Kieft ziet verschil met selectie EK ’88: “Dát wist niemand van tevoren”

Foto: Kieft ziet verschil met selectie EK ’88: “Dát wist niemand van tevoren”

Wim Kieft verwacht dat het Nederlands elftal een moeilijk Europees kampioenschap in Duitsland tegemoet gaat. Als de analist het team vergelijkt met de selectie waarmee hij in 1988 het eindtoernooi won, dan ziet de oud-aanvaller weinig topspelers. Tóch houdt hij rekening met een verrassing. “Je moet beseffen dat er betere landen zijn. Alleen je weet het nooit”, vertelt Kieft in een exclusief interview met Soccernews.nl.

Interview: Kieft noemt ideale opstelling Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman bereidt zich met zijn selectie in Zeist voor op de poulefase, waarin Oranje het opneemt tegen Frankrijk, Polen en Oostenrijk. Op papier moet het voor het Nederlands elftal te doen zijn om bij de eerste twee landen te eindigen en met een beetje geluk in de loting kan het zelfs ver komen in het toernooi. Dan moeten er volgens Kieft echter wel enkele omstandigheden mee zitten. “Het gaat er wel allemaal somber uitzien, met Frenkie de Jong en Memphis Depay. Als zij niet fit zijn en kunnen beginnen, ben je je twee beste spelers kwijt.”

Volgens Kieft zijn beide mannen dé smaakmakers van het huidige team en zou de rest in dienst van het duo moeten spelen. Hoewel Koeman hoogstwaarschijnlijk in een 5-3-2 systeem aantreedt, hoopt Kieft stiekem op een 4-3-3 formatie. Hij zou beginnen met Bart Verbruggen op doel, die het dit seizoen uitstekend deed bij Brighton & Hove Albion. Achterin zou hij kiezen voor Denzel Dumfries, Stefan de Vrij, Virgil van Dijk en Nathan Aké. Kieft geeft op het middenveld de voorkeur aan De Jong, Georginio Wijnaldum en Tijjani Reijnders, terwijl Cody Gakpo, Brian Brobbey en Memphis zijn aanvallers zijn.

Vertrouwen in Wijnaldum en De Vrij

De grootste verrassing tussen de elf namen van Kieft is Wijnaldum. Hoewel de aanvallende middenvelder in het verleden bij Liverpool een topniveau bereikte, slijt hij inmiddels zijn dagen in Saudi-Arabië. Koeman verraste door Wijnaldum in zijn selectie op te nemen, maar Kieft begrijpt het besluit maar al te goed. Volgens hem heeft de ervaren middenvelder namelijk nog steeds veel in huis. “Hij heeft de kwaliteiten, met name in samenwerking met Memphis, en het gevoel om diep te gaan. Dus ik zou voor hem kiezen, mits het in de voorbereiding allemaal goed gaat.”

De voetbalanalist verwacht dat Koeman tijdens het EK in de achterhoede een plek inruimt voor Stefan de Vrij. De centrale verdediger heeft een goed seizoen achter de rug en heeft zijn hoofdtrainer nog nooit laten vallen. Het verschil met Matthijs de Ligt is echter niet groot, zo vindt Kieft. “Hij speelt bijna altijd in Oranje en doet het vrij goed. Maar ik heb ook het idee dat dat De Ligt kan zijn. Het is een beetje om het even. Als je met vier mensen achterin speelt, dan heb je er maar twee jongens nodig. Van Dijk speelt altijd, waardoor Koeman moet kiezen.”

Op andere plekken in het team heeft Oranje volgens Kieft ook voldoende keuzes, waardoor goede spelers op de reservebank moeten plaatsnemen. Het is daarom essentieel dat zij de komende weken om kunnen gaan met hun bescheiden rol in de selectie. “Je hebt Joey Veerman nog. En Xavi Simons zou nog vanaf rechts kunnen spelen, maar die heeft er voorlopig weinig van gebakken in het Nederlands elftal. We hebben natuurlijk wel kwaliteit, alleen is het belangrijk dat Memphis en Frenkie meedoen. Dat zijn spelers die het verschil maken.”

Frenkie de Jong en Memphis Depay zijn grote vraagtekens bij Oranje.

Voorkeur voor Brobbey

Als het aan Kieft ligt, begint Brobbey in Duitsland in de spitspositie. “Hij moet het nog wel bewijzen op het niveau van het Nederlands elftal, maar het is een ideaal aanspeelpunt. Die jongen heeft bergen kritiek gehad in het begin. Hele discussies, en dan gaan al die voetbalanalisten ook nog tegen elkaar in. Als de een zegt dat Brobbey moet spelen, dan zegt de ander weer van niet. Maar je kunt er niet omheen dat Brobbey het meest geschikt is voor de spitspositie. Het is een goed aanspeelpunt en hij begint zijn doelpunten te maken. Ik zou hem dat wel gunnen.”

Hij ziet vergeleken met de periode waarin hij voetbalde, een grote verandering in de voetballerij. Waar de spits in het verleden primair de speler was die in het zestienmetergebied de bal tegen de touwen aan moest werken, krijgt hij het steeds ingewikkelder. “In mijn tijd speelde je met echte buitenspelers. Ik ben begonnen bij Ajax, waar hij de hele jeugdopleiding doorliep, en dan speelden we met een links- en rechtsbuiten die hun man voorbij moesten en een voorzet moesten geven. Als je dan een goede voorzet kreeg, en je als speler goed was in afwerken, dan was het een paradijs voor een centrumspits.”

Terugkeer naar Duitsland

De laatste keer dat Duitsland een EK organiseerde, ging het Nederlands elftal met de beker naar huis. Met Koeman als bondscoach en zijn broer Erwin als assistent, is het komende toernooi bijzonder voor Nederland. Kieft ziet desondanks grote verschillen met 36 jaar geleden. “We hadden destijds een beter elftal dan nu, alleen dat wist niemand van tevoren. We gingen daarnaartoe met het idee dat er betere landen waren. Het was al voorgeselecteerd met een lange kwalificatie, waarbij alleen de eerste twee van elke poule doorgingen. En dat toernooi had heel anders kunnen lopen.”

“De eerste wedstrijd verlies je en in het tweede duel wordt driemaal op de paal gekopt, maar Marco van Basten was natuurlijk weergaloos. En in de derde wedstrijd mocht ik de bal met een beetje geluk inkoppen. Daarna werd het goed. Tegen Duitsland zag het er ook allemaal niet zo florissant uit, maar we hadden individueel betere spelers.” Oranje won onder leiding van Rinus Michels in de finale van de Sovjet-Unie, waardoor het de eerste en nog altijd enige hoofdprijs in ontvangst mocht nemen. Mogelijk komt aan dat laatste op 14 juli verandering in, als in Berlijn de finale van het EK 2024 op het programma staat.

Video: Wim Kieft over Ajax, Oranje en spitsen | SN Meet

Wint Oranje het EK in Duitsland?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
322+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie