Van Basten tempert Zirkzee-hype: “Bij Feyenoord niet gered”

Foto: Van Basten tempert Zirkzee-hype: “Bij Feyenoord niet gered”

Joshua Zirkzee maakt momenteel indruk bij Bologna en wordt al in verband gebracht met een mogelijke transfer naar een Europese topclub. Marco van Basten wil de verwachtingen echter temperen en vind dat de spits de laatste jaren te weinig heeft laten zien. Volgens Van Basten moet Zirkzee zich eerst maar eens op het hoogste niveau echt bewijzen.

Zirkzee moet zich nog bewijzen

“De afgelopen jaren is hij nou niet heel succesvol geweest, in die zin dat hij geen topscorer is geworden in Duitsland of zo”, begint Van Basten bij Ziggo Sport over Zirkzee. “Als jij een hele goede speler bent, sta je er al als je achttien of negentien jaar bent.” Wel ziet de oud-spits dat de 22-jarige aanvaller bepaalde kwaliteiten heeft. “Hij bewijst dat hij over een goede technisch beschikt en kan ook scoren, maar hij speelt wel op een niveau met Bologna waardoor je niet kan zeggen: deze man is zo goed…”

La Gazzetta dello Sport vergeleek Zirkzee afgelopen week met een groot aantal iconische Serie A-voorgangers zoals Ruud Gullit, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Ronaldinho en Zlatan Ibrahimovic. Maar volgens Van Basten gaat dat wat te ver. “Alle namen die Gazzetta noemt zijn jongens die uitblinken in de Champions League en domineren. Dat moet hij nog maar laten zien.”

Nederlandse talenten te snel naar het buitenland

Volgens Van Basten loopt men te hard van stapel wat betreft Zirkzee. “Ik zou nog even rustig blijven. Hij laat zien dat hij goede techniek heeft en goed kan voetballen, maar er is nog een hele lange weg te gaan om de top te bereiken.” Daarnaast vindt de voetbalanalist dat Zirkzee vreemde keuzes heeft gemaakt. “Ik vind zijn lijn een vreemde. Hij ging van Feyenoord naar Bayern München. Als je nou zo goed bent, kun je toch bij Feyenoord in het eerste komen? Bij Bayern heeft hij het ook niet gered. Niet slim.”

Van Basten ziet in de weg die Zirkzee heeft bewandeld een trend. “Bij Ajax en PSV zie je dat ook. Jonge jongens hebben de beste mogelijkheden om door te breken in Nederland. De competitie is lang niet zo zwaar als in Engeland, Duitsland of Spanje. Als je achttien of negentien bent en goed kan voetballen, kan je je perfect ontwikkelen en laten zien in de Eredivisie.”

Gaan talentvolle voetballers te snel naar het buitenland?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, dat vind ik niet
246+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie