aan moet doen zodat ik later geen spijt heb. Ik heb nu de kans, dus die moet ik pakken.”

Goede keuze om naar Benfica te gaan?

  • Ja, vanwege de goede jeugdopleiding
  • Nee, beter eerst in Nederland doorbreken
195+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:25
62+
‘Ajacied teruggezet door Van ‘t Schip’
15:13
76+
‘PSV wrijft in handjes na Xavi Simons-besluit’
15:00
35+
Dest tevreden over duels met Malen: “Hele rare goal”
14:55
57+
Dit is de Feyenoord-selectie voor AS Roma-uit
14:40
50+
De Rossi waakzaam voor ‘versterkt’ Feyenoord
14:25
289+
‘Louis van Gaal neemt Van ‘t Schip-beslissing’
14:10
421+
Feyenoord wéér beboet: zwaardere sanctie lonkt
14:00
45+
De handschoenen van de PSV-antiheld
13:47
324+
Spitse is het zat: “Je werkt toch ook niet gratis bij Albert Heijn?”
13:34
81+
‘Dan krijgt Promes geen oranje overall, maar een normale behandeling’
13:21
69+
Slot: “Wij kunnen daar enorme stappen in zetten als je dat afzet tegen AS Roma”
12:51
143+
‘Bayern legt al contact met opvolger Tuchel’
12:37
154+
Geertruida: “Het is niet zo dat wat de trainer zegt vaak uitkomt”
12:32
204+
Bakayoko gaat viral met fragment vlak vóór aftrap tegen Dortmund
12:18
1084+
Verbazing om de rol van Hedwiges Maduro bij Ajax
12:00
1246+
Ajax heeft heel Europa opgelicht
11:47
282+
Enorme opsteker voor Ajax richting return tegen Bodo/Glimt
11:36
194+
Makkelie verrast met opmerkelijk verzoek tijdens warming-up
11:23
249+
Job Knoester vernietigend in VI: “Elitaire lul met vingers”
11:06
125+
Van der Vaart lyrisch over ‘de Pirlo van PSV’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie