Voorbeschouwing: Rome maakt zich op voor altijd beladen stadsderby

Foto: Voorbeschouwing: Rome maakt zich op voor altijd beladen stadsderby

Tijd voor een stadsderby, en niet zomaar een. In het Stadio Olimpico maken beide clubs uit Rome zich op voor een nieuwe clash, de derde van dit seizoen. Kan AS Roma een aanval openen richting de Champions League-plekken, of is het Lazio dat een stap zet richting een ticket voor de Conference League? Lees in deze voorbeschouwing de laatste informatie om op deze kraker te kunnen wedden.

Stadio Olimpico, Rome

Serie A

6 april 2024

18:00

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 6 april 2024 20:51.

AS Roma: teaminfo en vorm

Er is nogal wat veranderd sinds de laatste keer dat AS Roma het moest opnemen tegen de stadsgenoot. Dat was namelijk in januari, met José Mourinho nog als coach. Het bekerduel bleek het laatste te zijn met de Portugees als eindverantwoordelijke in de dug-out en na zijn ontslag kwam men uit bij Daniele De Rossi, een van de grootste iconen uit de geschiedenis van het rode deel van Rome. De middenvelder mocht zijn ploeg uit het slop trekken.

Op het veld zorgde de trainerswissel al snel voor een verandering, want De Rossi besloot wat aanvallender te gaan spelen dan onder Mourinho gedaan was. En dat werkte. Want AS Roma, dat negende stond toen de trainerswissel werd ingezet, heeft zich inmiddels opgewerkt naar de vijfde plek in de tussenstand. Dit kan wel eens genoeg zijn voor een ticket voor de Champions League, maar het liefst wil men nummer vier Bologna (dat vijf punten voorstaat) nog inhalen.

Om dat doel te kunnen behalen is AS Roma de laatste weken prima bezig. De enige nederlaag sinds De Rossi trainer is, was een 2-4-verliespartij tegen koploper Internazionale. Verder werd gewonnen van Hellas Verona (2-1), Salernitana (1-2), Cagliari (4-0), Frosinone (0-3), Torino (3-2), AC Monza (1-4) en Sassuolo (1-0) en gelijkgespeeld tegen Fiorentina (2-2) en Lecce (0-0). De laatste twee wedstrijden wisten I Giallorossi dus zonder tegendoelpunt uit te spelen.

Het belangrijkste nieuws voor De Rossi is dat hij zijn aanvoerder terug heeft; Lorenzo Pellegrini is terug van een schorsing en kan weer op het middenveld spelen met Bryan Cristante en Leandro Paredes. Paulo Dybala maakte zijn rentree tegen Lecce en zou nu ook fit genoeg moeten zijn om te gaan spelen. Achterin moet Roma het stellen zonder Evan Ndicka (schorsing) en Rasmus Kristensen (blessure). Rick Karsdorp en Dean Huijsen starten mogelijk allebei.

AS Roma houdt de nul

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lazio: teaminfo en vorm

Twee maanden en twee dagen nadat AS Roma besloot een nieuwe trainer aan te stellen, mocht ook Igor Tudor zich melden voor zijn nieuwe functie. De Kroaat werd door Lazio ingevlogen om Maurizio Sarri te gaan vervangen, die een week eerder ontslag had genomen na tweeënhalf jaar. Vorig seizoen wist hij nog verrassend tweede te worden met I Biancocelesti, maar dit seizoen gaat het beduidend minder en dat was voor hem reden genoeg te vertrekken.

De negende plek die Lazio op het moment van het genomen ontslag van Sarri bezette is dan ook een fikse achteruitgang. Tudor kan in elk geval zeggen dat hij uitstekend begonnen is aan zijn periode als Lazio-trainer. Het lukte namelijk eerst om met 2-3 te winnen op bezoek bij Frosinone, waarna een grote test volgde thuis tegen Juventus. Door een doelpunt van Adam Marušić in de blessuretijd van de tweede helft werd dit duel op de valreep gewonnen.

Deze zegereeks onder de nieuwe trainer wist Lazio niet voor eeuwig vast te houden, want afgelopen week moest in de Coppa Italia opnieuw tegen Juventus gespeeld worden, ditmaal uit in Turijn. Er werd met 2-0 verloren, maar Lazio heeft nog een kans in de return eind deze maand. Het probleem van Lazio ligt voorin. Ciro Immobile is clubtopscorer met slechts zes doelpunten en op de ranglijst van het aantal schoten staat de club op een vijftiende plek.

Tudor moet het tijdens de prestigieuze stadsderby doen zonder Mattia Zaccagni, die tijdens het bekerduel met Juventus geblesseerd het veld moest verlaten. Gustav Isaksen verving hem tijdens die wedstrijd, maar Tudor kan ook kiezen voor de ervaren Pedro. Behalve Zaccagni kunnen tevens Ivan Provedel, Manuel Lazzari en Nicolò Rovella door blessures niet meedoen. Ciro Immobile scoorde namens Lazio al vier goals tegen AS Roma en hoopt nu te starten om er daar vijf van te maken.

Lazio schiet minder dan 9,5 keer

Vorige ontmoetingen

We maken ons op voor de 183e editie van de Derby della Capitale en de derde van dit seizoen. In november mocht Lazio zich de thuisploeg noemen. Destijds was er weinig spannends, met geen doelpunten of rode kaarten. Dit veranderde afgelopen januari, tijdens een wedstrijd in de Coppa Italia. Door een benutte strafschop van Mattia Zaccagni won Lazio met 1-0 en in de slotfase kregen Pedro (Lazio), Sardar Azmoun en Gianluca Mancini (beiden AS Roma) allemaal een rode kaart.

Wedtip AS Roma Lazio

Het wordt vooral voor AS Roma weer eens tijd om een stadsderby van Lazio te gaan winnen. De laatste keer dat dit lukte was namelijk in maart 2022, maar dit zou wel eens de uitgelezen kans kunnen zijn. Sinds de entree van De Rossi is AS Roma duidelijk in vorm en er zijn ook een stuk minder spelers die de wedstrijd moeten missen. Zodoende kun je kiezen voor een 1X2-weddenschap en inzetten op thuiswinst. Hiervoor staat bij Unibet een quote van 2.28.

AS Roma wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

20:00
3+
Rivaliteit Ajax en Feyenoord nekt bekerfinale
19:45
64+
‘Erik ten Hag neemt Ajax-beslissing’
19:30
70+
‘Hirving Lozano verlaat PSV’
19:21
59+
‘Arne Slot genaaid door de KNVB’
19:10
74+
‘Xavi Simons heeft nieuwe club bepaald’
19:00
77+
Van der Meijde oog in oog met hooligans: “Ik had echt een probleem gehad”
18:50
96+
‘Aanstaande ‘Twente-sensatie’ zou ook geschikt zijn voor Ajax of Feyenoord’
18:30
129+
‘Transferstrijd barst los rond Xavi Simons’
18:10
19+
Hartstocht op de Arnhemse tribunes: “Dan zie je hoe de club in elkaar steekt”
17:50
160+
Domper bij afscheidswedstrijd Slot in De Kuip
17:30
169+
‘Daarom gaat Kroes tóch weer samenwerken met Van Praag’
17:11
331+
‘Vreemde Slot-actie van Geertruida’
17:00
237+
Waarom Ajax ‘gewoon’ vijfde wordt in de Eredivisie
16:45
55+
Lex Immers maakt opvallende move: “Wilden al langer de stap zetten”
16:30
778+
Kaapt Feyenoord Ajax-deal?
16:15
76+
KNVB strikt Adil Ramzi: “Trots om met grootste talenten aan de slag te gaan”
16:14
0+
Voorspelling: Borussia Dortmund gaat in eigen huis voor goede uitgangspositie tegen Paris Saint-Germain
15:58
344+
‘Schandalig Oranje-besluit Ronald Koeman’
15:43
185+
Driessen wuift ‘dertien in een dozijn-transfer’ weg voor Slot
15:28
882+
Henk Spaan doet boekje open over ‘transferleugenaar’ Slot
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie