Opgelet: nieuwe Engelse landskampioen in de maak

Foto: Opgelet: nieuwe Engelse landskampioen in de maak

Manchester City won aan het begin van het weekend relatief eenvoudig met 2-0 van Newcastle United, waarbij Sven Botman opnieuw ongelukkig was. Hoewel het duel voor de bezoekers eens te meer duidelijk maakte dat het een strijd om de landstitel voorlopig uit het hoofd kan zetten, zit plaatsing voor de Champions League er nog altijd in. Over perspectief heeft Newcastle United de komende jaren dan ook niet te klagen. De club kan zich om een aantal redenen nog altijd vasthouden aan de droom om ooit de Premier League winnend af te sluiten.

Geduld is een schone zaak

Newcastle United is in Engeland bepaald niet de enige club die door een miljardair is overgenomen. De afgelopen 25 jaar kozen verschillende partijen met geld ervoor om zich te mengen in de Premier League, waarbij Manchester City en Chelsea eruit springen. Beide topclubs waren in het verleden beduidend minder succesvol, maar wisten door een kapitaalinjectie een aanzienlijke vooruitgang te boeken en de weg omhoog te vinden.

De Russische miljardair Roman Abramovitsj kwam in 2003 bij Chelsea binnen en bouwde in een aantal seizoenen een selectie waarmee hij zijn droom kon verwezenlijken. Waar hij in zijn eerste voetbaljaar op de tweede plaats eindigde, pakte Chelsea in de seizoenen 2004/2005 en 2005/2006 tweemaal achter elkaar het landskampioenschap. Bovendien presteerde het onder leiding van de destijds veelbelovende hoofdtrainer José Mourinho uitstekend in de Champions League.

Ook Manchester City heeft een dergelijk verleden achter de rug. In 2007 kwam het voor het eerst in handen van een miljardair, waarna de Abu Dhabi United Group de club een jaar later overnam. Het bleef vervolgens een aantal seizoenen in de middenmoot hangen, maar na een derde plaats in het voetbaljaar 2010/2011 wist het een jaar later in de slotfase van het duel met Queens Park Rangers de Engelse landstitel naar zich toe te trekken. Het was het ultieme bewijs dat geduld een schone zaak is.

Succes trekt toppers aan

Er zijn echter eveneens grote verschillen met het verleden. Kon met name Chelsea nog kiezen uit een flinke lijst met grote namen die het wel zagen zitten om in Engeland een hoop geld te verdienen, in de huidige tijd bieden vrijwel alle Britse clubs een hoog salaris aan. Het zorgt ervoor dat de vijver waarin Newcastle United vist een stuk kleiner is en dat lang niet alle goede spelers en trainers het zien zitten om in de kleuren van de club op het veld te verschijnen.

Eind vorig seizoen kwam dit nog maar eens pijnlijk aan het licht. Na de overname door Saoedi-Arabië besloot het om afscheid te nemen van Steve Bruce, die met Newcastle United tegen degradatie streed, en op zoek te gaan naar een opvolger. Diverse mogelijke oefenmeesters kwamen voorbij, waaronder Brendan Rodgers, Frank Lampard, Steven Gerrard, Roberto Mancini, Rafael Benitez, Antonio Conte en Lucien Favre, maar allen zagen ze het niet zitten om de overstap te maken.

Het goede nieuws voor Newcastle United is dat de afgelopen seizoenen laten zien dat ook clubs buiten de gebruikelijke top zes het voor elkaar krijgen om wereldtoppers aan te trekken. Veel trainers zullen in 2021 echter hebben willen afwachten welke weg de Engelsen dit seizoen zouden opgaan. Nu duidelijk is dat Newcastle United de potentie heeft om voor de Champions League-plaatsen te strijden, zal de club komende zomer op selectieniveau eveneens grote stappen kunnen maken.

Spierballen van Saoedi-Arabië

De voetbalwereld is de afgelopen jaren niet alleen een plek geworden om snel geld te verdienen, maar eveneens een strijdtoneel voor miljardairs die aan de buitenwereld willen laten zien wie de grootste spierballen heeft. Daarbij lijkt Newcastle United aan de goede kant van de streep te staan. Public Investment Fund (PIF), het investeringsfonds van Saoedi-Arabië dat de club anderhalf jaar geleden overnam, is namelijk bereid om ver te gaan om de landstitel in de wacht te slepen.

Waar het een duidelijk nadeel heeft ten opzichte van een club als Manchester City, kan de wereld er in de nabije toekomst zomaar eens anders gaan uitzien. De regerend landskampioen hangt mogelijk een zware straf boven het hoofd vanwege het overschrijden van verschillende regels, waardoor het in het beleid een grote tik kan krijgen. Het is voor Newcastle United de ideale gelegenheid om in te springen, al zal het dan wel de juiste spelers moeten aantrekken.

Arsenal bewijst mogelijkheid

Wie denkt dat een toekomstig landskampioenschap van Newcastle United wishful thinking is, moet dit seizoen kijken naar de prestaties van Arsenal. Als dertienvoudig landskampioen zijn beide clubs niet volledig te vergelijken, maar sinds 2004 wist de Londense club nooit meer bovenaan in de competitie te eindigen. Dit seizoen is dat anders, want na de late overwinning van afgelopen weekend staat het nog altijd vijf punten voor op Manchester City en is een kampioenschap binnen handbereik.

De resultaten van Arsenal komen bepaald niet uit de lucht vallen, want ondanks de mindere resultaten was het clubbestuur de voorbije seizoenen veelvuldig bezig om alle omstandigheden zo te krijgen om een titel dichterbij te brengen. Het aanhouden van hoofdtrainer Mikel Arteta is daarvoor een belangrijk voorbeeld. Wil Newcastle United dan ook de komende jaren pas écht de topclubs aanvallen dan is een stabiel beleid van cruciaal belang om de kans op succes te vergroten.

Pakt Newcastle United binnen vijf jaar de landstitel?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
86+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie