Wie is de succestrainer van Roda JC: Basje, keihard maar bovenal ook ‘een mens’

Foto: Wie is de succestrainer van Roda JC: Basje, keihard maar bovenal ook ‘een mens’

Hij staat voor het eerst tijdens zijn loopbaan als hoofdtrainer op eigen benen: Bas Sibum verbaast met Roda JC alles en iedereen door hoge ogen te gooien in de Keuken Kampioen Divisie. Een portret van SoccerNews.nl aan de hand van gesprekken met mensen die de veertiger goed kennen.

Portret van Bas Sibum: fanatiek, tactisch sterke gezinsman maar ook een luisterend oor voor zijn spelers

Zondagmorgen 26 november dit jaar, even voor half acht ‘s morgens: het is nog donker in de buurt van het Parkstad Limburg Stadion in Kerkrade. Het is de dag dat Roda JC in eigen huis de degens gaat kruisen met aartsrivaal MVV. Terwijl de meeste mensen in verband met hun rust nog op een oor liggen, joggen drie mannen over de koude Drievogelstraat.

In vlot tempo rennen zij, als een soort van hinden. Dichterbij gekomen blijkt het om Bas Sibum te gaan, samen met zijn assistenten Mark Luijpers en Matthias Maurer. Even aan de conditie werken voordat de clash van hun manschappen op de groene mat op het programma staat. De voetbaltechnische handen van Roda doen dit vaker, dat rennen op een wedstrijddag.

Ger Senden, clubicoon van Roda JC en in het verleden medespeler geweest van het duo Sibum en Luijpers, lacht als hij bovengenoemde gebeurtenis voorgelegd krijgt. “Zo is Bas Sibum gewoon”, klinkt het aan de andere kant van de lijn vanaf het zonnige Mallorca waar Senden tegenwoordig woont.

Sterke ontwikkeling

“Basje is bloedje fanatiek, ik ken hem niet anders. Ik heb hem als speler meegemaakt, maar ook later nog op de trainerscursus. Toen dacht ik al: poeh, jij bent echt sterker aan het worden zeg. Sibum weet waar hij over praat, maar kan ook heel goed afschakelen. Dan ouwehoert hij er flink op los”, vervolgt de oud-prof.

“Maar het allerbelangrijkste vind ik dat Bas een goed mens is, een fijne kerel. Ik denk dat spelers dat heden ten dage erg op prijs stellen, als een trainer ook menselijke kanten toont. Let wel: hij kan zeker keihard zijn, maar heeft ook het hart op de goede plaats.” Roda-directeur Jordens Peters haalde hem als (nog) onervaren als hoofdtrainer binnen.

Door informatie in te winnen bij de KNVB kwam de ene oud-prof terecht bij de andere voormalig voetballer. Het duo kende door hun lange carrière als speler natuurlijk wel het voetbalwereldje, maar moest in de nieuwe functies bij Roda JC kennis opdoen. In de praktijk vooral. Clubbaas Peters liet in de afgelopen jaren in Zuid-Limburg al zien dat hij zélf goed aan de knoppen kan draaien bij een profvoetbalclub ondanks zijn relatief jonge leeftijd.

Eerste examen

Terwijl ook Sibum voor zijn eerste examen inmiddels is geslaagd. Aan zijn hand heeft Roda JC dit seizoen tot op heden laten zien één van de hoogvliegers te zijn in de KKD. Met vaker goed voetbal, winst van de eerste periodetitel en een keurige tweede plek op dit moment in de competitie – 1.88 punten per wedstrijden werden er tot op heden gepakt – tot gevolg.

Roda lééft hierdoor weer onder de fans, na jaren van sportief en organisatorisch verval. Sibum, die als rechterhand van ervaren rot en fatsoensrakker Dick Lukkien bij FC Emmen de eerste kneepjes van het trainersvak leerde, valt daarnaast op door zijn duidelijke en open manier van communiceren.

Geen toneelspel

Met een open blik en geen opzichtig toneelspel zoals dat in het voetbalwereldje vaker voorkomt. Manager voetbalzaken Robbie Servais van Roda JC, nummer drie in het rijtje Peters en Sibum die in eerste instantie geen relevante ervaring had voordat hij in zijn nieuwe topfunctie in Limburg aan de slag ging, is bijzonder tevreden over het functioneren van zijn hoofdtrainer bij het eerste elftal in Kerkrade.

“Bas is een harde werker, een verbinder ook”, geeft Servais als beschrijving van de persoon en trainer Sibum. “Hij zorgt bovendien voor een goeie sfeer tussen spelers en trainer, terwijl hij aan de andere kant ook dwingend aanwezig kan zijn. Hij legt de lat hoog, voor zichzelf maar ook voor de mensen met wie hij werkt.”

“Toch heeft hij de kwaliteit om goed te kunnen luisteren naar zijn spelers, hij is een mensenmens. En, wat natuurlijk ook heel belangrijk is voor iemand die hoofdtrainer wil zijn: hij is tactisch sterk.” Lovende woorden van de technische baas voor de man die elke week weer in de dug-out zit. Die nog niet zo heel lang geleden, in de winter van 2017, zijn actieve carrière als speler beëindigde. Na een loopbaan die hem langs clubs als FC Emmen, FC Twente, NEC, het Duitse Alemannia Aachen en dus Roda JC als middenvelder had gevoerd.

Op de schouders?

Op die laatste plek is hij nu dus terug. Samen met zijn gezin is de oud-prof neergestreken in het Zuid-Limburgse land. Roda JC is er blij mee. In het Parkstad Limburg Stadion wordt gebouwd aan iets moois. Met aan het eind van dit seizoen zelfs een promotie tot gevolg. In dát geval Bas Sibum op de schouders worden gehesen.

Niet omdat hij dat dan wil gezien zijn niet-theatrale karakter, maar omdat hij het verdiend heeft. In Kerkrade en omstreken dromen ze hier al stiekem van.

Roda gaat direct promoveren met Sibum aan het roer

  • Eens
  • Oneens
377+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:55
1+
Dit is de Feyenoord-selectie voor AS Roma-uit
14:40
14+
De Rossi waakzaam voor ‘versterkt’ Feyenoord
14:25
131+
‘Louis van Gaal neemt Van ‘t Schip-beslissing’
14:10
262+
Feyenoord wéér beboet: zwaardere sanctie lonkt
14:00
37+
De handschoenen van de PSV-antiheld
13:47
225+
Spitse is het zat: “Je werkt toch ook niet gratis bij Albert Heijn?”
13:34
60+
‘Dan krijgt Promes geen oranje overall, maar een normale behandeling’
13:21
60+
Slot: “Wij kunnen daar enorme stappen in zetten als je dat afzet tegen AS Roma”
12:51
123+
‘Bayern legt al contact met opvolger Tuchel’
12:37
137+
Geertruida: “Het is niet zo dat wat de trainer zegt vaak uitkomt”
12:32
189+
Bakayoko gaat viral met fragment vlak vóór aftrap tegen Dortmund
12:18
866+
Verbazing om de rol van Hedwiges Maduro bij Ajax
12:00
1096+
Ajax heeft heel Europa opgelicht
11:47
271+
Enorme opsteker voor Ajax richting return tegen Bodo/Glimt
11:36
169+
Makkelie verrast met opmerkelijk verzoek tijdens warming-up
11:23
223+
Job Knoester vernietigend in VI: “Elitaire lul met vingers”
11:06
118+
Van der Vaart lyrisch over ‘de Pirlo van PSV’
10:49
178+
Terzic laat zich uit over duel met PSV en veelbesproken penalty
10:35
19+
Veerman: “Dat zou ik niet onverdiend hebben gevonden”
10:19
321+
UPDATE: Bayern bevestigt aanstaand vertrek Tuchel
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie