De dodelijkheid van PSV

Foto: De dodelijkheid van PSV

Tevredenheid overheerste er vooral bij PSV na het gelijkspel tegen Borussia Dortmund in de Champions League. Maar wie nauwkeuriger spelsituaties analyseert, ziet dat de Eindhovenaren op cruciale momenten precisie misten. De dodelijkheid ontbreekt nog, zeker op het Europese toneel.

Analyse: PSV zal nóg scherper moeten zijn in Champions League

Met een glimlach op hun gezichten verlieten de tientallen duizenden fans dinsdagavond laat het stadion van PSV. Omdat hun club zeker nog een kans maakt tijdens de return in Dortmund op 13 maart in het Europese miljoenenbal.

De supporters met een kritische blik zullen echter ook gezien hebben dat de ploeg van trainer Peter Bosz op bepaalde momenten enige scherpte miste, een bepaald soort van dodelijkheid als die mogelijkheid er simpelweg is.

Doelpunt Donyell Malen

Zo was er het doelpunt van Donyell Malen, oud-speler van de Eindhovense club die voor negentig minuten even terug was bij de club waar hij succesvol was en een volwassen speler werd. De aanvaller stond in de hoek van het strafschopgebied met de bal aan zijn voet. Vóór hem stond een drietal verdedigers van de Brabantse thuisclub te kijken wat er zou gaan gebeuren. Heel erg veel druk werd er niet gezet waardoor Malen de trekker in een fractie van een seconde kon overhalen en keeper Walter Benítez verschalken.

Verschillende PSV’ers ontbeerden hier een bepaald soort van scherpte, op elke centimeter van het veld én de complete wedstrijd lang. Waardoor de openingstreffer op het scorebord stond, ook omdat Benítez zich in de korte hoek liet verrassen.

Onnodige PSV-tegentreffer

Onnodig. Datzelfde gold aan de andere kant toen Malik Tillman in het eerste bedrijf na een voorzet vanaf links alle ruimte kreeg van de Dortmund-verdediging. De Amerikaan naam het leer goed aan, maar daarna was de afwerking niet eens daadwerkelijk op het doel. De bal schoof loeihard langs de paal. Wéér was dit een moment waarop PSV die dodelijkheid niet liet zien, terwijl dat hen een stuk gemakkelijker had gemaakt tijdens het verloop van de Europese wedstrijd.

Van hetzelfde laken een pak was dit voor wat betreft Johan Bakayoko. De Belgische vleugelaanvaller kreeg bij de tweede paal in zijn geheel vrijstaand de bal op een presenteerblaadje, had zomaar een doelpunt kunnen maken. De flankspeler deed dat echter niet en schoot jammerlijk slecht naast. Wederom een gemiste kans voor PSV, dat zich meer moet realiseren en ook laten zien dat op een Europees toneel andere wetten gelden.

PSV moet nog veel schaven

Hieraan zal de komende weken en ook daarna misschien nog geschaafd moeten worden onderweg naar het bezoekje aan Dortmund. In die wedstrijd zullen er namelijk hier en daar wat kansjes komen, maar dan zullen die dus wél benut moeten worden. Net zoals in de achterhoede zal die extra scherpte er moeten zijn, want BVB ruikt in eigen huis ongetwijfeld bloed ook omdat het gesteund zal worden door maar liefst 80.000 toeschouwers. Dit zal voor meer druk zorgen op de tegenstander uit Eindhoven ook.

De Brabanders hebben wat dat betreft een goed voorbeeld gekregen met Feyenoord dat goed kon meekomen in de Europa League tegen AS Roma, maar uiteindelijk voor de derde keer in de afgelopen jaren aan het kortste eind trok. Ook de Rotterdammers missen nog dat stukje dodelijkheid.

Stoïcijns zijn in Dortmund

De grote vraag is daarom: hoe stoïcijns zal PSV dit gaan aanpakken? Dik negentig minuten lang, zowel in de voorhoede alsook in de achterhoede. Peter Bosz heeft nog even om hieraan te werken in ieder geval.

PSV gaat Dortmund uitschakelen?

  • Ja
  • Nee
262+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:31
31+
Chelsea dwarsboomt wederom CL plannen Tottenham
23:06
17+
Karsdorp gruwelijk in de fout, Koopmeiners verzorgt assist op Europese avond
22:52
182+
Zorgen om aanblijven FC Twente sterkhouder
22:11
64+
Feyenoord oefent tegen Benfica
21:23
298+
Theo Janssen blij met NEC supporters
20:55
754+
‘Liverpool-leegloop dreigt voor Arne Slot’
20:21
52+
FC Twente maakt het bovenin weer ontzettend spannend
20:00
195+
Kritiek op Ajax-bestuur: “Van Praag moet de politiek in”
19:52
168+
Mossou en Warmerdam hard maar fair over Mark van Bommel
19:26
129+
Eerste vrouwelijke hoofdcoach in Duitsland een feit
18:49
58+
Topvorm Lammers bekroond met uitverkiezing: “Veel betere speler geworden”
18:29
16+
Nederland krijgt op EK niet te maken met Franse pechvogel
18:09
253+
Feyenoord krijgt goed nieuws richting PEC-thuis
17:49
453+
‘Zo groot is de kans dat Promes wordt uitgeleverd aan Nederland’
17:26
92+
Spaan sloopt De Ligt-collega: “Geen echte voetballer, geschapen door AI”
17:05
0+
Voorbeschouwing: Zal Girona FC Barcelona van de tweede plek stoten?
17:00
7+
Heftige strijd tussen fanatieke fans | SN Voetbalquiz #3
16:49
299+
‘Ajax wil Zuid-Amerikaans toptalent halen’
16:29
59+
Maatsen opnieuw in het zonnetje gezet door UEFA
16:09
112+
Heerenveen grijpt in en gaat voor schokeffect na 0-8
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie