Hummels verpersoonlijking van wilskrachtig Dortmund

Foto: Hummels verpersoonlijking van wilskrachtig Dortmund

Ze gaan het niet redden. De halve finale is voor Borussia Dortmund écht het eindstation in de Champions League. Het zijn twee voorspellingen die de ronde deden enkele weken geleden. Maar de Duitsers redden het tegen het van miljardenensemble van Paris Saint-Germain wél, waardoor nu de grote finale wacht en ze een kansrijke outsider zijn.

Voorbeschouwing: Borussia Dortmund is ploeg die reuzendoder kán zijn

In eigen huis enkele weken geleden verrasten de mannen van trainer Edin Terzic al door te winnen (1-0) van Kylian Mbappé en zijn grote baas op de bank Luis Enrique. Een meer dan knappe prestatie van BVB dat in de ‘eigen’ Bundesliga dacht om de landstitel te kunnen gaan meespelen, maar het ongenaakbare Bayer Leverkusen het kampioenschap zag grijpen.

En zelf in de subtop eindigde. Hierbij moet worden aangetekend dat Dortmund zeker geen arme club is en in dat licht gezien had die club gewoon veel beter moeten presteren in de vaderlandse competitie. Maar dat gebeurde dus niet. De Terzic-brigade had dit seizoen echter nóg een tweede kans op een grote prijs, zo werd de voorbije maanden steeds duidelijker.

Hoe Paris Saint-Germain werd verrast

Maar zoals al aangegeven: de halve finale later tegen PSG zou het einde gaan betekenen voor de geel-zwarten. Puur en alleen omdat de Fransen meer kwaliteit (bij elkaar) gekocht hadden. Maar: niet dus. Borussia liet zich niet kennen en won zelfs in het hevig verbouwereerde Parc des Princes in Parijs. Door een doelpunt van een oude krijger: Mats Hummels.

Deze inmiddels 35-jarige centrale verdediger kroonde zich met het 250ste doelpunt in de clubgeschiedenis tot de grote held van de Ruhrpott en ook in grote delen van de rest van Duitsland. Dortmund had zich, net zoals in de eigen speelarena een week tevoren, zeer kranig geweerd. Dat het hoofd van Hummels uiteindelijk voor de beslissing in deze clash zou zorgen, was mooi.

Mats Hummels is leider Dortmund

De (tot voor kort nog) Duits international gaf afgelopen seizoen nog maar eens zijn visitekaartje af in de Bundesliga en ook ver daarbuiten door zeer solide, slim en bekeken te voetballen. Soms fel op de tegenstander, als dat volgens hem nodig was. Voetbal dat eigenlijk naadloos in de tactiek van trainer Terzic past.

Het elftal van de BVB is, naast de aanwezige kwaliteit, ook een team binnen de witte lijnen, waardoor heel veel extra meters worden gemaakt, dat zelfs Paris Saint-Germain dus na twee duels opbrak. De Duitsers plaatsten zich zo voor het eerst sinds 2013 voor de eindstrijd van hét Europese miljoenenbal, die op Wembley wordt gespeeld.

Real Madrid is op papier favoriet

Interessant detail is dat Mats Hummels, net als de afscheidnemende Marco Reus, in 2013 ook diezelfde finale speelde, in hetzelfde stadion in Engeland. Toen was aartsrivaal Bayern München overigens de opponent en werd er verloren door Borussia. Datzelfde Bayern had ook komende zaterdag (aavang 21.00 uur) de tegenstander kunnen zijn, maar de formatie van Thomas Tuchel moest de meerdere erkennen in het Real Madrid van Carlos Ancelotti.

Gaat dit opgave tegen de Spaans kampioen een lastige worden voor de Duitse equipe? Ja, dat zeker. Maar toch moeten de Dortmundenaren bij voorbaat niet als uitgeschakeld gezien worden. Dat de Madrilenen als favoriet beschouwd worden, dat moge duidelijk zijn. Maar daarmee win je niet altijd wedstrijden. De Duitse tegenstander zal tot op het bot gemotiveerd zijn om de Spanjaarden het héél erg moeilijk te gaan maken.

Jude Bellingham

Met, zoals het er nu zeker naar uitzit, Mats Hummels als grote leider in de defensie waar hij ongetwijfeld te maken gaat krijgen met oud-ploeggenoot Jude Bellingham. Deze Engelsman ontpopte zich in Madrid in het voorbije seizoen tot een sterke aanvaller die meer dan eens het vizier op scherp had staan en met grote regelmaat wist te scoren.

Hummels zal stiekem ook nog, als het hem even lukt, gevaarlijk gaan proberen te zijn voor het vijandelijke doel tijdens standaardsituaties. Net zoals tegen PSG hoeft er maar immers één keer een bal goed op zijn bolletje te gaan ballen en kán hij zijn ploeg de zege gaan bezorgen.

Maatsen en Malen

Twee Nederlanders hebben in ieder geval de mogelijkheid om hier ook een aandeel in te gaan hebben: Ian Maatsen en Donyell Malen. De één als opkomende linkervleugelverdediger, overigens verrassend genoeg niet door bondscoach Ronald Koeman geselecteerd voor het komende EK, en de ander als flitser aan de rechterkant. Beide spelers maken een goede ontwikkeling door, al is het nog maar de vraag of de aanvaller in kwestie in de basis mag gaan starten. Een volgepakt Wembley zal hier in spanning op gaan wachten.

Vermoedelijke opstelling Borussia Dortmund: Kobel, Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen, Can, Sabitzer, Sancho, Brandt, Adeyemi, Füllkrug.

Borussia Dortmund wint de Champions League?

  • Ja
  • Nee
93+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie