De miljoenentruc voor Roda JC en de wankele financiën van het Limburgse profvoetbal

Foto: De miljoenentruc voor Roda JC en de wankele financiën van het Limburgse profvoetbal

Limburg herbergt vier profclubs met een roemruchte historie als fundament. Maar daar kunnen Fortuna, MVV, Roda JC en VVV niet van leven. Hun nabije toekomst balanceert nu qua financiën op een wankele ondergrond. Geldzorgen in het voetbalgekke zuiden, met een miljoenentruc in het verschiet.

Vier Limburgse clubs Fortuna, Roda JC, MVV en VVV moeten financiën goed in de gaten houden om te kunnen blijven overleven

Fortuna Sittard. De club die in het verleden jarenlang een stabiele club op het hoogste niveau in Nederland was en zelfs Europees voetbal speelde in illustere wedstrijden tegen onder andere het Engelse Everton en het Poolse Wisla Krakau. De groen-gelen uit Zitterd brachten topspelers voort als Mark van Bommel, Kevin Hofland en Fernando Ricksen.

Spelonken van Sittard

Fortuna was een soort van cult, waar menig tegenstander met knikkende knietjes naar toe kwam. Helaas kwam er jaren geleden ook een donkere periode achteraan, waarin de Sittardse club afgleed tot in de kelder van het betaalde voetbal. Er was geen geld, er werden weinig tot geen punten gepakt, waardoor er automatisch ook maar een paar honderd fans de thuisduels bezochten.

Toch volgde er uiteindelijk een mooie herrijzenis. Aan de hand van Turks bloed in de top van de club besteeg Fortuna weer met succes de trap naar de Eredivisie. Fans huilden van opluchting en geluk, keken met een roze bril naar de toekomst toe. The sky is the limit, leek het devies zelfs de voorbije tijd te gaan worden.

Atilla Aytekin

Met steenrijk zakenman Atilla Aytekin als beoogd nieuwe eigenaar moest de weg richting Europees voetbal opnieuw gevonden gaan worden. De plannen waren groots, de hoop bij de supporters op hernieuwde successen steeg met de dag ietsjes meer. Dag dato medio 2023 ziet het er echter helemaal niet meer zo rooskleurig uit allemaal in Sittard-Geleen.

Fortuna wist zich wel nog knap te handhaven in de Eredivisie, maar financieel is de stevige basis die er zou moeten liggen – in ieder geval vooralsnog – verdwenen. Dat heeft er onder meer mee te maken dat weldoener Aytekin onder een vergrootglas ligt in een onderzoek en de KNVB zijn aandelenovername nog steeds niet heeft goedgekeurd.

Zijn geld is heel belangrijk voor Fortuna, dat enige tijd geleden – door hoge kosten elders binnen de organisatie – zelfs de salarissen niet bijtijds kon betalen. Onzekerheid troef bij de Sittardse club, die qua financiën zeker deels afhankelijk is van Aytekin. De Sittardse voetbaltoekomst is daardoor meer ónzeker dan zeker.

Japanse topspelers

Dan het Noord-Limburgse VVV. De club waar in het verre verleden goed Eredivisievoetbal werd gespeeld met illustere namen als Faas Wilkes, Tijjani Babangida, Maurice Graef, Frans Nijssen, Jos Luhukay en Stan Valckx. VVV werd door hen een soort van provincieclub die maar moeilijk te verslaan was door de Nederlandse ‘rest’.

En dan had men natuurlijk ook nog niet te vergeten de matadoren die van heel ver kwamen en Venlo in hun armen wisten te sluiten: de Japanners Maya Yoshida en Keisuke Honda. Laatstgenoemde middenvelder is misschien wel de beste voetballer die in de laatste decennia in stadion De Koel heeft rondgelopen.

Honda was een exceptioneel talent dat kon scoren op manieren zoals anderen in zijn team dat niet konden. Hij werd een grootheid die gekoesterd werd door de fans met een zachte G. Heel Nederland genoot van deze Japanner, die later nog verkaste naar veel grotere clubs als CSKA Moskou en het San Siro van wereldgrootmacht AC Milan.

Bij VVV was in die tijd wat mogelijk, mede door de handelsgeest van toenmalig voorzitter en tevens zakenman Hai Berden. Hij had contacten waardoor spelers als het duo Yoshida & en Honda de weg naar Venlo wisten te vinden, waarna de Limburgers bij hun vertrek een aardige cent als transfersom in hun zak konden steken.

Miljoen verlies

Tegenwoordig ziet het er allemaal een stuk somberder uit bij de Keuken Kampioen Divisieclub. De club stevent over boekjaar 2022/2023 af op een verlies van ruim 1 miljoen euro. Het positieve eigen vermogen dat de club een jaar geleden nog had, is daardoor nu compleet van de aardbodem verdwenen.

De club gokte teveel op transferinkomsten die er de voorbije tijd veel te weinig binnenkwamen. Zo was daar het geld voor goalgetter Georgios Giakoumakis, die eerder naar Celtic vertrok en twee miljoen overleverde. Afgelopen seizoen had daar, in verband met een bedongen doorverkooppercentage, nog een flinke smak geld bij moeten komen.

Tering naar de nering

De Griek verkaste echter ‘maar’ naar Atlanta United FC in de Verenigde Staten, waardoor er vier ton op de rekening van VVV werd bijgeschreven. Dit terwijl de clubleiding in totaliteit qua transfers op meer had gerekend. Een groot risico dat er nu voor heeft gezorgd dat VVV qua financiën behoorlijk op zijn tellen moet passen en de tering naar de nering moet zetten. Algemeen directeur Marco Bogers maakt die interne stress voorlopig echter niet mee, want hij zit ziek thuis.

Een stuk zuidelijker, grenzend direct aan de Duitse grens, bivakkeert in Kerkrade sinds mensenheugenis Roda JC. Een van oorsprong mijnwerkersclub, die in het verleden twee keer de prestigieuze KNVB Beker won en geruchtmakende Europese wedstrijden speelde tegen onder meer Anderlecht, AC Milan en het toentertijd oersterke Bulgaarse Sredets Sofia met latere wereldster Hristo Stoitsjkov in de gelederen.

Suikeroom Nol Hendriks

Stadion Kaalheide, met sintelbaan om het veld, was jarenlang een schier onneembare vesting met begenadigde spelers als de voormalig internationals Dick Nanninga, Pierre Vermeulen, René Hofman en Eric van der Luer. Maar ook twee Denen die een wel heel aardig potje konden ballen waren in Zuid-Limburg te bewonderen: John Eriksen (later werd hij nog Feyenoorder) en Sten Ziegler, die ook nog uitkwam voor Ajax.

Decennia terug diende zich een plaatselijke zakenman aan die een heel grote rol zou gaan spelen in de historie van Roda JC: textielmagnaat Arnold ‘Nol’ Hendriks. Mede door zijn handelskennis en neusje voor talent, bleek hij qua spelersinvulling op het veld maar ook ín de beurs een heel belangrijk persoon voor de Kerkraadse voetbalclub.

Door zijn financiële inbreng kon Roda JC jarenlang in de Eredivisie overleven. Heden ten dage dobberen de geel-zwarten inmiddels echter rond in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie. Qua leiding nam de club enkele jaren geleden afscheid van eigenaar Frits Schrouff, die tientallen miljoenen in Roda stopte.

Mexicaans fiasco

Ene Mauricio García de la Vega, een Mexicaan, kwam uiteindelijk uit de koker als dé man die de club moest gaan leiden. Dat werd één groot fiasco, waarna DLV zelfs tijdens een thuiswedstrijd van Roda door de fans uit het stadion werd gezet. De Zuid-Amerikaan vertrok uiteindelijk bij de club met de staart tussen de benen.

Een groep rijke regionale ondernemers met de naam Phoenix besloot enkele jaren geleden om Roda te redden van de ondergang. Deze zakenlui zouden op de achtergrond voor drie jaar de tekorten gaan afdekken met als één van de gestelde doelen dat de club na verloop van tijd de broek zelf weer zou kunnen gaan ophouden.

Verder moest het stadion weer voller gaan worden en moest Roda weer gaan meedoen om promotie vanuit de KKD naar de Eredivisie. Zover is het op dit moment echter nog lang niet. Roda heeft met oud-prof Jordens Peters een energieke algemeen directeur aangetrokken die zich een slag in de rondte werkt om de club weer op de rit te krijgen.

De eerdergenoemde Phoenix-mannen hebben inmiddels besloten om op de achtergrond ook de komende jaren financiële ondersteuning te blijven bieden. Verder zijn de sponsorinkomsten gestegen en gaat het spelersbudget omhoog, want Roda zal – zo snel als mogelijk om nog meer geld in kas te krijgen – in de Eredivisie moeten gaan spelen. In de coulissen kampt de Kerkraadse club echter nog met een miljoenenschuld die als een molensteen om de nek hangt.

Miljoenenschuld

Daar heeft men bij de gemeente, in samenspraak met de top van Roda, echter een oplossing voor gevonden. Een soort van trucje zou je het ook kunnen noemen. In ruil voor enkele tegenprestaties is de gemeente Kerkrade bereid om de huurschuld van om en nabij de 2,5 miljoen euro voor het Parkstad Limburg Stadion te gaan laten vervallen. 

Zo zal de club onder andere actief mee moeten zoeken naar bedrijven die panden in het genoemde stadion zal gaan huren, terwijl Roda zelf met de kantoororganisatie naar een andere locatie (het oude stadion Kaalheide) zal gaan verkassen. Alleen op wedstrijddagen zal de club dan nog, tegen een veel lager bedrag, het Parkstad Limburg Stadion huren om wedstrijden te kunnen spelen.

Hierdoor heeft Roda wat meer financiële lucht, al zal de gemeenteraad voor het kwijtschelden van de miljoenenschuld wel nog toestemming moeten geven in de zomer van dit jaar. Om de échte grote stap naar boven te kunnen gaan zetten, zal Roda JC er daarná echter nog een flinke portie zuurstof bij moeten gaan krijgen. De concurrentie in de Keuken Kampioen Divisie is immers komend seizoen immers met vermogende clubs als FC Groningen en FC Emmen moordend.

Witte van Maastricht

Het Maastrichtse MVV is de club waar een ster op de borst prijkt. Waar helden als Frans Körver, Rob Delahaye, Johan Dijkstra en Erik Meijer zich het snot voor de ogen renden. En wat de denken van Willy Brokamp. De beste spits die de club ooit heeft gehad en die ook nog voor Ajax en het Nederlands elftal doelpunten wist te maken alsof het hem geen moeite kostte.

Brokamp zit tegenwoordig in de horeca en bivakkeert daarom ook weleens letterlijk op zijn eigen terras in de Maastrichtse binnenstad. De geboren Kerkradenaar kijkt dan tevreden om zich heen, al zal men hem bij oude liefde MVV nog maar weinig zien. De goalgetter met, toentertijd, lange witte manen heeft in de voorbije jaren ongetwijfeld meegekregen dat het er financieel zeker niet rooskleurig voorstaat bij de Geusselt-club.

Amerikaanse aandeelhouder

Nog niet zolang geleden werd daarom door de MVV-leiding een deel van de aandelen verkocht aan een Amerikaans bedrijf. Niet voor een miljoenenbedrag overigens, maar voor tonnen aan euro’s. Bij MVV is al jaren niet veel mogelijk en moet daarom worden geroeid met de welbekende riemen die ter beschikking staan.

Knap was overigens hoe hoofdtrainer Maurice Verberne afgelopen seizoen vriend en vijand in Nederland verraste door met het laagste spelersbudget in de Keuken Kampioen Divisie vijfde te worden in de eindrangschikking. De Sterdragers mochten daardoor zelfs meedoen om promotie naar de Eredivisie, maar werden in de eerste ronde uitgeschakeld.

Sponsorzoektocht

Of dát ook komend seizoen gaat lukken is nog maar de vraag. Dat heeft onder andere te maken met: geld. Een flink aantal (gehuurde) spelers gaat vertrekken bij de club uit de Limburgse hoofdstad. Aan nieuwbakken directeur Laura van Leeuwen – mede – de taak om de kas zo snel als mogelijk met meer euro’s te gaan spekken.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie