Heerenveen gunt RKC sprankje hoop

In de strijd om de play-offs om Europees voetbal heeft sc Heerenveen ondanks een zure eindfase goede zaken gedaan. De Friezen verstevigden de achtste plek dankzij een 3-3 gelijkspel bij PSV, waar concurrenten RKC Waalwijk en NEC averij opliepen.

Friezen verspelen zege

Heerenveen draait na de WK-break een moeizame tweede seizoenshelft. In het Philips Stadion begon het elftal van trainer Kees van Wonderen uiterst stroef en daar profiteerde PSV dankbaar van. Ibrahim Sangaré trof doel voor de Eindhovenaren en in die fase dreigde een uiterst vervelende middag voor de bezoekers uit Friesland.

Nog voor rust kantelde de wedstrijd volledig in Fries voordeel. Heerenveen kwam vanuit het niets op gelijke hoogte via Milan van Ewijk, die een fout van André Ramalho onverbiddelijk afstrafte. Kort daarna klopte er niets van de restverdediging aan PSV-zijde en ditmaal werkte Antoine Colassin doeltreffend af: 1-2.

In de tweede helft ging PSV logischerwijs op jacht naar de gelijkmaker, maar opnieuw Colassin maakte er 1-3 van. Heerenveen leek de play-offs veilig te stellen, maar gaf de zege alsnog uit handen. Luuk de Jong en Xavi Simons bepaalden de einstand op 3-3.

Scoreverloop: 1-0 (14′) I. Sangaré, 1-1 (33′) M. Van Ewijk, 1-2 (45′) A. Colassin, 1-3 (58′) A. Colassin, 2-3 (79′) L. De Jong, 3-3 (86′) X. Simons (strafschop)

RKC gaat er hard af tegen Twente

RKC begon de middag met één punt achterstand op Heerenveen, maar beleefde zelf geen fijne middag. Trainer Joseph Oosting zag de Waalwijkers verliezen van zijn toekomstige werkgever FC Twente: 0-5.

Twente presteert dit seizoen moeizaam in uitwedstrijden, maar niet in Waalwijk. Al na vijftig minuten keek RKC tegen een 0-3 achterstand aan. Gijs Smal, Manfred Ugalde en Ramiz Zerrouki maakten het verschil voor de Tukkers. Michal Sadílek en Julio Pleguezuelo tilden de marge zelfs nog naar vijf.

Scoreverloop: 0-1 (10′) G. Smal, 0-2 (34′) M. Ugalde, 0-3 (50′) R. Zerrouki, 0-4 (74′) M. Sadílek, 0-5 (86′) J. Pleguezuelo

NEC haakt af

NEC had nog een kleine kans op het bereiken van de play-offs, maar moest dan wel een goed resultaat behalen tegen AZ. De Nijmegenaren slaagden daar niet in: 0-3.

Jesper Karlsson was de absolute uitblinker bij AZ. De Zweedse aanvaller maakte maar liefst drie doelpunten in De Goffert, waarvan er één werd afgekeurd vanwege buitenspel. Kort voor rust had Jordy Clasie al de 0-2 gemaakt. Voor NEC is het linkerrijtje (plek negen) daardoor het hoogst haalbare.

Dirk Proper kreeg nog rood aan NEC-zijde.

Scoreverloop: 0-1 (28′) J. Karlsson, 0-2 (43′) J. Clasie, 0-3 (50′) J. Karlsson