Wonder voltrekt zich: Taylor namens Ajax matchwinner tegen Bodø/Glimt

Foto: Wonder voltrekt zich: Taylor namens Ajax matchwinner tegen Bodø/Glimt

Ajax heeft donderdagavond in de Conference League tegen FK Bodø/Glimt na verlenging een zwaarbevochten overwinning binnengehaald: 1-2. Daardoor is de ploeg van John van ‘t Schip door naar de volgende ronde van het Europese toernooi.

Berghuis zet Ajax verrassend op voorsprong

De hoofdtrainer verraste voorafgaand aan de wedstrijd met de opstelling. Door een blessure van Jordan Henderson kon Van ‘t Schip geen beroep doen op de Brit. Branco van den Boomen kwam als zijn invaller in het basisteam terecht. Kenneth Taylor werd op de reservebank gehouden, omdat Benjamin Tahirovic en Kristian Hlynsson de voorkeur kregen.

De Amsterdammers begonnen zeer verdedigend aan het duel en gaven Bodø/Glimt alle gelegenheid om in balbezit gevaar te stichten. Voor de Noren was het niet eenvoudig om door de vijandelijke linie te komen, maar toch kwamen ze in de eerste tien minuten tot twee serieuze kansen. Zo kwam de bal bij een voorzet van Fredrik Bjørkan bij Ulrik Saltnes terecht, maar redde Diant Ramaj.

Waar de thuisploeg het betere van het spel had, was het Ajax dat na ruim een half uur spelen op een voorsprong kwam te staan. Brian Brobbey legde de bal voor de voeten van Steven Berghuis, die verwoestend uithaalde. Dezelfde Brobbey moest zich vanwege een blessure korte tijd later laten vervangen door Chuba Akpom.

Rode kaart voor Ajax én Bodø/Glimt

Na de theepauze kwam Ajax direct in grote problemen terecht. Josip Sutalo stond verkeerd te verdedigen en raakte Hakon Evjen, waarvoor hij een directe rode kaart gepresenteerd kreeg. Een paar minuten later maakte Borna Sosa hands op de doellijn, maar had hij het geluk dat er eerst een overtreding werd gemaakt op Ramaj.

Ajax bleef daardoor in leven, maar het was de grote vraag hoelang dit nog zou duren. Bodø/Glimt zorgde namelijk voor steeds meer gevaar en had te maken met de nodige pech. Patrick Berg én Jens Petter Hauge waren zeer dichtbij de gelijkmaker, maar beide spelers zagen de bal tegen de lat aan komen.

Het leek wachten te zijn op het thuisdoelpunt, maar een overtreding van Albert Grønbaek bracht daar verandering in. Hij kreeg eveneens een rode kaart, waardoor beide ploegen weer met een gelijk aantal spelers tegenover elkaar stonden. In de slotfase was Bodø/Glimt alsnog trefzeker: Berg schoot zijn ploeg de verlenging in.

Verlenging brengt Ajax naar volgende ronde

Nadat Bodø/Glimt in de blessuretijd van de tweede helft een doelpunt afgekeurd zag worden, gingen beide partijen de verlenging in. Nino Žugelj was in het eerste kwartier zeer dichtbij een doelpunt. Op volle snelheid ging hij voorbij Ramaj en had hij het doel volledig leeg, maar vervolgens verloor hij zijn evenwicht en schoot hij de bal snoeihard naast.

Ajax hield daarmee de mogelijkheid om de volgende ronde te bereiken en slaagde daarin. Uitgerekend Taylor, die voorafgaand aan het duel werd gepasseerd, zorgde als invaller voor het doelpunt. Bodø/Glimt kreeg het vervolgens niet meer voor elkaar om een treffer te maken, waardoor Ajax met een zwaarbevochten zege naar huis ging.

Scoreverloop: 0-1 (34′) Steven Berghuis, 1-1 (83′) Patrick Berg, 1-2 (114′) Kenneth Taylor

Was het een terechte rode kaart voor Sutalo?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
275+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie