PSV is psychologisch gezien al kampioen

Foto: PSV is psychologisch gezien al kampioen

PSV is al kampioen. Op psychologisch vlak. Omdat zoveel zeges achterelkaar in de wacht slepen zorgt voor een onoverwinnelijk gevoel dat de concurrentie onzekerder heeft gemaakt. Zelfs machteloos misschien. Waardoor de titelstrijd is beslist, alleen is nog even de vraag wanneer dit daadwerkelijk een feit zal zijn.

Inside: Concurrentie van ongenaakbare Eindhovenaren krijgt week na week mentale tik

Voetbal is een spelletje wat zich, ook, in de kopjes van spelers afspeelt. Kan een voetballer met druk omgaan? Hoe ervaart een speler fans die hem voor alles en nog wat uitschelden? En: hoe gaat een elftal aan voetballers, zoals bij PSV, om met bijkans alleen maar winnen? Zeker in de Eredivisie, maar ook steeds meer in Europa.

Zian Flemming, opgeleid in de jeugd van Ajax, sterk geworden bij Fortuna Sittard en tegenwoordig spelend voor het Engelse Millwall FC, zei het in een documentaire bij ESPN meer dan treffend: “Voetbal is alleen maar leuk als je wint.” De immer hardwerkende prof doelde daarmee op het feit dat je als betaalde voetballer de hele week naar maar één resultaat toewerk: winnen.

Als dát dan tijdens de apotheose niet lukt, dan zorgt dat vaker voor een flinke mentale tik bij een voetbalteam. Die tikken die PSV al vele maanden aan het uitdelen is. Aan tegenstanders. Die iedere keer weer hopen op een goed en dus leuk resultaat, maar na het laatste fluitsignaal is het al maandenlang de ploeg van trainer Peter Bosz die juichend de kleedkamer ingaat.

Moedeloos Feyenoord

Naaste concurrent en regerend landskampioen Feyenoord, dat zeer zeker niet over een zwakke selectie beschikt, zal daar ook steeds moedelozer van worden. De Rotterdammers winnen meestal wel hun potjes, maar moeten in ieder geval hopen op zeker drie verliespartijen van de Eindhovense koploper.

Als dit wonder gaat gebeuren, dan maakt ook de formatie van Arne Slot nog kans op de titel. Maar in hun hoofd weten de Feyenoorders ook wel dat die hoop inmiddels allang en breed vervlogen is. De ongenaakbare Brabanders gaan de eerste plek in de Eredivisie nooit en te nimmer meer weggeven.

Was het een voordeel dat PSV de competitie hervatte thuis tegen Klein Duimpje Excelsior? Misschien wel een beetje, maar aan de andere kant barstten de Eindhovenaren tevoren al het van zelfvertrouwen waardoor ook reuzen aan de kant waren gezet. Omdat de Bosz-équipe regeert vanuit een stevige toren die dit seizoen niet meer zal gaan omvallen.

Vervlogen hoop

De kleinere profclub uit Rotterdam had zaterdagavond in een euforisch PSV-stadion eigenlijk helemaal niks te vertellen tegen de thuisclub, al gloorde er in de slotfase een klein beetje hoop. Maar aan het einde van het duel vervloog die en kon er wederom een overwinning voor de Eindhovense club in de geschiedenisboeken kon worden bijgeschreven. In De Kuip zal men ongetwijfeld heel even gezucht hebben, maar echt verrast kon men hierdoor niet zijn.

Het zal overigens heel goed mogelijk zijn dat PSV nog weleens een keertje gaat verliezen, in de KNVB Beker tegen het vaker sterke FC Twente zou bijvoorbeeld kunnen, maar daarmee zal het psychologische voordeel dat de Brabantse formatie inmiddels ten opzichte van de (ver weg zijnde) achtervolgers heeft zeker niet beïnvloeden en dus verminderen.

Banden oppompen

De banden van de platte kar kunnen in Eindhoven sowieso al worden opgepompt, als dat al niet al gebeurd is. In de kopjes van de mannen van Peter Bosz zit het wel goed, nu nog even de eindsprint volhouden. En ondertussen hopen in de Champions League tegen Borussia Dortmund proberen voor een verrassing te zorgen.

Geldt op dat toneel ook de wet van de voetbalpsychologie? Minder. Maar een ploeg die alleen maar wint, stapt met een lekkerder gevoel de bus of het vliegtuig in dan een team dat torenhoge ambities heeft maar tot op heden niet verder komt dan een plek in de subtop van de Bundesliga.

PSV is in maart al kampioen?

  • Ja
  • Nee
247+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

11:50
11+
Luuk de Jong noemt ‘beste spits van Nederland’
11:30
119+
‘PSV houdt Babadi tóch binnenboord’
11:15
18+
‘Oud-Feyenoorder Szymanski staat voor droomtransfer’
10:50
36+
‘Stroomversnelling in Salah-transfer, Saoedisch contract al getekend’
10:30
126+
Cillessen terug in Oranje? ‘Als ik Koeman was…’
10:15
26+
Timber traint na zeven maanden weer mee bij Arsenal
10:00
73+
FC Groningen gaat voor bekerstunt: in de voetsporen van Martin Drent
09:50
76+
Onana oogst complimenten na sterk FA Cup-optreden: ‘Een van zijn beste prestaties’
09:30
87+
Groningen-trainer: ‘Met Alex Pastoor over Feyenoord gebeld’
09:10
57+
‘Greenwood hakt knoop over United-terugkeer’
08:50
183+
Wieffer hint op zomers vertrek bij Feyenoord
08:30
278+
Malen denkt aan terugkeer: ‘Dat is wel een droom…’
08:15
0+
Ronaldo geschorst na obsceen gebaar richting publiek
07:45
76+
Groningen zelfverzekerd richting De Kuip: ‘Niets te verliezen’
07:32
78+
Van de Donk onthutst na mislopen Spelen: ‘Doet heel veel pijn’
23:45
153+
Cillessen keert terug richting oud niveau: “Ik ben door een diep dal gegaan”
23:25
494+
‘Schuurs maakt toptransfer na belangrijke wisseling’
23:04
102+
Clash tussen United en Liverpool in FA Cup, ook Chelsea naar laatste acht
22:40
207+
Oranje Leeuwinnen niet naar Spelen door zwak optreden
22:07
228+
Trainer Van Persie apetrots ondanks nederlaag: “Reclame voor Feyenoord gemaakt”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie