‘Jackpot voor Feyenoord en PSV, miljoenenstrop voor Ajax’

Foto: ‘Jackpot voor Feyenoord en PSV, miljoenenstrop voor Ajax’

De Eredivisie loopt op zijn einde en dus kan de balans bijna worden opgemaakt wat betreft het verdelen van de Europese tickets en de daartoe behorende gelden. Voor PSV en Feyenoord lonkt de jackpot van de Champions League, voor Ajax dreigt een financieel fiasco.

Miljoenenklappers voor Feyenoord en PSV, schijntje voor Ajax

De Champions League, Europa League en Conference League gaan allen op de schop en worden allen groter. Overal komt meer prijzengeld, maar de Champions League blijft nog verreweg het meest lucratief. PSV en Feyenoord gaan daarvan profiteren schrijft het Algemeen Dagblad. “Feyenoord en PSV pakken volgend seizoen exclusief recettes en zonder tegen een bal te trappen ongeveer 39 respectievelijk 37 miljoen euro aan UEFA-prijzengeld, dat is nu al zeker.”

Ook Twente kan goede zaken doen schrijft de krant. “Voor FC Twente zal het vermoedelijk om een startbedrag tussen de 25 en 30 miljoen euro gaan, mits de Tukkers dit seizoen derde worden én zich via twee voorrondes kwalificeren. FC Twente staat een stuk lager dan Feyenoord en PSV op de Europese ranglijst van de UEFA en wordt daarom minder bedeeld.”

Bovendien zijn er voor de Champions League-deelnemers nog meer premies te verdienen via de wedstrijden, eindstand, een eventuele tussenronde of plaatsing bij de laatste zestien. Het staat in schril contract met de Europa League, maar ook daarin vallen nog aardige bedragen te verdienen. De bekerwinnaar plaatst zich daarvoor, maar weet Feyenoord de beker te winnen, dan krijgt de nummer vier van de Eredivisie dat ticket. Het Algemeen Dagblad verwacht dat AZ op die plek zal eindigen, maar ook FC Twente kan vanuit de voorrondes Champions League erin terechtkomen. “Het startbedrag ligt voor AZ waarschijnlijk hoger (rond 12-13 miljoen euro), terwijl FC Twente het met zo’n 10-11 miljoen euro zal moeten doen. NEC zal nog een stuk lager uitkomen, als die club zondag weet te stunten. Wel kunnen de Nijmegenaren dan exclusief recettes op zo’n 9 miljoen rekenen.”

Conference League-drama lonkt voor Ajax

Mocht Ajax de Europa League halen, dan ligt dat bedrag weer hoger stelt de krant. “Mocht Ajax (normaliter via drie voorrondes) volgend seizoen nog in de Europa League groepsfase komen, dan pakken de Amsterdammers sowieso zo’n 14 miljoen euro aan UEFA-premies zonder dat ze überhaupt gevoetbald hebben. Daar is de huidige financiële huishouding niet op ingericht, maar het is wel belangrijk geld om niet te veel in te teren. Bovendien is er ook in de Europa League nog de kans om in de eindfase ruim boven de 20 miljoen euro aan prijzengeld uit te komen.”

Deelname aan de Conference League levert echter veel minder geld op voor Ajax. “Wordt het voor Ajax tóch de groepsfase van de Conference League (na play-offs in Nederland en ook drie Europese voorrondes), dan is de startpremie hooguit zo’n 6 miljoen euro. Voor de andere deelnemers aan de play-offs is het al gauw anderhalf miljoen minder. De verschillen met de Champions League zijn ook vanaf seizoen 2024-2025 nog altijd gigantisch en voor Ajax zou deelname in dit toernooi een strop betekenen. Voor NEC, FC Utrecht of Go Ahead Eagles kan het (mits ze drie voorrondes overleven) juist een schitterende bonus zijn”, concludeert het Algemeen Dagblad.

Verwacht jij dat Ajax zich gaat plaatsen voor de Europa League?

  • Ja, dat verwacht ik wel
  • Nee, dat verwacht ik niet
2145+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie