De ontembare leeuw die moet gaan bijten voor PSV

Foto: De ontembare leeuw die moet gaan bijten voor PSV

Er werden tot op de laatste dag van de transferwindow verschillende namen in de tombola genoemd die de zo gewenste verdedigende versterking voor PSV-trainer Peter Bosz zou gaan worden. Eentje ontbrak daarin op de de meeste plaatsen zeker, maar werd het uiteindelijk wél: Armel Bella-Kotchap. Wie is hij?

Armel Bella-Kotchap moet hoge ogen gaan gooien in succesformatie Peter Bosz

Nog niet zo heel lang geleden was er een ándere Duitser die door de toenmalige technische leiding van de Eindhovense topclub naar het Brabantse land werd gelokt: Mario Götze. Een bekende naam die zich zelfs al tot wereldkampioen had gekroond. De verwachtingen waren na zijn komst groot, de aanvallende middenvelder maakte die bij tijd en wijle ook waar.

De gemiddelde voetbalvolger zal misschien raar hebben opgekeken toen de Eindhovense topclub onlangs op de proppen kwam met een verdediger met Duitse genen én een wel heel aparte naam. Die meer iets weg heeft van een of andere rapper dan een rechtspoot die spitsen op een meedogenloze manier kan uitschakelen.

Niets blijkt minder waar, want twintiger Bella-Kotchap houdt zich bij lange na niet met zingen of andere blitse tierlantijntjes bezig. De Duitse centrale verdediger met Kameroense roots is gezegend met het voetbalvirus. Dat zal Bosz met al zijn tactische ingevingen en trucs zeker goed uitkomen.

De Ontembare Leeuwen

Zijn vader was international voor de Ontembare Leeuwen en zoonlief begon al op jonge leeftijd een liefde voor voetbal te ontwikkelen. In zijn jeugd speelde hij bij verschillende Duitse clubs, alvorens hij in 2017 terechtkwam bij VfL Bochum. In het seizoen 2020-2021 werd hij met die club kampioen in de 2. Bundesliga en dwong daarmee promotie af naar het hoogste niveau in Duitsland.

Bella-Kotchap groeide uit tot vaste basiskracht en verdiende uiteindelijk na één seizoen een transfer naar de Premier League: Southampton nam hem over voor elf miljoen euro. In zijn eerste seizoen in Engeland kwam hij, mede door blessures, tot slechts 24 officiële wedstrijden en kon hij degradatie niet voorkomen. Borussia Dortmund en Bayern München hadden de hoop om hem binnen te halen, maar PSV was er als de kippen bij om de Duitse Kameroenees naar Eindhoven te halen.

Voor één seizoen, op huurbasis zonder koopoptie, maar toch. Een welbekend buitenkansje, zoals dat zo mooi heet in de voetballerij. “Ik wil een fantastisch seizoen beleven op het hoogste podium”, liet Bella-Kotchap weten via de officiële kanalen van PSV. “Bij PSV krijg ik de kans om mijn droom te verwezenlijken en dat is in de Champions League spelen.” De uiteindelijke plaatsing voor het miljoenenbal van de Eindhovense club had dus ook deze speler over de streep getrokken.

WK-selectie én deceptie

Bella-Kotchap zat ook al bij de selectie van die Mannschaft. Tijdens het afgelopen WK in Qatar waar Duitsland overigens al heel snel werd uitgeknikkerd en daardoor huiswaarts kon keren. Het feit dat de talentvolle verdediger bij de definitieve selectie zat, was op zichzelf al een groot compliment voor de speler.

Omdat de vijver waaruit de inmiddels ontslagen bondscoach Hansi Flick kon kiezen bijzonder groot was. Als je dus aan het eind van de rit bij de laatste beste spelers van het land behoort, dan kun je zeker wat. Dat laatste zal PSV’s technisch directeur Earnest Stewart zich ongetwijfeld ook in de oren geknoopt hebben toen Bella-Kotchap bij hem op de radar kwam.

Hoewel de Eindhovense topclub nog niet zo heel lang geleden eigenlijk geen kans leek te maken om de centrale verdediger te kunnen huren, bleek er op een bepaald moment toch groen licht voor een tijdelijke overgang vanuit Engeland – waar hij nog een doorlopend contract heeft – te zijn. Toen hapte PSV meteen toe. Het is afwachten of dat in de praktijk een goede keuze blijkt zijn geweest. De voortekenen zijn ieder geval goed. De ontembare leeuw die Armel Bella-Kotchap is zal ongetwijfeld van zich af gaan bijten.

Mentaliteit

Iets wat de nieuwe bondscoach van de oosterburen ook zal moeten gaan beoordelen. Maar wat goed is, komt altijd bovendrijven. Zeker als iemand als Bella-Kotchap over een goede mentaliteit beschikt. Dát weten ze er in Duitsland wel van jongs af aan in te slijpen. Iets waar PSV nog veel van kan gaan profiteren tijdens de prijzenjacht dit seizoen.

Bella-Kotchap gaat een basisplaats krijgen bij PSV?

  • Ja
  • Nee
868+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:46
21+
‘Afwachtend Feyenoord benaderde nog geen trainerskandidaten’
23:24
84+
‘Nieuwe algemeen directeur Ajax is bepaald’
22:59
10+
Dortmund zet tegen PSG eerste stap naar CL-finale in duel vol kansen
22:32
18+
Vertrouwen bij Van den Brom: “Kunnen een goede selectie neerzetten”
22:07
69+
Ronald de Boer wijst Hartman-vervanger aan: “Vooral tegen betere ploegen”
21:43
111+
‘Van Dijk naar een andere Duitse topclub dan Dortmund’
21:18
507+
Van Bronckhorst reageert op Feyenoord-gerucht: “De club van mijn hart”
20:53
82+
Liverpool-Nederlander gaat niet samenwerken met Slot
20:28
83+
PEC-revelatie maakt plots droomtransfer naar topcompetitie
20:03
10+
Opstellingen Dortmund en PSG: Maatsen in de basis, Malen op de bank
19:39
306+
Technische structuur bepaald waarmee Ajax cruciale transferzomer ingaat
19:14
279+
”Ongeloofwaardige’ Van ‘t Schip verraste selectie met bizarre uitspraak’
18:49
96+
‘Enorm Van Persie-risico bij sc Heerenveen’
18:37
265+
Ajax-target Farioli ‘schijnt een heel interessante jongen te zijn’
18:23
242+
‘PSV-target Debast op haar na rond met nieuwe club’
18:04
134+
Vitesse op rand van afgrond door deadline: “We lopen leeg”
17:53
45+
Spotify-playlists PSV: 7K Op Je Feestje en de palingsound
17:38
136+
‘AZ werkt aan binnenlandse transfer voor opvolging Pavlidis’
17:24
886+
Verrassend Andries Noppert-nieuws vanuit Heerenveen
17:00
12+
CLASH in de rechtbank, RIJKAARD wil The Champ | Groeten out Afrika #2
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie