Spelers Feyenoord strijden om recordtransfer Kuyt

Foto: Spelers Feyenoord strijden om recordtransfer Kuyt

Feyenoord verzekerde zich op het laatste moment van Europees voetbal. De Rotterdammers hopen hun selectie in aanloop naar de Europese campagne zo goed mogelijk bij elkaar te houden, maar toch staan twee spelers op de nominatie om het transferrecord van Dirk Kuyt te verbreken. 

Het zou zomaar eens kunnen dat we Feyenoord na dit seizoen niet meer terug herkennen. De Rotterdammers wisselen voor volgend seizoen resultaattrainer Dick Advocaat om voor de aanvallender ingestelde Arne Slot. De voormalig trainer van AZ lijkt zijn klus nog te beginnen met sterspelers in zijn selectie, maar inmiddels staan er drie grote namen van Feyenoord op de nominatie om te vertrekken uit De Kuip. Daarmee lijkt het record dat Dirk Kuyt zette met zijn 18 miljoen euro kostende overgang naar Liverpool (2006) deze zomer eindelijk uit de boeken te gaan. Voor het zover is, zal technisch directeur Frank Arnesen nog wel een aantal pittige onderhandelingen voor de boeg hebben.

Feyenoord

Eigenlijk mag het een klein wonder heten dat het record van Kuyt überhaupt nog staat. Aan het einde van vorig seizoen leek dat al gebroken te worden vanwege de nadrukkelijke belangstelling van Napoli in verdediger Marcos Senesi. De Argentijnse linkspoot, voor wie Feyenoord ruim zeven miljoen euro neertelde om hem over te nemen van San Lorenzo, werd na een valse start in De Kuip steeds belangrijker voor de club en was vooral in de tweede seizoenshelft van het door het corona-virus afgebroken voetbalseizoen een onmisbare schakel in de defensie van de Rotterdammers. 


Het leidde afgelopen zomer dus al tot de interesse van Napoli. De Italianen hadden volgens Italiaanse media destijds dertig miljoen euro over om zich te verzekeren van de diensten van Senesi. Verder dan geruchten kwam het destijds niet voor Senesi, maar deze zomer zijn er waarschijnlijk weer nieuwe kansen voor de Argentijnse verdediger. Feyenoord probeerde het contract van Senesi nog open te breken en te verlengen, maar de Rotterdammers konden niet aan de eisen van de Argentijn voldoen waarna de onderhandelingen werden stop gezet. 

De huidige verbintenis van Senesi loopt nog tot de zomer van 2023, dus veel haast is er (nog) niet geboden. De stukgelopen onderhandelingen kunnen echter wel de eerste opstap zijn naar een definitief afscheid: het is voor Feyenoord veel interessanter om een speler met een tweejarig contract te verkopen dan een overeenkomst die nog maar een jaar loopt. Aangezien de marktwaarde van Senesi dit seizoen opnieuw een vlucht nam ten opzichte van vorig seizoen, onderstreept dat feit nog maar eens. 

Marcos Senesi

De Argentijnse verdediger is volgens de laatste schatting van Transfermarkt.nl tegenwoordig zo’n negentien miljoen euro waard. Ter vergelijking: op het moment dat Senesi met een transfer van dertig miljoen euro in verband werd gebracht, stond die marktwaarde nog op 12,5 miljoen euro. Daardoor zou je denken dat Feyenoord meer geld kan vragen voor Senesi, al heeft de club door de financiële situatie en de afgebroken contractonderhandelingen wel een mindere onderhandelingspositie dan vorig seizoen, waardoor een transfersom waarschijnlijk lager gaat uitvallen dan die dertig miljoen. 


Volgens Italiaanse media heeft Napoli zich opnieuw gemeld, maar krijgt de subtopper uit de Serie A wel concurrentie van AC Milan. Volgens dezelfde berichtgeving willen beide clubs zo’n twintig miljoen euro neertellen voor de Argentijnse centrale verdediger. Voor een speler met een marktwaarde van 19 miljoen euro én een doorlopend contract lijkt dat aan de lage kant, maar de omstandigheden dwingen Feyenoord wellicht alsnog om een dergelijke transfersom te accepteren. De prijs kan nog wel omhoog gedreven worden op het moment dat Napoli en AC Milan tegen elkaar op gaan bieden, maar zo ver is het nog niet. 

Orkun Kökçü

De Rotterdammers wilden met Senesi eigenlijk dezelfde situatie creëren als dat vorig seizoen met Orkun Kökçü werd gedaan. De Turkse middenvelder brak vorig seizoen definitief door in het eerste elftal van de Rotterdammers en speelde zich in de kijker bij Arsenal, dat tientallen miljoenen over had om de Turks international naar Engeland te halen. The Gunners faalden echter in die missie: Kökçü koos ervoor om zijn handtekening te zetten onder een nieuw contract bij Feyenoord. De jongeling staat nu tot 2025 op de loonlijst in De Kuip, maar het lijkt inmiddels wel duidelijk dat de Turks international die looptijd niet vol gaat maken. 

De viervoudig international wordt op dit moment aangeboden bij clubs in Engeland en Italië, maar volgens Feyenoord Transfermarkt ligt de voorkeur van Kökçü in de Spaanse La Liga. Vanuit die competitie is er op dit moment echter geen interesse, wel staan Arsenal, Tottenham Hotspur en AC Milan in de rij om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten met zowel Kökçü als Feyenoord. Door een contract tot 2025, een marktwaarde van 12 miljoen euro én het feit dat de middenvelder aankomende zomer op het EK actief zal zijn, maken van een mogelijke Kökçü-transfer een overgang die de boeken van Feyenoord in kan gaan als ‘duurste ooit’. 


Er zijn echter nog geen concrete bedragen genoemd. Als je de situaties van Senesi en Kökçü naast elkaar legt, zou je kunnen stellen dat een Kökçü-deal het meeste geld in het Rotterdamse laadje brengt. Over het algemeen worden middenvelders duurder verkocht dan verdedigers, en het feit dat Kökçü meer internationale ervaring heeft en langer vastligt in De Kuip, maken vooral hem een potentiële goudmijn voor de Rotterdammers. 

Opvolger Dirk Kuyt

Mocht één van de twee uitgaande transfers van de grond komen, dan zal de transfer van Dirk Kuyt naar Liverpool uit de historische transfermomenten worden geschrapt. De aanvaller uit Katwijk stapte in 2006 voor een recordbedrag van 18 miljoen euro naar Anfield Road en tot op de dag van vandaag is er nog geen Feyenoord-speler voor een hoger bedrag verkocht. In het verleden kon Feyenoord wel een vergelijkbaar bedrag verdienen door het bod van Newcaste United op Nicolai Jörgensen, maar 17 miljoen was in 2018 niet genoeg om de Deense spits los te weken uit De Kuip. 

Dat Kuyt deze zomer waarschijnlijk een opvolger krijgt als transfersomrecordhouder, neemt ook met zich mee dat de Rotterdammers het na de zomer moet stellen zonder mogelijke sterkhouders. Een zomerse overgang van aanvoerder Steven Berghuis lijkt inmiddels vast te staan – ondanks een transferwaarde van 12 miljoen euro kan de buitenspeler voor vier miljoen worden opgehaald. Als daar ook nog Senesi en/of Kökçü bijkomt, heeft Feyenoord in ieder geval een gevulde portemonnee om de transfermarkt af te struinen voor waardige vervangers.

Wie gaat er meer opleveren dan Dirk Kuyt?

  • Marcos Senesi
  • Orkun Kökçü
  • Andere speler
  • Allebei wel
  • Allebei niet
1049+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie