Onrustige Van ‘t Schip maakt catastrofale fout tegen AZ

Foto: Onrustige Van ‘t Schip maakt catastrofale fout tegen AZ

AZ zette zondagavond een grote stap in de Eredivisie. Door met 2-0 van Ajax te winnen, staat het met een voorsprong van 6 punten steviger op de vierde plaats op de ranglijst. De positie geeft hoogstwaarschijnlijk recht op de poulefase van de Europa League, waarmee de Alkmaarders het hoogst haalbare hebben bereikt. Voor Ajax wordt het seizoen alsmaar problematischer.

Analyse: Ajax ging tegen AZ kansloos onderuit

Voor de Amsterdammers was het duel met AZ een belangrijke. Leed het een nederlaag, dan raakte het de aansluiting op de top 4 (voorlopig) kwijt. In Alkmaar was er bij Ajax echter niets van winnaarsmentaliteit te bekennen. Het had voor een gedeelte te maken met de tactiek waarvoor John van ‘t Schip koos. De oefenmeester besloot in een 5-3-2 formatie te spelen, met Anton Gaaei en Borna Sosa als zogenoemde wingbacks. Beide spelers vergeten in een 4-3-3 formatie vaak genoeg om bij balverlies te helpen met het verdedigen en dat probleem was in het nieuwe systeem alleen maar erger. Resultaat: Ajax had soms juist minder mensen achterin staan.

Probleem 2: de onduidelijkheid werd door de systeemwissel alleen maar groter. Wanneer een trainer meer verdedigers op het veld neerzet, dan lijkt het eenvoudiger te zijn om de tegenstander te weren. Maar niets is minder waar, want veel afspraken van een 4-3-3 systeem komen te vervallen. Wie stapt er bijvoorbeeld door, wanneer een middenvelder van de opponent eraan komt? Wie neemt elkaars man over als de tegenstander iemand passeert? En hoe werkt het in de opbouw? Als je dergelijke zaken niet vaak genoeg traint of je de juiste spelers mist voor het systeem, dan is het vrijwel onmogelijk om het succesvol uit te voeren.

Doelpunten Ruben van Bommel komen door Ajax-probleem

Dat bleek zondagmiddag wel, want de twee doelpunten die Ruben van Bommel maakte, waren allebei te voorkomen. Bij de eerste treffer kreeg Gaaei de schuld. De Deen vergat inderdaad om accuraat in te grijpen, maar de waarheid is ook dat er nog drie spelers waren die hun voet tegen de bal hadden kunnen zetten. Neem Branco van den Boomen, die zich een paar seconden eerder voor de bal had kunnen werpen. Na de dieptepass had ook Jorrel Hato nog kunnen ingrijpen, maar Van Bommel maakte de juiste keuze door de defensieve kracht van Ajax uit te kappen en vervolgens in de korte hoek raak te schieten.

Na de theepauze was Van Bommel eveneens verantwoordelijk voor de 2-0. De alom geprezen Ahmetcan Kaplan maakte daarbij geen beste indruk. Mayckel Lahdo mocht zomaar bij hem wegdraaien en legde de bal voor, waar Van Bommel stond te wachten. Devyne Rensch vergat daarbij om de aanvaller kort te dekken. Daarnaast gleed de verdediger ook nog weg, waardoor het talent in het zestienmetergebied van Ajax plotseling alle ruimte had om op doel te schieten: 2-0. Het bewijst niet alleen dat de achterhoede van Ajax zo lek als een mandje is, maar ook dat het experiment van Van ‘t Schip tegen AZ faliekant is mislukt.

Ruben van Bommel maakte tegen Ajax beide doelpunten.

Meer onzekerheid bij spelers van Ajax

De huidige keuzes van de hoofdtrainer zijn op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Aan het begin van zijn trainerschap, vanaf begin november, stond Van ‘t Schip namelijk bekend om zijn begrijpelijke beslissingen. Zo speelde Van ‘t Schip lang met hetzelfde middenveld (Benjamin Tahirovic, Kenneth Taylor en Kristian Hlynsson) en aanval (Steven Berghuis, Brian Brobbey en Steven Bergwijn). Ook de verdediging zorgde voor veel herkenbaarheid binnen het team, waarmee hij langzaamaan betere resultaten begon te boeken. Mede door blessures heeft hij wat moeten schuiven, maar met zijn systeemwissel gooide hij zondag wel erg veel overhoop.

Het team van Van ‘t Schip is gebaat bij rust en regelmaat. Intussen brengt hij echter vooral onduidelijkheid op het veld. Dat een trainer soms iets uitprobeert, hoort bij het vak. Maar het uitduel met AZ was een bijzonder moment daarvoor. In een wedstrijd waar veel op het spel staat, kiezen de meeste hoofdtrainers voor een bekende formatie, maar Van ‘t Schip koos dus voor iets anders. Hoewel het goed had kunnen uitpakken, speelde het AZ in Alkmaar alleen maar in de kaart. De ploeg van Maarten Martens zal zelden zoveel ruimte hebben gekregen en kon daarmee optimaal profiteren van de kwaliteiten die Van Bommel heeft.

Groot feest bij AZ vanwege vierde plek

Ajax is dan wel op weg naar een dramatisch einde van een historisch slecht seizoen, maar voor AZ was het een hoogtepunt. Met alle onrust die dit seizoen binnen de club heeft gezeten, zou een vierde eindplek een goed slot zijn. Gezien het feit dat Feyenoord de KNVB Beker lijkt te winnen, heeft AZ daarmee de poulefase van de Europa League in handen. Niet alleen levert dit vele miljoenen euro’s op in de clubkas, ook kan het aankomende zomer later beginnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het geeft enige rust voor de komende maanden, al moet de club het gat van 6 punten wel verdedigen. Er zijn in de voetballerij namelijk wel eens gekkere dingen gebeurd.

Eindigt AZ op de vierde plek?

  • Ja, absoluut
  • Nee, Ajax wordt nog vierde
303+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:44
79+
De Boer deelt opvallend verhaal: “Bleef tien minuten op wc zitten”
23:21
40+
Werder Bremen-aanvoerder haalt keihard uit naar medespeler
23:00
28+
Atalanta schakelt Liverpool uit, AS Roma ondanks rode kaart door
22:59
14+
Club Brugge verslaat PAOK opnieuw, Tadic de verlenging in
22:25
259+
Open sollicitatie voor Ajax: “Ik kan het niveau aan”
22:04
102+
‘Ajax raakt hoofdjeugdopleiding kwijt aan AC Milan’
21:35
30+
Fiorentina naar halve finale, penalty-killer Martínez held bij Aston Villa
21:26
163+
Blind over Ajax-tijd: “Dát vond ik het grootste verschil”
21:10
65+
Real Madrid krijgt in aanloop naar Bayern-uit hulp
20:47
92+
Mourinho deed Schweinsteiger pijn op zijn verjaardag
20:27
472+
De Boer maakte ‘onbewust’ juist keuze bij Ajax
20:12
201+
Barcelona-ruzie gaat door: “Ik heb normen en waarden”
19:44
299+
‘Kansloos’ Vitesse kan hulp vergeten
19:24
878+
Huurling Ajax maakt grote indruk: “Van wereldklasse”
19:09
169+
‘Ajax moet snel zijn: toptarget krijgt aanbieding’
18:49
8625+
‘Steven Berghuis spreekt af met nieuwe club’
18:24
1970+
‘Feest na Louis van Gaal-terugkeer’
18:14
3292+
‘Gast nóóit meer in De Oranjezondag’
18:11
620+
‘Nieuwe ‘Ajax-transfer’ Erik ten Hag: 60 miljoen’
17:32
978+
‘Toekomst Lutsharel Geertruida staat al vast’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie