WK-schandaal bij Tunesië-Frankrijk?

Foto: WK-schandaal bij Tunesië-Frankrijk?

De wedstrijd tussen Tunesië en Frankrijk was er uiteindelijk eentje om spek en bonen, maar misschien verloren Les Bleus toch niet helemaal terecht? Ze maakten er diep in de blessuretijd 1-1 van via Antoine Griezmann, maar die goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Alleen: was het dat wel?

In de 98e minuut speelde Real Madrid-middenvelder Aurélien Tchouaméni de bal de zestienmeter van Tunesië in. Op dat moment verkeerde Griezmann in buitenspelpositie, maar verdediger Montassar Talbi deed een poging om redding te brengen via een kopbal. Pardoes belandde de bal echter voor de voeten van de Atlético Madrid-speler, die er als de kippen bij was en de 1-1 op het scorebord zette.

De Nieuw-Zeelandse leidsman Matthew Conger werd door de Qatarese VAR Abdulla Al Marri geattendeerd op een mogelijke buitenspelsituatie en begaf zich een weg naar zijn monitor, waarna hij het doelpunt afkeurde. Tunesië trok de zege vervolgens over de lijn.

Buitenspel of niet?

Echter: stond Griezmann wel écht buitenspel? Was het niet gewoon een geldige goal? Wat dat betreft staat de volgende vraag centraal: kopte Talbi de bal opzettelijk of niet? Hij werd in ieder geval licht gehinderd door zijn ploeggenoot Randal Kolo Muani en raakte het leer vervolgens verkeerd, dat staat buiten kijf.

Spelregelcommissie IFAB meldt in zijn reglementen: “Een speler die in buitenspelpositie de bal ontvangt van een tegenstander die de bal opzettelijk speelt, inclusief een opzettelijke handsbal, wordt niet geacht voordeel te hebben behaald, tenzij sprake was van een bewuste redding van een tegenstander.”

Niet op de Franse tv

Overigens is dit allemaal aan de neus van televisiekijkend Frankrijk voorbijgegaan. Zendgemachtigde TF1 schakelde namelijk weg na het doelpunt van Griezmann; men koos ervoor om reclame te laten zien. De beslommeringen met de VAR kwamen dus niet in de Franse huiskamers terecht…

Bereikt Frankrijk de halve finale van het WK?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Geldige goal?

  • Ja
  • Nee
3396+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie