Preview: FC Utrecht wil klusje in eigen huis klaren en Europees ticket pakken

Foto: Preview: FC Utrecht wil klusje in eigen huis klaren en Europees ticket pakken

Het wordt niet de nummer zes of nummer acht, maar welke club pakt dan wel het laatste Europese ticket voor het komende seizoen? FC Utrecht mag als hoogstgeplaatste ploeg in eigen huis spelen en krijgt Go Ahead Eagles op bezoek. Lukt het de thuisploeg om voor eigen supporters dit duel te winnen of verrassen de Deventenaren voor de tweede maal deze play-offs? Wij blikken vooruit op deze finale.

Eredivisie ECL Playoff

26 mei 2024

18:00

Kansen zijn onderhevig aan verandering. Laatst bijgewerkt 26 mei 2024 17:55.

FC Utrecht: teaminfo en vorm

Hoe vaak zal men in De Galgenwaard terugdenken aan oktober vorig jaar? Destijds vreesde iedereen voor een ‘FC Groningen-scenario’. FC Utrecht stond namelijk op de laatste plaats en dan is het niet zo gek om degradatie in je achterhoofd te houden. Maar de komst van twee verschillende mensen zorgde voor de ommezwaai in resultaten. Ron Jans wist als nieuwe trainer de resultaten enorm te verbeteren, terwijl ook het huren van spits Sam Lammers een schot in de roos is gebleken.

Toch zal het einde van het seizoen een beetje als een domper gevoeld hebben. Een 0-1-nederlaag tegen Sparta en een 2-2-gelijkspel tegen RKC Waalwijk werden afgelost met moeizame zeges op Go Ahead Eagles (2-1) en degradant Vitesse (1-0). Met een achterstand van drie punten op NEC had er dus nog een betere klassering ingezeten voor Utrecht. Al is het enorm knap waar de club is terechtgekomen, zeker gezien waar men vandaan kwam. Nog één wedstrijd en dan is dit onder de streep een prima seizoen gebleken, helemaal als er wordt gewonnen.

Sinds de invoering van de huidige play-offs wist FC Utrecht vier keer aan het langste eind te trekken, waarmee de club zich recordhouder gewonnen play-offs mag noemen. Nu werd de finale ook relatief simpel bereikt. Tegen Sparta waren de beide ploegen in de eerste helft goed aan elkaar gewaagd, maar uiteindelijk namen de spelers van Jans in de tweede helft afstand. Ondanks een 0-1-achterstand werd er met 3-1 gewonnen. Goals van Ryan Flamingo, Sam Lammers en Victor Jensen zorgden voor de zege.

Die laatste zal met zijn doelpunt dan ook hopen aanspraak te kunnen maken op een plekje in de basisopstelling. Maar dat is allerminst zeker, want Jans kan ook goed vasthouden aan zijn opstelling. Tijdens de halve finale moest de Deen het doen met een invalbeurt voor Othmane Boussaid. Zidane Iqbal werd in de rust naar de kant gehaald ten faveure van Mike van der Hoorn, waardoor Ryan Flamingo doorschoof naar het middenveld. Die keuze kan Jans nu ook maken.

Sam Lammers scoort

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Go Ahead Eagles: teaminfo en vorm

De finaleplaats van Go Ahead Eagles is de grootste verrassing van deze play-offs, tenzij de Deventerse club die finale ook nog eens weet te winnen. Dat zou men eerder in het seizoen niet gesteld hebben, want in november was het helemaal geen gek idee dat Go Ahead een direct Europees ticket zou pakken. Na veertien speelrondes vond de ploeg van coach René Hake zich terug op de vijfde plek. Die zou uiteindelijk recht hebben gegeven op een zeker ticket.

Maar Go Ahead Eagles wist dit niet vol te houden en de club zakte wat weg. Buiten de top negen is men niet meer gekomen, maar een direct ticket heeft er ook niet meer ingezeten. Exemplarisch voor het verval was de reeks tussen 4 april en 12 mei, waarin Go Ahead zes competitiewedstrijden op rij niet wist te winnen. Deze reeks leverde drie gelijke spelen en drie nederlagen op. In de laatste speelronde werd dan wel weer met 1-2 gewonnen, al was het bij het degraderende FC Volendam.

Met diezelfde cijfers werd favoriet NEC verslagen in de halve finale. De Nijmegenaren kwamen nog wel op voorsprong, maar Finn Stokkers en Philippe Rommens draaiden dit om en zorgde voor een verdiende uitoverwinning. Dit is de eerste deelname van Go Ahead Eagles aan de play-offs voor Europees voetbal, dus het zou een stunt zijn om als nummer negen twee hoger geplaatste ploegen te verslaan en dat ticket te pakken.

Ook voor Hake zal er weinig acute reden zijn om zijn opstelling flink om te gooien. De geblesseerde Willum Þór Willumsson werd prima vervangen door Jakob Breum, die zal mogen blijven staan. Bobby Adekanye werd vroegtijdig naar de kant gehaald en zijn vervanger, Stokkers, was goed voor een goal. De trainer kan er nu voor kiezen om die wissel al voorafgaand aan de wedstrijd door te voeren.

Meer dan 2,5 goals

Vorige ontmoetingen

Dit wordt de derde keer dit seizoen dat deze twee teams tegenover elkaar staan. In december zorgden Victor Jensen en Bart Ramselaar voor een Utrechtse zege in Deventer: 0-2. Ook in eigen huis wisten de Domstedelingen te winnen, in april. Sam Lammers opende de score, waarna Gerrit Nauber gelijkmaakte. Can Bozdoğan zorgde vervolgens in de blessuretijd voor de beslissende 2-1.

Wedtip FC Utrecht Go Ahead Eagles

Normaliter kun je verwachten dat de hoger geplaatste ploeg ook de wedstrijd gaat winnen, maar in de halve finale toonde Go Ahead aan dat dit absoluut geen gegeven is. Ook nu moeten de Deventenaren vanuit de rol van underdog dit duel benaderen. FC Utrecht zal voor eigen publiek het seizoen willen bekronen met een Europees ticket en wij voorspellen dat ze dit ook gaan doen. Voor deze weddenschap geeft Circus je een odd van 1.70.

FC Utrecht wint

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie