Feyenoord verslaat Ajax en is grote titelfavoriet

Feyenoord heeft de titelkansen zondag in eigen hand gehouden en zelfs versterkt. De Eredivisie-koploper zegevierde op bezoek bij aartsrivaal Ajax met 2-3.

Koppositie blijft in Rotterdams voordeel

Ajax kon zich deze week optimaal voorbereiden op de Klassieker, waar Feyenoord donderdagavond nog tegen Shakhtar Donetsk (7-1 speelde). De start was echter in Rotterdams voordeel. Al in de vijfde minuut vond Quilindschy Hartman een behoorlijk gaatje in de Ajax-defensie en zijn pass werd op waarde geschat door spits Santiago Giménez, die doelman Gerónimo Rulli geen kans gunde: 0-1.

Hartman beleefde ondanks zijn snelle assist een horrormiddag in de Johan Cruijff ArenA. De linksback van Feyenoord vergreep zich in de eerste 25 minuten meermaals aan een Ajacied. Dat deed hij ook met geel op zak en hij mocht van geluk spreken dat scheidsrechter Danny Makkelie hem op het veld liet staan. Trainer Arne Slot twijfelde niet en greep in door Marcos López in te laten vallen.

Ajax pakt de leiding in eerste helft

Ajax was in de zestiende minuut al langszij gekomen. De Feyenoord-defensie werd verrast bij een hoekschop van Steven Berghuis en Edson Álvarez liep dankbaar tegen de bal aan: 1-1. Ajax bleef in de daaropvolgende fase aanvallen, waarbij Feyenoord het geluk had dat Steven Bergwijn één op één met doelman Timon Wellenreuther faalde. Overigens werd de Ajacied daarna nog wel afgevlagd vanwege buitenspel.

Nog voor rust wist Ajax de leiding te pakken voor eigen publiek. Opnieuw eiste Berghuis een belangrijke op tegen zijn oude werkgever. De Oranje-international bediende Bergwijn, die op zijn beurt de vrijstaande Dusan Tadic bediende in het strafschopgebied. Voor de Servische aanvoerder was het een simpel kunstje om Wellenreuther te verslaan: 2-1. Ajax nam daarmee de koppositie virtueel over van Feyenoord.

Feyenoord wint alsnog

Feyenoord heeft dit seizoen vaker aangetoond over veel veerkracht te beschikken. In Amsterdam bleek dat eens te meer. In de 52ste minuut leverde Alireza Jahanbaksh een afgemeten voorzet en de goed meegelopen Sebastian Szmanski werkte de bal overtuigend binnen: 2-2.

Ajax kreeg nog wel dé kans om de wedstrijd in eigen voordeel te beslissen. Mohammed Kudus mocht in de eindfase in kansrijke positie uithalen, maar doelman Wellenreuther onderscheidde zich met een voortreffelijke wedstrijd. In de 87ste minuut viel de treffer aan de andere kant alsnog: Lutsharel Geertruida werkte een hoekschop doeltreffend af. Feyenoord versterkt de titelkansen niet alleen, maar wint ook voor het eerst sinds 2005 weer eens in het hol van de leeuw.

Scoreverloop: 0-1 (5′) S. Giménez, 1-1 (17′) E. Álvarez, 2-1 (37′) D. Tadic, 2-2 (52′) S. Szymanski, 2-3 (87′) L. Geertruida