Van Gelder witheet vanwege ‘belachelijke competitievervalsing’

Foto: Van Gelder witheet vanwege ‘belachelijke competitievervalsing’

Jack van Gelder heeft geen goed woord over voor de situatie die is ontstaan rondom de Oranje Leeuwinnen in de Nations League-groepsfase. Het heeft er alle schijn van dat Nederland het slachtoffer gaat worden van competitievervalsing.

Oranje Leeuwinnen hangt doemscenario boven het hoofd

Het verhaal is vermoedelijk bij de nodige voetbalvolgers bekend, en wordt in dit artikel uitgebreid omschreven. Het komt er op neer dat Schotland er baat bij heeft om Engeland de Nations League groep te laten winnen. Speelsters van het Schotse team mogen namelijk ook uitkomen voor de Britse Olympische ploeg. Er wordt gevreesd dat zij de Engelsen ruim laten winnen, dat ten koste gaat van de Oranje Leeuwinnen. De ploeg van André Jonker staat nu nog gedeeld bovenaan in de groep en speelt dinsdagavond in het laatste wedstrijd tegen België.

Akkoordje tussen Engelsen en Schotten?

Jonker is niet te spreken over de situatie, die hij ‘zo krom als maar zijn kan’ noemt. De coach vertrouwt echter wel op de integriteit en wil om te winnen bij de Schotten. Hij denkt daarnaast dat slechts één Schotse speler kans zou maken op een ticket voor de Spelen. Sportjournalist Van Gelder heeft er weinig vertrouwen in. “Oranjevrouwen moeten morgenavond eerst zelf van België winnen en zullen dan helaas zien dat Schotland en Engeland het op een akkoordje hebben gegooid om Groot-Britannië naar de Spelen te krijgen. Belachelijke competitievervalsing”, brieste Van Gelder op X.

UEFA gaf aan NU.nl een reactie na de kritiek die is ontstaan. “Schotland heeft geen directe invloed op de kwalificatie van Engeland. Dat komt doordat Engeland bij groepswinst ook nog een wedstrijd in de finaleronde moet winnen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen”, klinkt het onder meer. De bond lijkt niet van plan om dergelijke poule-indelingen in de toekomst te voorkomen.

Eens met Van Gelder?

  • Ja, dit kan écht niet!
  • Nee, beetje overdreven…
2059+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie