Steijn over Ajax-switch: “Geeft geen garantie”

Foto: Steijn over Ajax-switch: “Geeft geen garantie”

Maurice Steijn heeft in zijn tijd bij Ajax nooit overwogen om met een vijfmansdefensie te gaan spelen. John van ‘t Schip stapte recentelijk over naar een systeem met vijf verdedigers. Steijn zag daar echter geen optie in, gezien hij vond dat zijn spelers beter bij een 4-3-3-systeem pasten.

Steijn overwoog niet om speelsysteem Ajax te wijzigen

“Ik heb niet overwogen om 5-3-2 te spelen omdat ik vond dat mijn buitenspelers – Berghuis en Bergwijn – van topkwaliteit zijn, zeker in Nederland”, zo geeft Steijn aan bij het Ziggo Sport-programma Rondo. “In combinatie met Brobbey, en daarachter nog Hlynsson, was dat voor mij geen optie. Maar met vijf verdedigers spelen is geen garantie dat je geen kansen weggeeft. Dat hebben we ook gezien”, waarmee de oefenmeester doelt op de verloren wedstrijd van Ajax tegen AZ.

Josip Sutalo was een van de zomeraanwinsten waar Steijn mee te maken kreeg, maar de Kroaat weet ook na het ontslag van de oefenmeester nog niet te imponeren bij Ajax. Toch wil de momenteel werkloze trainer wel een lans breken voor de verdediger. “Wij hebben hem in de Nations League-finale gezien. Tijdens zijn eerste twee weken bij Ajax mocht hij niet spelen, alleen trainen. Richard Witschge en wij waren allemaal onder de indruk op dat moment. Maar in de wedstrijden zagen we totaal iets anders. Dat heeft met leiding te maken. Je hebt een keeper van 21 naast je staan, een back van twintig, Hato is zeventien. Nu met Henderson gaat dat wel wat beter.”

Steijn in bescherming genomen door Van Gaal

Steijn onthult dat hij ook lang in bescherming werd genomen door Ajax-adviseur Louis van Gaal. “Voordat hij adviseur van de RvC werd, heb ik veel contact met hem gehad. Ik ben een aantal keer bij hem thuis geweest en we hadden twee of drie keer per week contact. Hij bemoeide zich totaal niet met de opstelling, hij was een soort klankbord. Je vertelt hem wat je met de staf en spelers hebt gedaan. Wie je hard aangepakt hebt of met fluwelen handschoentjes. Hij zei dat hij het waarschijnlijk ook allemaal zo gedaan zou hebben.”

Is Steijn te vroeg ontslagen door Ajax?

  • Ja, dat vind ik wel
  • Nee, dat vind ik niet
167+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie