Wytse van der Goot

Wytse van der Goot is een Nederlandse voetbalcommentator. Hij is onder meer werkzaam voor Ziggo Sport, waar de presentatie van het praatprogramma Rondo onder zijn hoede valt.

Van der Goot werd op 4 mei 1982 op de wereld gezet in Bussum. Hij is een zoon van discjockey annex programmabaas Leo van der Goot en José van der Ven, waar Jelte van der Goot zijn broer is. Laatstgenoemde is vooral bekend als sidekick in radioprogramma’s.

Van der Goot heeft een havo- en hbo-opleiding gevolgd. Hij studeerde in 2009 af aan de Hogeschool van Utrecht, waar hij zich specialiseerde in journalistiek. Ook heeft hij een acteursopleiding gevolgd in Amsterdam, maar dat bleek achteraf geen match te zijn.

Mediacarrière

Van der Goot is uitgegroeid tot een populaire voetbalcommentator. De weg naar dit succes was niet makkelijk. In 2022 vertelde hij aan Voetbal International: “Ik deed in 2004 mee aan een talentenjacht voor commentatoren en werd er in de kwartfinale uitgeknikkerd. Komt Dat Schot heette dat. Ik was te saai, volgens de jury. Die bestond uit diezelfde Theo Reitsma en Hugo Borst. Het had volgens mij ook te maken met mijn persoonlijkheid in het programma. Andere deelnemers waren sprankelender dan ik.”

Van der Goot begon zijn journalistieke carrière bij RTL Sport. Ook was hij te horen bij Talpa en Sport 1. In 2013 werd de voetbalcommentator aangetrokken bij FOX Sports, waar hij tevens als presentator en verslaggever zijn opwachting maakte. Het werk voor de betaalzender combineerde Van der Goot met werkzaamheden voor SBS6 en Veronica. Bij laatstgenoemde zender had hij enige tijd een item in Veronica Inside (voorloper Vandaag Inside).

In 2015 maakte Van der Goot de overstap naar Ziggo Sport. Bij de sportzender geeft hij regelmatig commentaar bij voetbalwedstrijden, waaronder aansprekende affiches in de Champions League en buitenlandse topcompetities. Sinds 2021 fungeert hij als presentator van het voetbalpraatprogramma Rondo, als opvolger van Jack van Gelder.

De Slimste Mens

Van der Goot was in de zomer van 2016 te zien in het goed bekeken NPO-programma De Slimste Mens. De voetbalcommentator maakte indruk en wist de finaleweek te bereiken. Uiteindelijk werd hij in het finalespel verslagen door George van Houts, waardoor Van der Goot als tweede eindigde.

Laatste update: 11 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie