Kudus kan zich in Liverpool onsterfelijk maken

Foto: Kudus kan zich in Liverpool onsterfelijk maken

Mohammed Kudus was afgelopen weekend de grote smaakmaker bij West Ham United. Tegen Wolverhampton was de Ghanees verantwoordelijk voor twee van de drie doelpunten, waarmee de Londenaren een belangrijke zege pakten. Woensdagavond heeft Kudus de kans om zichzelf in Engeland nu al onsterfelijk te maken.

Inside: Geweldige doelpunten van Kudus bij West Ham United

De aanvaller moest afgelopen zomer zeer lang wachten op zijn transfer. Mede door zijn zaakwaarnemer, die onder meer Chelsea tegen zich in het harnas jaagde, lukte het Kudus lange tijd niet om Ajax vaarwel te zeggen, maar aan het einde van de transferperiode besloot West Ham United alsnog toe te slaan. De Engelse club legde meer dan 40 miljoen euro neer en gaf Kudus het vertrouwen dat hij nodig had. De Afrikaan werd in eerste instantie door de technische staf nog voorzichtig gebracht, maar dat bleek volledig onnodig te zijn. Binnen een mum van tijd slaagde hij er namelijk al in om een hoog niveau te bereiken.

Begin november was hij pas echt los. Op de eerste dag van de maand speelde West Ham United een duel met Arsenal in de League Cup. Een lange, diagonale pass van Nayef Aguerd bereikte Kudus, Hij nam de bal met zijn linkervoet aan, wist met dezelfde beweging zijn tegenstander op het verkeerde been te zetten en schoot met dezelfde voet raak. Een aantal dagen later was het wederom raak. In de Londense derby tegen Brentford kwam een voorzet van Michail Antonio net achter hem. Met een halve omhaal kreeg hij het echter alsnog voor elkaar om de bal achter Mark Flekken te schieten, waarmee hij de Oranje-international verraste.

Dit weekend was Wolverhampton dus het slachtoffer van de grote vorm waarin Kudus zit. West Ham United maakte flink gebruik van de zwakte van de opponent door zich te richten op snelle counters, waarin de kwaliteiten van de aankoop nog maar eens tot uiting kwamen. Tweemaal stuurde Lucas Paquetá zijn ploeggenoot succesvol aan de rechterkant weg. Bij de eerste treffer kapte Kudus zijn directe tegenstander knap uit en schoot hij in de korte hoek raak, terwijl hij tijdens het tweede doelpunt de bal eenvoudig langs de keeper plaatste. Beide keren liet Kudus de doelverdediger volledig kansloos en schoot hij overtuigend raak.

Het resulteerde een dag later in een lyrische pers, die stelde dat de topclubs afgelopen zomer lagen te slapen. Zo dichtte The Guardian hem speciale krachten toe: “Kudus legt Wolves op magische wijze het zwijgen op. De stadionomroeper noemde hem voor de aftrap al een tovenaar. Kudus heeft op dit moment ook zeker magie in zijn schoenen.” Andere Engelse media waren dan weer van mening dat Manchester United de verkeerde Ajacied binnenhaalde. Waar de grootmacht in de zomer van 2022 ervoor koos om Antony voor 100 miljoen euro in te lijven, had de club volgens hen voor Kudus moeten kiezen.

Kudus is in januari tijdelijk afwezig vanwege de Afrika Cup.

Gekozen voor Wijnaldum-route

Dat Kudus er in de zomer voor koos om naar West Ham United te verkassen, zorgde enigszins voor een verrassing. West Ham United had in het voorjaar dan wel de Conference League winnend afgesloten, maar de grote man van Ajax leek te mikken op een transfer naar de Engelse top. Met de overstap naar de Londense club lijkt Kudus echter zijn loopbaan te hebben gered. Zo kon hij eveneens naar Chelsea, wat hij zelfs de voorkeur leek te geven, maar doet de stadsgenoot het dit voetbaljaar een stuk minder dan West Ham United. Bovendien was het zeer de vraag geweest of hij, gezien de grote selectie, wekelijks een basisplaats had gekregen.

Dat is geheel anders bij West Ham United. Kudus wordt in Londen gezien als de grote aankoop en krijgt van hoofdtrainer David Moyes het volledige vertrouwen om zichzelf te laten zien. De route doet denken aan Georgino Wijnaldum die in 2014 bij zijn overstap ervoor koos om voor Newcastle United te spelen, terwijl Memphis Depay transfereerde naar Manchester United. De aanvaller mislukte en verdween vervolgens naar het buitenland en Wijnaldum maakte wél een persoonlijke groei door. Met zijn club degradeerde hij aan het einde van het seizoen, maar zélf verzekerde hij zichzelf met een transfer naar Liverpool van een plek in de Engelse top.

Een dergelijke weg lijkt Kudus eveneens te bewandelen. Zijn cijfers springen er namelijk tussenuit. In de Premier League was hij voor West Ham United, dat achtste staat, in 8 basisplaatsen en 6 invalbeurten goed voor 5 doelpunten en een assist. Ook in de League Cup (2 basisplaatsen, 1 doelpunt) en Europa League (5 basisplaatsen, 3 doelpunten) laat hij zijn kwaliteiten zien, waarmee hij in slechts een paar maanden tijd is uitgegroeid tot een dragende speler van zijn club. Het is veelbelovend voor de komende jaren. Eerst wacht voor hem het duel van woensdagavond op Anfield tegen Liverpool, waarin de halve finale van de League Cup op het spel staat.

Kwartfinale van League Cup tegen Liverpool

In de kwartfinale van het Engelse bekertoernooi gaat West Ham United op bezoek bij Liverpool, een duel dat eerder in het seizoen ook al plaatsvond in de Premier League. Eind september gingen de bezoekers met 3-1 onderuit, waarbij Kudus slechts een kwartier van de wedstrijd mocht meedoen. Na 75 minuten mocht hij invallen voor Michail Antonio, die van Moyes de voorkeur kreeg. De Ghanese buitenspeler zal hopen dat hij, zeker na zijn geweldige optreden van afgelopen weekend, in Liverpool wél in het basisteam mag verschijnen. Tegenover de Engelse media liet hij na het duel met Wolverhampton al weten er zin in te hebben.

“We verwachten veel van onszelf en geloven dat we meer kunnen dan dit. Er zijn nog zoveel wedstrijden te gaan, dus we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd en dan zien we wel. Het zal opnieuw een zware wedstrijd worden, maar we zullen er klaar voor zijn en de overwinning van vandaag is een nieuwe opsteker voor ons”, zo liet hij weten. Mocht het Kudus woensdagavond lukken om met doelpunten of assists zijn stempel op de wedstrijd te drukken, dan komt hij pas écht op de radar van de Engelse topclubs te staan. Kudus krijgt tegen Liverpool dan ook hét moment om zichzelf te laten zien, en te bevestigen dat hij daadwerkelijk ‘de tovenaar is met magie in zijn schoenen’.

Komt Kudus bij een Europese club terecht?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, ik verwacht het niet
260+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie