Fluitende fopper en malle Mees (met Memphis)

Foto: Fluitende fopper en malle Mees (met Memphis)

Een dag voordat ESPN een indrukwekkende documentaire uitzond over de doodschop die het sportieve leven van ex-prof Niels Kokmeijer compleet had verwoest, trapte Mees Hilgers namens FC Twente opponent Lozano doodleuk bijna doormidden. Arbiter Allard Lindhout vond deze blinde actie een gele kaart waard, maar de VAR zag dit meer dan terecht gelukkig anders. En o ja, vlak voor tijd besloot deze leidsman om nog even te doen alsof de wereld om hem heen achterlijk was. Maar: mislukt.

Opinie: Allard Lindhout dacht de voetbalwereld eventjes om de tuin te kunnen leiden, Mees Hilgers speelde geen toneel

Wat bezielde Mees Hilgers, een talentvolle speler voor de subtop, zaterdagavond toen hij met een soort van glijdende karatetrap Hirving Lozano omver kegelde? Anders gezegd: toen hij de Mexicaan op een schandalige manier bijkans gehandicapt schopte. Ik probeerde in zijn hoofd te kijken, wat er op dat moment door hem heen was gegaan. Ik hou het op kortsluiting.

Een beetje erg maf was dit gedrag in ieder geval wel van Mees. Scheidsrechter Lindhout stond op een metertje of tien en besloot om Hilgers een gele prent te geven. Een aardig blundertje. Ik vraag me nog altijd af of hij de belachelijke overtreding wel écht had gezien of dat hij op het moment suprême naar de tribunes had staan kijken. Gelukkig greep zijn collega in Zeist adequaat in.

Sem Steijn werd, als direct gevolg van het exorbitante gedrag van zijn Enschedese ploegmaat Hilgers, geslachtofferd door trainer Joseph Oosting. De aanvaller was hier zichtbaar niet blij mee. Dat kan. En dat over zijn wissel viel te redetwisten, ook. Maar waarom dan toch je eigen teleurstelling boven die van het teambelang stellen als voetballer? Waarom als een bedroefd kind op de tribune gaan zitten?

Zonnebril

Nergens voor nodig, dat had Sem Steijn ook anders kunnen aanpakken. Borst vooruit en op naar de volgende wedstrijd. Wereldwijd worden er immers miljoenen voetballers tijdens wedstrijden gewisseld. Stel je voor dat elke speler dan gek gedrag zou gaan vertonen. Dan kun je beter een zonnebril in de catacomben op hebben, zoals Memphis Depay tijdens een avondbezoek in een steenkoude Kuip op weg naar het kleedlokaal. Streektoneel op het allerhoogste Europese podium. Waar ik tenminste nog om kon glimlachen.

Over gek doen gesproken. In de laatste minuten van de wedstrijd FC Twente-PSV gebeurde nóg iets zeer opmerkelijks. Met, jawel, meneer Lindhout wederom in een negatieve hoofdrol. Waarom? Omdat hij weigerde Johan Bakayoko van de Eindhovenaren, die zeer opzichtig een tegenstander vasthield, zijn tweede gele kaart te geven.

Voor de gek houden

Lindhout deed nog wel een greep naar zijn broekzakje, maar gaf de tweede prent uiteindelijk niet. Marchanderen noem ik dat. De boel bedotten, een ander woord voor foppen, met een eigen machtsmiddel. Opeens weigerde hij de regels niet meer zo strak te hanteren. Toeval? Nee, dat denk ik niet. Ik neig meer naar een bewuste actie van de scheidsrechter.

Gewoon de boel voor de gek (proberen te) houden. Niks in de geest van de wedstrijd fluiten, zoals ik sommige analisten op tv hoorde roepen. PSV kreeg hierdoor immers, met het oog op de komende kraker tegen Feyenoord, de helpende hand toegereikt. Van een doorgaans neutrale man nota bene. Iets wat de Brabanders, gezien de sterkte van de selectie, helemaal niet nodig hebben maar toch goed zal zijn uitgekomen. Logisch ook.

Lucky PSV

Lucky PSV bestaat dus ook, naast die andere topclub uit Amsterdam. Maar het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat Allard Lindhout op eigen houtje invloed heeft op de titelrace in de Eredivisie. Even op het strafbankje zitten voor hem zou ik daarom meer dan billijk vinden. Net zoals Mees Hilgers na zijn blinde tackle en daaropvolgende schorsing voor de komende twee wedstrijden.

Al heb ik voor laatstgenoemde nog een welgemeend advies: kijk die docu over Niels Kokmeijer terug. Meer zeg ik niet, dat zou genoeg moeten zijn.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en doet onderzoek naar opvallende achtergrondzaken in het voetbalwereldje. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds negentien jaar journalist. Tips? [email protected].

Voor hoeveel wedstrijden zou jij Hilgers geschorst hebben?

  • Een
  • Twee
  • Drie
  • Vier of meer
83+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

09:43
0+
De één zijn dood, is Gravenberch zijn brood
09:25
159+
‘PSV-Borussia Dortmund krijgt staartje’
09:17
28+
‘Peter Bosz moet geïrriteerd zijn’
09:00
395+
‘Van ‘t Schip geeft Ajax heftige make-over’
08:49
44+
Driessen na PSV-Dortmund: ‘Zekerheidje in Oranje’
08:28
362+
Duitse media schrijven iets opmerkelijks over ‘PSV’
08:17
342+
‘Bizarre actie Koeman tijdens PSV-Borussia Dortmund’
08:00
115+
Hummels ziedend: ‘Nul procent, nul!’
23:45
448+
Van der Vaart complimenteert ‘bijna perfect’ PSV
23:30
123+
Luuk de Jong vindt gelijkspel ‘uiteindelijk wel terecht’
23:11
22+
Inter zet grote stap richting kwartfinales door treffer Arnautovic
22:56
98+
PSV en Dortmund na negentig minuten volledig in balans
22:56
491+
‘Matchfixing bij PSV-Borussia Dortmund’
22:21
157+
Haaland vestigt bijzonder record tegen Brentford
22:00
99+
Malen laat social media ontploffen: ‘Uitgerekend hij!’
21:48
482+
Binnen- en buitenland maken ‘PSV-dombo’ af
21:30
346+
‘Muiterij bij Bayern München, ook De Ligt ontevreden’
21:10
54+
Bosz gebruikt ‘extra wapen’ tegen Dortmund
20:45
83+
Analisten gecharmeerd door Bosz: ‘Dat moet je wel durven’
20:30
32+
Dortmund met twee Nederlanders in de basis tegen PSV
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie